Psykisk helse

Fr.P-byråd Listhaug vil sperre inne psykisk syke på livstid

I et intervju i Dagsavisen i dag argumenterer Fr.P-byråd Sylvi Listhaug for at psykisk syke mennesker bør sperres inne på livstid: "Personer som kan være en fare for seg selv og andre, bør ikke slippes ut igjen.

Jeg mener at sikkerheten til folk flest må gå foran friheten til svært syke mennesker som utgjør en fare for seg selv og samfunnet. Det vil også være til det beste for den syke personen det gjelder", sier Listhaug.

Og første mailen hun fikk på sin PC i dag morges var fra et voldtektsoffer med betydelige traumaproblemer:

"Mener du at alle vi som har vært så ulykkelige, ensomme, traumatiserte at vi har selvmordsforsøk bak oss, skal sperres inne for resten av livet? " spør hun.

 

Listhaug, vil du sperre meg inne?

Av Sigrun Tømmerås, Oslo

Du sier i Dagsavisen at personer som kan være en fare for seg selv, ikke bør slippe ut igjen.

Mener du at alle vi som har vært så ulykkelige, ensomme, traumatiserte at vi har selvmordsforsøk bak oss, skal sperres inne for resten av livet? I så fall bare styrker dette min overbevisning om at man ikke bør kontakte psykiatrien om man er suicidal, noe jeg heller aldri har gjort. Jeg hadde mitt første selvmordsforsøk da jeg var ti år, Listhaug, fordi jeg ble ut satt for overgrep fra to nærstående personer gjennom hele barndommen.

Du er sikkert klar over at de som har vært utsatt for overgrep, har forhøyet selvmordsrisiko? Synes du jeg bør straffes for det, selv om jeg aldri er voldelig? Faktisk er det ikke kriminelt å forsøke å ta sitt eget liv, Listhaug. Selv prestene har forlengst sluttet å fordømme ulykkelige mennesker.

Hvordan tror du datteren min ville få det om mammaen hennes skulle sperres inne?

Synes du jeg fortjener å bli atskilt fra dem jeg er glad i, bare fordi jeg levde i et helvete da jeg var barn, og ingen brød seg?

Burde ikke heller Oslo kommune, hvor jeg bor, opprette traumehjelp til folk med min bakgrunn?

Det er det som er problemet, skjønner du, at jeg ikke får hjelp til å bearbeide 12-15 års overgrep som barn.

Jeg har gjort utallige forsøk for å få denne typen hjelp, men det var vært umulig.Jeg kjenner meg litt deprimert, jeg, av den forakten du legger for dagen for mennesker som opplever at livet deres er for smertefullt. 

 

Her er hele nyhetsartikkelen i Dagsavisen:

Sylvi Listhaug (Frp) mener at det må innføres en mye strengere utskrivningspraksis enn det man har i dag. Foto: Fredrik Bjerknes Oslobyråd Sylvi Listhaug (Frp) mener psykiatrien slipper de sykeste pasientene for lett ut av institusjon.

Nå setter helseministeren ned et utvalg for å finne ut hva som gjøres feil i psykiatrien.

Sylvi Listhaug, byråd for velferd- og sosiale tjenester i Oslo, mener hovedstaden har store utfordringer med personer som har psykiske lidelser, særlig når disse kombineres med rus.

Det er bare å ta seg en titt rundt. Fra tid til annen ser jeg personer som er psykisk ustabile Oslos gater. Personer som brøler rundt seg og snakker med seg selv.

Listhaug forteller at hun blir redd når hun møter personer hun opplever som ustabile på gata.

Jeg synes det er skremmende, for du vet aldri når det klikker for dem eller hvem som er i nærheten når det skjer, sier hun.

Hun viser til episoden i Brugata i Oslo i fjor da en psykiatrisk pasient gikk løs på fem personer med kniv. Et av ofrene ble knivstukket i halsen på et utested. Politiet mener det bare var flaks at ingen ble drept.

Psykiatrireformen er gått altfor langt ved at for mange slippes ut for tidlig. Institusjonstilbudet i dag dekker ikke behovet, sier Listhaug.

Tar ikke imot pasienter

Hun går til frontalangrep på helse- og omsorgsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap), som sa til Dagsavisen i går at hovedutfordringen er å gi bedre oppfølging etter at pasienter utskrives av institusjon.

