Psykisk helse

Psykisk syke på anbud

Psykisk syke på anbudNesten fem ganger så mange psykisk syke ble satt ut på anbud i Oslo i fjor som for to år siden.

Byråden innrømmer at det kan være uheldig dersom psykisk syke må flytte fordi de konkurranseutsettes. Hun mener problemet vil være løst dersom anbudene lages slik at syke mennesker slipper å flytte når de bytter omsorgsfirma. Men Brein sier byrådet ikke kan pålegge bydelene å følge en slik løsning, skriver NRK Østlandssendingen.

Joda, om Byrådet vil, så er det fullt mulig på å få til et slikt pålegg til bydelene. Byrådet kan når som helst fremme sak til bystyret som fastslår et hovedprinsipp om at enkeltpersoners bo- og omsorgstilbud ikke skal settes ut på anbud. Og det vil få SVs støtte. Politisk må Byrådet gjerne ha klokketro på at marked, anbud og konkurranse løser det meste. Men på områder hvor det ikke er tilfredsstillende marked, eller dette opplagt gir svært dårligere livskvalitet for den enkelte, tar man konsekvensen av dette, og drifter dette i egen regi.

Les mer hos NRK

Kommentarer   

#1 John Persen 18-05-2011 23:47
Det skulle ikke være mulig å behandle psykisk lidende mennesker på denne måten. Her mangler det elementær menneskelig innsikt, og forstår bare penger og knapt nok det. Dette er uverdig, og det er en skam og et overgrep på at slikt skjer i det hele tatt.
#2 Frederikke Margrethe Møller 18-05-2011 23:47
Det er merkverdig at noen i det hele tatt kan tro at det er greit å behandle medmennesker sånn.
#3 Hanne Sønnøve Log 19-05-2011 00:08
INTRIGERING...e r jo "INN" i denne politiske tiden!! Men vi" OLA DUNK "må bare se på....!Kanskje TV2 kan hjelpe ??
#4 Liv Hartmark 19-05-2011 08:22
de vergeløse
#5 Bjarne Norheim 19-05-2011 08:23
det er f... meg ikke klokt. Kan ikke noen snart få stoppet idiotiet fra FrP,Høgre og Venstre
#6 Meenu 19-05-2011 10:02
Et sted går grense...Hvor ofte flytter vi oss selv??? Hvor mye kan en psykiske syke tåle før de blir så ødelagt at neste stasjonen er psykiatrisk avdeling eller en evig runde på DPS med psykiatere og psykologer. Det er måten vi gjør ting som må bedres og ikke alt kan løses med billige løsninger. Disse politikerne sitter i trygge stoler og vet knapt hvordan det eri praksis.Hva med at de kommer ut og jobber ut i feltet og se for seg selv og ikke bare gå etter tall.Jeg jobber i psykiatrien selv og vet akkurat hvor skoen trykker. Hvordan har de tenkt å bygge en fremtiden når grunnmuren idag er så ustødig. En kortsiktig løsning er ikke svar på fremtidens utfordringer som blir mer og mer med globalisering.
#7 Haakon 19-05-2011 11:10
Jeg har ei venninne som har vært i det offentlige psykriatritilbu det nå i 8-9 år. Ingen tegn på bedring og hun bare går rundt, sløvet på pillene hun får og ingen løsning er i sikte.

Så flott at man tørr å prøve noe annet enn det som ikke virker!
#8 Andreas 19-05-2011 12:53
ja, plasser henne ut på anbudstorget hvert 4. år, og se om noen vil kjøpe henne til nye eksperimenter.
#9 Haakon 19-05-2011 14:35
Hun har kostet samfunnet 4-5 millioner i trygder, legetimer, medisiner og støtter. Hun var yrkesaktiv og klarte seg fint før depresjonen.
4 år for 2-3 millioner? Sikker på at hun kan få et godt tilbud i utlandet. I Østerike og England er de gode på psykriatri. Sender henne gjerne dit for en 2-3 millioner om du har å tilby!
#10 Unni 19-05-2011 20:11
Jeg reagerer litt på ordlyden i dette innlegget. Er det ikke tjenestene til disse menneskene man velger å legge ut på anbud - og ikke menneskene?
#11 Ivar J 19-05-2011 22:19
Unni: formelt sett har du selvsagt rett. men jeg tenker vel likevel at "menneskene" er mer enn selve den fysiske menneskekroppen , men også muligheten denne "kroppen" har til å leve et anstendig og verdig liv.
#12 Marianne Borgen 19-05-2011 23:06
vil du stoppe dette må du stemme rød Grønt ved valget, dette skal vi stoppe.
#13 Alf Kr. Jakobsen 19-05-2011 23:56
Jeg har reagert sterkt på anbudsordningen ,helt siden den ble lansert. Min oppfatning er at det er ganske så uetisk å legge ut syke mennesker på anbud. Hvem av oss ville syns at det var greit. Og videre, disse som legges ut på anbud er uten stemme, de har ingenting de skulle ha sagt. Jeg vet ikke hvor organisasjonen "Psykisk helse" er i denne saken. Det tar videre svært lang tid før det fattes en endelig beslutning, og personene lever i et vakum.
De blir så sendt til ett eller annet sted uten at de selv får ha en mening om dette, eller vært på besøk på stedet som de skal bo, etter anbudsordningen i hverfall i 4 år.
Dette strider mot både pasientrettighe tene/medbestemm else og retten til et verdig liv på tross av de begrensninger som sykdom gir.
Noen må få byråkratene til å forstå at "LEVELIG LIV" ikke bare kan måles i kroner og ører. De burde møtt virkeligheten i møte med den psykisk syke og deres event. familier. Kanskje også det var lurt å lytte til de som har med disse menneskene å gjøre til daglig. La oss være med å kjempe for de "anbudsutlagte" `s rett til å bli møtt som det autonome menneske med sin iboende verdighet, og ikke være med å krenke dem.
#14 Haakon 20-05-2011 13:05
Ivar : Min venninne har ikke noe anstendig liv med det offentlige som ansvarshavende. Hun har ikke råd til middag hver dag, hun har ikke klær, hun blir aldri frisk og det eneste det offentlige kan tilby er firkantede regler og ikke noen menneskelig løsning.
F.eks. Nav kan aldri gi henne det hun trenger. De kan gi det reglene sier at de kan gi.

Når du svarer Unni at vi må ha fokus på ansvtendighet så begynner jeg å lure på om du har noen opplevelser fra dette statlige, UMENNESKELIGE, systemet.
#15 Mental Helse 23-05-2011 17:50
Det har i flere år foregått en prekvalifiserin g av private omsorgstilbud som er leverandører av tjenester til Oslo kommune.I hvertfall siden 2007. Dette har spesielt rammet de pasientene som er "vanskelig plasserbare". Herunder rus, demete, psykatri.
#16 Begrepsendring 16-06-2011 11:29
Jeg foreslår at man skifter ut begrepet "psykisk psyke" med "mennesker med psykisk helseproblemati kk".

You have no rights to post comments