Rus

Pusj heller sosialarbeidere på de narkomane, framfor politifolk

Pusj heller sosialarbeidere på de narkomane, framfor politifolkByråd Sylvi Listhaug og politisjef Kåre Stølen er dundrende uenige i hvordan narko-miljøet skal bekjempes. Listhaug vil at narkomane skal taues inn av politiet. – Vi kan ikke arrestere folk bare fordi de ser litt skumle ut, sier Stølen til Dagsavisen.

Jeg har sendt byråden en utfordring: Pusj heller sosialarbeidere på de narkomane, framfor politifolk. Les utfordringen under, og skriv gjerne egne synspunkter i kommentarfeltet.


Fra: Ivar Johansen [mailto:Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.]
Sendt: 20. mai 2009 10:48
Til: Denne e-postadressen er beskyttet mot programmer som samler e-postadresser. Du må aktivere javaskript for å kunne se den.'
Emne: Utfordring

Jfr. dette.http://www.dagsavisen.no/innenriks/article416630.ece J

Jeg vil utfordre deg som byråd:

Du stiller gjerne opp på ”arbeidspraksis” på sykehjem. 

Still selv opp blant rusmismisbrukerne ved Oslo S, og tilbring en dag eller to der.Still opp med en aktiv dugnad hvor du, sammen med 5 eller 10 kommunale sosialarbeidere, kartlegger den enkeltes hjelpebehov.

Garanter at alle som har et hjelpebehov, og som ønsker hjelp, skal få det i løpet av for eksempel en uke.

Og skyfl ikke rusmisbrukeren selv ut på en evig shoppingrunde, men garanter at kommunen/du tar ansvaret for å slåss for at andre hjelpeinstanser stiller opp for den enkelte dersom Oslo kommune selv ikke er den som i første rekke bør gi tilbudet. 
For å oppnå resultater at det nødvendig at byråden forholder seg til hvert enkelt individ, og dennes hjelpebehov.
Rusmisbrukerne er forskjellige, som alle oss andre.
Hver enkelt må tildeles en personlig oppfølger/støtteperson i kommunen,  som tett holder i dennes sak og sikrer framdrift. 

Det er byrådens ansvar for å sørge for at rusmisbrukerne ved Oslo S får tilstrekkelig hjelp, ikke politiet.