Det synes jeg er drøyt. Kommunen har ikke et apparat som kan hjelpe de sykeste godt nok. Det er staten og sykehusene som driver behandling. Noen er så syke at institusjon er det eneste som hjelper.

Listhaug er enig med rettspsykiater Randi Rosenqvist som sa til Dagsavisen i går at de sykeste har tapt på psykiatrireformen. Listhaug mener staten må ta et mye større ansvar for denne gruppen.

Kommunen må selvsagt også bli flinkere, men min oppfatning er at spesialisthelsetjenesten ikke vil ta imot personer som kommunens helsepersonell mener trenger behandling. Det får jeg flere tilbakemeldinger på fra bydelene, sier Listhaug.

Enten er de for slepphendte ellers er det økonomien som styrer, fortsetter hun.

Flere på livstid

Bjarne Håkon Hanssen opplyste i går at han nå setter ned et utvalg som skal gjennomgå de siste års drap begått av mennesker med psykiske lidelser.

Vi må spørre oss om vi har systemer og institusjoner som tar lærdom av tragedier som den i Tromsø, om vi lærer når slikt skjer. Derfor setter jeg ned dette utvalget, sier Hansen.

Utvalget skal ledes av Ann-Kristin Olsen, fylkesmann i Vest-Agder og tidligere politimester og Sysselmann på Svalbard. Hansen lover et bredt utvalg av personer fra helsevesen, politi, fengselsvesen og muligens NAV, og dessuten forsterket med fagpersoner fra andre nordiske land.

På Listhaugs påstand om at kommunene mangler apparat til å ta vare på de sykeste som skrives ut av spesialhelsetjenesten svarer Hansen at det kommunale tilbudet de siste ti årene har blitt trappet opp. Nå vil han bygge ytterlige ut, lover han.

Vi vil bygge et sterkere psykisk helsevern i kommunene. Det vil komme i den helsereformen jeg legger fram i løpet av våren. Om det er nok i de aller mest alvorlige tilfellene, er blant de ting utvalget jeg nå setter ned må se på, sier Hansen.

Mer tvang?

Sylvi Listhaug vil nå vurdere om det skal bli lettere å fatte tvangsvedtak, samtidig som det skal det bli vanskeligere å skrive seg ut frivillig. Det betyr også at flere kanskje bør bo på institusjon livet ut, forteller hun.

Personer som kan være en fare for seg selv og andre, bør ikke slippes ut igjen. Jeg mener at sikkerheten til folk flest må gå foran friheten til svært syke mennesker som utgjør en fare for seg selv og samfunnet. Det vil også være til det beste for den syke personen det gjelder, sier Listhaug.

Hansen er ikke uten videre enig.

Vi vet ikke hvor mye tvang vil hjelpe i forhold til de tragediene vi har sett der psykisk syke har vært involvert. Jeg vil ha fakta på bordet i de mest alvorlige sakene før vi kommer med eventuelle endringsvedtak her, sier ministeren.

Av Sturla Smári Hanssen, Tore Letvik, Jo Moen Bredeveien

24. mars 2009, 20:07

Kommentarer   

#1 SV 25-03-2009 12:54
Har byråden fagfolk hun kan konsultere? Driver hun nå valgkamp på psykisk sykes bekostning?
#2 Arild Knutsen 25-03-2009 13:18
Puh. Flott Sigrun! Igjen...
#3 Ulf Granli 25-03-2009 13:39
Helsepolitisk utfordring!

Det med bekymring jeg registrer at SVs Ivar Johansen bruker Byråd Listhaugs utspill som bakteppe for denne debatten som nå naturlig nok dukker opp i farvannet av trippelmordet som ryster Norge.

Vekslende regjeringer har desverre ikke tatt disse problemene på alvor, og det gjelder også selvsagt SV som er en del av regjeringen i Norge. Så her bør noen og enhver gå forsiktig i dørene. Jeg skal heller ikke påberope meg å sitte med løsningen, men kort si at det er en utfordring og et problem at altfor mange som sliter med psykiske helseproblemer henvises til en tilværelse preget av passivitet og isolasjon. Altfor mange må sortere ut sine problemer på egen hånd. Kanskje de skrives ut for raskt fra institusjonene med påfølgende manglende ettervern, det kan synes så.

Samfunnet må ta psykiske helseproblemer på alvor. Mange av oss er eller blir blir berørt av noen i nærmeste omgangskrets og familie som har eller får psykiske helseproblemer.

Vi må ta denne debatten, det er tid for handling. Mennesker med psykiske helseproblemer må gis bedre muligheter til en aktivt tilværelse ut i fra sine forutsetninger. Vi må sette politiske kjepphester på stallen og se ta dette på alvor.

Ulf Granli

Prosjektleder, Kulturhuset
#4 Ivar J 25-03-2009 13:40
Til: Ulf Granli

Når øverste kommunalt politisk ansvarlige for psykiatrien i Oslo, byråd Sylvi Listhaug, står fram i media med uttallelser om hva hun mener er det viktigste som bør gjøres med Oslopsykiatrien fortjener hun å bli tatt på alvor. Dette er jo helsebyråden for Oslo sitt "bakteppe", og ikke mitt. Eller mener du vi skal overse henne?

Jeg merket meg forøvrig at en politisk kollega av henne, Reidar A. Bergh - som satt 16 år i Oslo bystyre for Fr.P. - i en helsides artikkel i gårsdagens Aften argumenterte langs samme linjer, rett nok da for russektoren: Vi må "fjerne de narkomane fra byer og tettsteder og plassere dem på et avsides sted, under skikkelig vakthold og kontroll." Om også dette skulle være en "livstidsdom" var han mindre klar på.
#5 Jan Helge Olsen, frivillig i Fratello oppsøkende, Fransiskushjelpen i Oslo 25-03-2009 13:50
I følge Dagsavisen for 25. mars mener Sylvi Listhaug(Frp), byråd for velferd- og sosiale tjenester i Oslo, at hovedstaden har "store utfordringer med personer som har psykiske lidelser, særlig når disse kombineres med rus". Hun henviser bl. a. til en episode i Brugata i fjord, da en psykiatrisk pasient angrep fem mennesker med kniv.

Min erfaring er også at psykiatrireform en på noen områder ikke er godt nok gjennomtenkt, ved at, som også Listhaug påpeker, noen pasienter skrives ut for tidlig, samt at institusjonstil budet ikke dekker behovet.

Empati kan jeg godt legge for dagen overfor byrådens egne følelser og opplevelser som hun forteller om. Hun sier hun blir "redd når hun møter personer hun opplever som ustabile på gata". Hun nevner folk som "brøler rundt seg og snakker med seg selv". Dette synes byråden er "skremmemde, for du vet aldri når det klikker for dem eller hvem som er i nærheten når det skjer", sier hun.

Byråden har nok dessverre rett i at kommunen ikke er godt nok rustet til å hjelpe de sykeste i tilstrekkelig grad, samt at behandling og opphold i institusjon må til.

Det er godt mulig at flere kanskje bør bo på institusjon livet ut. På bakgrunn av noens (syke)historie, status presens, prognose osv er jeg ikke uenig i det. Det er jo heller ingen bombe at mennesker som kan være til fare for seg selv og andre ikke bør "slippes ut". Det er imidlertid en vesensforskjell å mene det og å forfekte, som byråden, at man da ikke bør "slippes ut igjen"! At noen dessverre er blitt utskrevet for tidlig, har vi altså smertelig erfart. Og her må forbedringer til i deler av psykiatrien.

Vi må alle, leg som lærd, ta på alvor når et psykisk sykt medmenneske blir til fare for andre og seg selv. Selvfølgelig! Jeg opplever imidlertid at byråd Listhaug ikke trenger å gå offentlig ut og blande sammen sin egen frykt for dem hun fra tid til annen ser på gata, som "brøler rundt seg og snakker med seg selv". Hvis dét plager henne, foreslår jeg at hun går til samtale med en psykolog eller psykiater og jobber med sin egen frykt eller kanskje angst. Det forholder seg nemlig slik at de aller færreste med en såkalt alvorlig psykisk lidelse er til fare for deg og meg. Å frykte fremmede og ukjente trekk og annerledes atferd hos andre bunner ofte i vår egne fordommer, fantasifulle forestillinger og ubearbeidede følelser og tanker.