med hilsen

Ivar

Kommentarer   

#1 Arild Knutsen 20-05-2009 13:26
Flott utfordring. Vi er noen som stadig tar imot ved behov og imotsetning til en del offentlig ansatte, viser virkeligheten der nede.
#2 ino 20-05-2009 14:14
Som oppsøkende sosialarbeider ved Uteseksjonen ønsker vi å være mer til stede i sentrum og ha flere alternativer til viderformidling av mennesker med behov i rusmiljøet. Det vi istedet opplever er at etaten vi er underlagt blir pålagt å kutte budsjettet av Rådhuset slik at stillinger må gå. Dette burde Sylvi Listhaug se nærmere på istedet for at polititet skal tvinges til å agere som sosialarbeidere uten annet sosialt for øye enn å jage vekk folk så de ikke skal være til sjenanse for fintfolk.
#3 M 20-05-2009 16:16
Hvis man kunne fått flere sosialarbeidere ut i felten, ville jeg blitt mektig imponert. Som et nært familiemedlem til en rusmisbruker vet jeg at denne gruppen ikke blir møtt med likeverd og respekt i samfunnet. Jeg har erfaring både med å forsøke å få hjelp for å komme seg ut av denne problematikken, hvor man møter er byråkrati som er innviklet og komplekst, slik at misbrukeren selv mister motivasjonen og møter veggen og gir opp, for deretter å gå tilbake til gamle vaner. I tillegg har jeg erfaring med helsevesenet, er man misbruker, er det vanskelig å bli tatt på alvor dersom man skulle bli syk. Men det er nå slik at selv om man er misbruker kan også disse bli alvorlige syke. Politikerene bør, og er etter min mening forpliktet til å skaffe seg større kunnskap om hvordan det er å være misbruker og hvordan man på best mulig måte kan ta tak i denne problematikken.
#4 Heidi 20-05-2009 17:03
Håper det blir gjennomslag for dette fabelaktige forslaget. Sosialarbeidere har større kompetanse på hvordan de skal møte narkomane enn politiet. Dersom politiet skal håndere dette, får da misbrukerene den hjelpen de evnt trenger, eller er det slik at politiet skal "gjemme bort" denne gruppen???? Blir vi kvitt denne type problematikk dersom de narkomane ikke vandrer gatelangs? Jeg bare undrer...
#5 Harald Steinsrud 20-05-2009 17:47
Ikke nok med at hun krever at politiet ennå engang skal jage folk rundt så ble det vel også kuttet ganske mange millioner i budsjettet til rusmiddeletaten dette året? Omkvedet er det vanlige, staten må bidra mer mens kommunen selv kutter. Jeg hadde håpet at Frp byråden ikke svarte med gårsdagens løsninger ennå engang. Godt regjeringen er igang med ett omfattende arbeid på dette feltet.
#6 Anne Kathrine Eckbo 20-05-2009 17:48
Kan vi ikke heller bestemme oss for å GJØRE noe da, istedenfor å kritisere hva andre gjør. Det er MANGE frivillige i Oslo som stiller opp for både de narkomane og andre, derfor bør dere politikere heller bevilge midler til disse og skaffe behandlingsplas ser (det går an å samarbeide tilogmed for politikere om de bare vil!), i stedenfor å hamre løs på hverandres metoder. For ingen er vel i tvil om at vi ikke vil ha narkomane i Oslos gater, de fortjener et langt annet og bedre sted å være!!!
#7 Ivar J 20-05-2009 17:50
Til Anne Kathrine: Jeg kritiserer Sylvi Listhaug først og fremst for det hun ikke gjør. I stedet for å sende 20 politifolk på de narkomane ved Oslo S burde hun sendt 20 sosialarbeidere fra kommunen. Disse kunne kartlegge den enkeltes unike hjelpebehov, og Listhaug kunne garantert at den som ønsket hjelp skulle få det i løpet av f.eks. en uke. Ikke minst: at kommunen tok førsteansvaret, uansett om det var mulig å skyfle ansvaret over på andre. Og at kommunen holdt i den enkeltes sak, sikret framdrift og ikke slapp den før saken var på rett kjøl.
#8 May Bente Lie 20-05-2009 17:51
Så flott at du engasjerer deg i viktige saker!
#9 Anne Kathrine Eckbo 20-05-2009 18:06
Er ikke du politiker i Oslo da Ivar?? Da kan du jo begynne med en LAAAAANG prat med Morten De Lange f.eks...og jeg blir også gjerne med på en slik samtale...og om du samtidig får med frk Listhaug så er vel sannsynligheten i allefall LITT større for at det blir gjort noe av det du her ønsker deg (og som jeg jo er enig i), ikke sant?!
#10 Ivar J 20-05-2009 18:07
Anne Kathrine: Det finnes jo tonn med utredninger og dokumentasjon på ståa for rusmisbrukere og deres behov. Det har vært holdt hundrevis av møter og seminarer. Nå kreves det handling, og handling betyr helt konkret å ta for seg den enkeltes hjelpebehov, og bygge opp et tett tiltaksapparat rundt den enkelte. Derfor sier jeg at byråden bør sende 20 kommunale sosialarbeidere til Oslo S/Plata framfor 20 politifolk. Kartlegge konkret, og komme i gang.
#11 Linn Stalsberg 20-05-2009 18:07
Enig Ivar, enig!
#12 Anne Kathrine Eckbo 20-05-2009 18:08
Men kjære deg Ivar, kom ut fra kontoret så kan du og jeg vandre en tur og kartlegge litt vi. Så møter vi Listhaug etterpå, hun er da til å snakke med hun! Ok at hennes forgjenger, Margaret Eckbo (jada, vi er i familie) også fra FRP, jaget de fra plata, men det er jo mulig å få FrP til å tenke annerledes og...håper jeg.
#13 Ivar J 20-05-2009 18:08
nå vil jeg nok ikke privatisere dette ansvaret, og bagatellisere kompleksiteten til å si at dette er noe du og jeg kjapt fikser ved et par timer gatelangs. Derfor sier jeg jo at byrådet bør mobilisere en kjapp aksjon hvor de stiller med et antall sosialarbeidere som stiller ved Oslo S-området og kartlegger den enkeltes helt konkrete situasjon, og legger opp handlingsplaner . Dette er unike individer, med forskjellige behov. Heller pushe sosialarbeidere på folk, framfor politifolk.
#14 Anne Kathrine Eckbo 20-05-2009 18:09
Kanskje det er nettopp det som er problemet, Ivar...at ingen her har personlig ansvar. Kjempeenkelt å skyve ansvaret over på politikere og "alle andre". Men om du og jeg, og alle andre tok tak i EN eneste av disse narkomane og støttet vedkommende i å få orden på livet sitt...ja da ville vi tømt gatene for narkomane på en dag.
#15 Lizza Kaaby 20-05-2009 18:10
Helt utrolig NAIVT Eckbo- de har spyla vekk narkomane fra sted til sted siden 70-tallet og de fortsetter med akkurat d samme!! Jeg er sosialarbeider selv og har jobbet med målgruppa i over 10 år og at du og Johansen tar dere en tur ned på "plata" for å "ta tak i" "disse" narkomane er bare helt latterlig!! Hva skulle d være godt for da? HVA skulle du gjort m "disse" som du kaller dem? Tror ikke Frp vil gjøre stort annet enn å "pushe" disse folkene i armene på politiet så FASADEN kan se pen ut!! Og d løser ihvertfall INGENTING! Rust OPP rusomsorgen og tenk NYTT sier jeg bare!!!
#16 Anne-Karin Kolstad 20-05-2009 18:11
Det er ikke de tyngste narkomane som har bidratt til den sterke økningen i det synlig narkotikasalg i Oslo. Jeg er enig i at de tyngste ikke skal forfølges og alle vi som jobber på rusfeltet vet at det finnes tonnevis av kunnskap og løsninger som kunne ha bdiratt til å hjelpe de som trenger det. Dessverre har vi en regjering som absolutt ikke leverer det de lovet i sin egen Opptrappingspla n for rusfeltet. Hvis de virkelig vil gjøre noe med situasjon, kan de sikre gode tiltak, tilpasset hvert enkelt individ. Men, det vil koste penger, ressurser og ikke minst menneskelige vilje.
At politiet nå går til aksjon handler vel like mye om de mange som kun selger for egen vinning skyld og som står plassert i boligområder, utenfor skoler, barnehager og der svært mange barn og unge daglig beveger seg.
#17 Harald Steinsrud 20-05-2009 18:12
Kolstad: Dersom du leser nøye vil du se hva Stølen sier om regjeringens sitt arbeid. Istedet for å skyte på regjeringen så burde du heller rette skytset direkte mot Oslo kommune ved Byrådet som har kuttet betraktelig i tilbudet innen rusfeltet. Å kutte og samtidig ville jage blir for meg blir for meg en fullstendig feilslått politikk.