Jeg håper inderlig at de følelser som vekkes hos byråd Listhaug når hun ser mennesker som snakker med seg selv, aldri blir den eneste målestokken for å vurdere når noen faktisk er til fare for seg selv eller andre.
#6 Bror Wyller 25-03-2009 14:13
Sterkt. Frp bruker uhemmet den gamle forestillingen om "En gang gal,alltid gal." Huff.

De følger ikke med tida, trist, men san. Deres desperate stemmefiske er her helt vilt.
#7 Grete Haraldseid 25-03-2009 14:14
Listhaug utspill ikke til å tro. Skal vi fjerne alle som faller utenfor i dette samfunnet? Kan det være at en del er symptombærere på et kaldt og egoistisk samfunn? En negativ samfunnsutvikli ng som stadig "produserer" flere med rus-og psykiatriske problemer? Jeg bare spør. Vi vet at stadig sterkere konkurranse om utdanning og arbeid, å være "flink og oppegående " er et must nå til dags, forskjellene mellom fattig og rik har blitt større, og dette virker inn på oss "vanlige" mennesker.Og hvordan kan politikerne snu denne utviklingen ? Vi må selvsagt behandle de syke, "symptombærerne ", men men i tillegg få et samfunn som ikke produserer så mange som faller ut.
#8 Olsen 25-03-2009 15:27
Det er helt utrolig at Ulf Granli ikke aktivt tar avstand fra byrådens uttalelser. "du vet aldri når det klikker for dem" og "Personer som kan være en fare for seg selv og andre, bør ikke slippes ut igjen". Dere sitter altså i byregjeringen med dette neket - og så klarer du ikke forholde deg til det hun faktisk sier? Og denne Granli jobber altså med psykisk syke mennesker selv?
#9 OS 25-03-2009 16:14
Bra at du tar dette opp.

Vi som arbeider i psykiatrien får kjeft ei uke for at vi bruker for mye tvang og i neste uke for at vi bruker for mye tvang. Politisk er det et problem at det har vært så stor nedbygging av sengeplasser i voksenpsykiatri en at folk sendes ut for tidlig. Oppbygging av DPS og såkalte AAT - Ambulerende akutt-team - er neppe nok ved alvorlige psykoser.

Men det er dumt ønske seg tilbake til "Reitgjerdet-ti lstandene", som Listhaug jo gjør.
#10 Sigrun 25-03-2009 17:15
OS: Listhaug er verre enn Reitgjerdet, siden hun også ville sperre inne folk som har selvmordsforsøk bak seg. Som kjent trenger man ikke å være psykotisk for å begå selvmord, og kriminell er man ikke.

Listhaug burde lese en artikkel om selvmord av psykolog Kari Dyregrov i Tidsskrift for Norsk Psykologforenin g, Vol 45, nummer 1, 2008, side 2-3 (ligger på Psykologitidssk riftets nettsider):

"Uansett hvordan man vil beskrive tilstanden idet et menneske tar sitt liv, er det viktig å få frem at det oftest dreier seg om personer som der og da ikke ser noen vei ut av en livskrise."
#11 Anders Evang 25-03-2009 19:56
Med dette utspillet karakteriserer Frp-byråden seg selv og sitt parti.

Anders Evang
#12 Sara 26-03-2009 05:50
Denne uttalelsen er bare enda en bekreftelse på hvor overfladisk politikerne tenker.
- Narkomaner i sentrum: fjern den og frivillig tvinge til behandling
- Prostituerte i Kvadraturen: forby dette, gjør dette straffbar.
- Psykoser: tvang innlegge dem
- Frivillig tvang til å å få folk ut fra sosial hjelpen
- Frivillig tvang ved gjeldsproblemer
Alt som ikke passer bildet til det perfekte norske samfunn: tvang til "fjerne" det, å isse synes.
Sånn blir det når man tenker overfladisk og ikke på kjernen til et sosialt problem.Isteden for bør politikerne tenke på:
-hva forårsaker narkotika forbruk
-hva som forårsaker at unge jenter utsettes for prostitusjon
-hvorfor blir folk så dårlig i psyken?
Kan det være en ide å tenke om :
Er det nødvendig at det norske systemet skal være så perfekt og glitrende?
Er det nødvendig at det stilles stadig så høye krav at unge faller bort allerede i videregående skole?
Er det nødvendig med så mye stress i hverdagen for å betale alle mulige forpliktelser?
Er det nødvendig at vi skal vise kun vår beste i hverdagen og arbeidslivet og stadig konkurrere med hverandre?
Er det nødvendig å presse de som ikke klarer lenge det løpet i jobb og forpliktelser ved å fatte vedtak som gjør det vanskeligere å være syk i Norge.
Alle som har vært syke en gang og har ikke klart lenge å tilfredsstille samfunnets krav vet at det å være syk er 200% jobb. Innsatsen til å kjempe for sine rettigheter i det offentlige er t.o.m større enn å være i ordinær jobb.
Helse utgiftene blir betydelig større og de 60% trygdeytelser dekker overhodet ikke det som sykdommenn krever.
Jeg samarbeider i jobben min med helse arbeiderne fra psykiatrien og ser at de gjør sitt beste, men de kan gjøre ikke noe med det økonomiske fellen de fleste er i.
Jeg jobber med mennesker med gjelds problematikk og økonomiske vanskeligheter og ser hvordan helsetilstanden forverrer seg av den grunn at de ikke ser lys i tunnelen til å komme seg vekk fra økonomiske fellen.
Skal jeg fortsette? Hvor lang det prestisje løpet varer?
I gamle dager døde folk av fysisk utmattelse ved å kjempe hard for levebrødet.I vår moderne og glitrende, konkurranse samfunn det er psyken som bryter i sammen.
#13 Sigrun 26-03-2009 11:38
Sara: Kroppen bryter sammen den også, og man dør for tidlig.
Du leste kanskje kronikken av legene Anna Luise Kirkengen, Edvin Schei, Linn Getz m.fl. i Aftenposten for noen dager siden, "Helbredende nytenkning"?
#14 TB 27-03-2009 00:14
Hei igjen !

Jeg, mormor til jente 37 år, er igjen på banen med " teite " spørsmål. Du skriver om det utmerkede tilbudet som bydelene driver for psykiatritilfel lene. Hvor utmerket er det når voksne, ikke fult ut normalt fungerende mennesker får tilbud om å lære noe. Spille Yatzy, for å lære å telle, ha ha, jeg må le. Dette brukes det ressurser på, jeg bare spør:
" Går det an " Jeg kunne ramset opp i det uendelige hvor tåpelig jeg synes " omsorgen " er.

Omorganiseringe r er jo som kjent et viktig tema i dagens offentlige helsevesen. Hvorfor ikke bruke den tiden og den økonomiske biten til å gjøre noe konkret for menneszkene det her er snakk om omsorg og menneskeverd ?

Salderingspost, har du hørt den før ? Det skjer igjen innen psykiatrien, selv om de folkevalgte holder aldri så fine festtaler om at hjelpen skal rustes opp.

Dette dreier seg i hovedsak om mennesker som sjelden har ordet i sin makt, derfor når de aldri frem med sine synspunkter. De ønsker seg og trenger kanskje helt andre tiltak enn det som er tilfelle for de fleste.

Behovet for tilrettelagt omsorgsbolig står høyest på ønskelista for mange pårørende, men det er nok langt frem.

Hilsen mormor
#15 Ulf Granli 27-03-2009 09:58
Det kan virke som mitt poeng ikke kom godt nok fram i tidlere innlegg; jeg har ikke skrevet et støtteinnlegg for Byråd Silvi Listhaug, ei heller går jeg god for SVs forsøk på å politisere problematikken. For den som måtte ha glemt det, SV sitter i regjeringen og Ivar Johansen kunne, slik jeg ser det, med hell rette sitt kritisk lys mot sine egne som sitter med makten her i landet.

Ulf Granli (H),leder Helse-, sosial- og sysselsettingsk omiteen bydel Grünerløkka
#16 Ivar J 27-03-2009 10:20
Til Ulf Granli:

Det var da en merkelig holdning. Den øverste politiske ansvarlige for helsetjenesten til Oslo kommune, Fr.P-byråd Listhaug, går ut med svært stigmatiserende uttalelser om sterkt hjelpetrengende personer med psykiske lidelser, og slik sett gjør deres livssituasjon vanskeligere. Og så mener han at vi andre skal tie om det, og i stedet snakke om noe annet: regjeringen?

Jeg vil snarere si at det i en slik situasjon er svært viktig at nettopp andre politikere i Oslo er svært tydelige på at hennes standpunkt ikke er representativ for det politiske miljø i Oslo og byens politiske ledelse. Dette for å begrense den skaden Listhaug har skapt for sterkt hjelpetrengende i denne byen. Ikke minst for dem er det leit at Ulf Granli og andre Høyrepolitikere tier.
#17 Sigrid Marie Refsum 30-03-2009 00:25
Over 90% av norske tenåringer mener at det er sammenheng mellom mobbing og utvikling av psykiske lidelser. Så hvis menigmann skal gjøre noe med psykisk sykelighet er det først og fremst å slutte med mobbing og stigmatisering.

Dernest kommer fagfolk til hvor dette ikke er nok.

Dette er svært forenklet. Men jeg setter det på spissen for å gjøre det helt klart at ansvarlige personer, som byråder, politisjefer og deskansvarlig i Aftenposten i dag tar et stort ansvar når de formulerer seg på måter som oppleves krenkende. Det er skadelig og øker problemene innen psykisk helsefeltet.
#18 Ulf Granli 20-04-2009 19:02
Men Ivar da, det er jo dere som styrer landet! Det kan da ikke bortforklares, selv om jeg også ville vært fristet til slike krumspring som du presterer, men det ville vært urimelig.
Hvis Oslo fikk beholde mer av sine skattepenger ville vi kunne gi de som sitter nederst ved bordet et langt bedre tilbud. Den rødgrønne regjering har pålagt Oslo kommune å sende sine skattepenger til hele landet og det gjør noe med tilbudet her i Oslo.
Vi får håpe regjeringen får avløsning til høsten, slitasjen er tydelig og mannskapet trenger hvile.

Ulf Granli (H) BU Grünerløkka
#19 Ivar J 20-04-2009 21:22
Til Ulf Granli: Dette handler ikke først og fremst om penger, men om verdisyn. Jeg tror da virkelig at Sylvi Listhaug har utviklet sitt sosiale verdisyn helt på egen hånd - og over noe lenger tid enn de 3 siste år. Og helt sikkert uten at den rødgrønne regjering i nevneverdig har kunnet påvirke det.
#20 Ulf Granli 12-05-2009 13:30
Nei, det er ikke mye den rødgrønne regjering synes å kunne påvirke, dette i grell kontrast til alle fagre løfter under valgkampen i 2005. De fattige har blitt fattigere og bassengene rundt om i Norge står like tomme som før. Men det som værre er at sykehuskøene har eksplodert under sosialistenes periode i regjeringskonto rene.Jeg tror SV står seg på litt mer ydemykhet for å vinne tilbake noe troverdighet.
+2 #21 sint sintesen. 20-08-2009 23:40
Sylvi Listhaug sine uttalelser gjør henne utroverdig som et moralsk ansvarlig medmenneske. Er veldig glad for at sånne personer kommer frem og viser oss velgere hvor infantile,dømme nde og lite humane de er. Å sitte som psykisk syk og lese at noen vil sperre inne folk på livstid er utrolig hardt. Hvis en person som har opplevd krenkelser i årevis leser dette kan det være begeret blir overfylt og kansje da blir det en reaksjon som kan være farlig. Sylvi Listhaug burde hatt munnbind og blitt sendt vekk en plass på livstid så hun ikke kan komme med kommentarer som skader syke folk. Helsevesenet er så dårlige når det kommer til psykisk helse at det er bedre å lide alene og takle problene en dag av gangen selv. Kastet bort 10 år i terapi. Listhaug ,, du er er ikke mye klok.
+1 #22 Ingrid Johanne Vaalund 25-06-2012 00:03
Heia, Sigrun!
+4 #23 Bjørn Ingar Pedersen 11-02-2016 01:48
Kjenner jeg blir utrolig provosert av at en folkevalgt politiker uttrykker sånne nedlatende meninger. I familien Listhaug så er de vel så perfekte at de ikke har det minste begrep om hva det vil si å ha det vanskelig. Som Sigrun her sier, så skal man ikke straffes for at man har levd et miserabelt liv, på grunn av et overgrep i barndommen. Det er overgriperne som burde sperres inne, ikke ofrene. Det er ganske sykt i seg selv, å tro at man er bedre enn andre, tror noen burde risikovurdere Listhaug, jeg
+3 #24 Ingunn Øye 11-02-2016 10:26
jeg syns det er helt utrolig at en sentral politiker kan få seg til å slenge ut noe sånt.Her syns jeg virkelig Erna Solberg må på banen. Brukerorganisas jonene, med den første,WSO har i over 40 år kjempet for å få et mer menneskelig samfunn der også vi som sliter psykisk skal få lov å ha vår plass, funksjon og livsinnhold.Vi har kjempet for rettigheter og opptrapping av gode tilbud og nedtrapping av dårlige. Politikerne har opp igjennom årene fått hundrevis av henvendelser fra privatpersoner og brukerorganisas joner om forhold i psykiatrien som må forandres. Som engasjerte brukere har vi nedlagt et KOLLOSSALT arbeid også FOR politikerne, ved å komme med gode ideer og konstruktive innspill og forslag til hvordan psykiatrien skal bli bedre slik at VI, mennenskene det gjelder skal få det bedre og slik at hele systemet skal få mindre preg av tvang og overgrep. SPERRES INNE PÅ LIVSTID!! Ja det var også en løsning.Ingenti ng forundrer meg mer når det kommer fra ignorante og totalt uvitende politikere som burde hatt sparken på timen.
+3 #25 Leiv Olsen 11-02-2016 14:46
Det er ingen grenser for kor grovt Frp kan krenka folk, trakka på folk, knusa dei. Flyktnignar skal sperrast inne, bare fordi deie r så frekke å komma på flukt til det rike Norge (nei, held dokker i dei fattige landa!). Folk som får ein knekk i livet, skal sperrast inne på livstid. Då skal dei aldsri meir få reisa seg, aldri få leva eit menneskeverdig liv. Nei, vekk med alt som kan bli tungt eller vanskeleg, sperr inne alle menneske som kan trenga litt hjelp! Så slepper me å hjelpa nokon, så slepper me å bry oss om andre enn oss sjølv.
#26 Silje 11-02-2016 17:58
Uff for en uklok verden vi lever i!
#27 Ketil Tømmerbakk 11-02-2016 20:22
Dette er en reportasje fra 2009...
-2 #28 Stig Otto Rygh 11-02-2016 21:30
Dette er altså et oppslag som var aktuelt for 7år siden og nå brukes for å sverte Listhaug. Nedrig. Jeg trodde ellers at mennesker som er ustabile psykisk, evt psykotiske, og farlig for seg selv og/eller andre blir tvangsinnlagt til behandling til beste for dem selv
+4 #29 Gøran Kristoffersson 12-02-2016 14:07
Så mange som slenger seg på kritikken av Listhaug. For det første er intervjuet 7 år gammelt. For det andre ber jeg dere kritikere om å ikke plukke ut deler av det hun sa; "Personer som kan være til fare for seg selv OG ANDRE". Med andre ord må begge betingelsene være oppfylt, du må være en fare for deg selv, og du må i tillegg være en fare for andre. Det sto ikke at det gjaldt de som er en fare kun for seg selv. Så mye meninger fra folk som ikke gidder å lese det hun sier, men bare ønsker å ta henne.Det er vel en selvfølge at psykisk syke som er en fare for andre bør skjermes.
#30 Mats Uldal 14-02-2016 12:33
For det første finnes det evidensbaserte terapiformer som sannsynligvis løser disse problemene uten medikamenter, slik som Tankefeltterapi (TFT). Det første man må gjøre er å gjøre de mest effektive terapiformer tilgjengelig for de som trenger det.
For det andre snakker ikke Listhaug om at mange drap kan bli gjort fordi medikamentene de går på, skaper en overaggresjon som er okontrollert og farlig. Dette er en velkjent bivirkning som ALDRI kommer fram i media som mulig årsak.
Hvis Listhaug er korrekt sitert hvisker det et menneskesyn som er mildt sagt begrenset og det viser en voldsom ignoranse om hva psykisk ubalanse egentlig er.

You have no rights to post comments