Eckbo, jeg tror neppe det er så mye du og Johansen kan gjøre ved å rusle noen turer rundt i sentrum, og ihvertfall ikke ovenfor en byråd som blir redd når hun går om i Oslo's gater. dagsavisen.no/.../...

Godt at du viser engasjement for disse som er blitt jaget nok rundt i Oslo's gater Johansen. Det trenges ikke mer flytting av problemene men heller sosialarbeidere slik du sier.
#18 June Grimstad 20-05-2009 18:12
Selv mener jeg at det på tide at noen oppdrar oss Oslo Borgere!!! Makan til oppførsel på de fleste... fyll,åpenlys rusing og søppel over alt! Det virker som om vi trenger "onkel politi til å stramme oss alle litt opp! Synd og mot alle min prinsipper! Og ja jeg er sosialist og ikke Frp'er!
#19 Anne-Karin Kolstad 20-05-2009 18:13
Steinsrud: Helt enig med deg i at kommunen virkerlig har sviktet de rusavhengige. Ingen tvil. Oslo er helt skakk-kjørt på dette området og har vært det i mange år. Men, på samme tid handler dette også om prioriteringene til regjeringen.
#20 Harald Steinsrud 20-05-2009 18:14
Kolstad: Og der er vi helt enige:-) og forhåpentligvis kommer regjeringen frem med noe nå. Det er iallefall på tide Jeg håper Bjarne Håkon Hansen som iallefall våger å tenke nye tanker kommer med noe som kan bedre den vanskelige og nedverdigende situasjonen så altfor mange av landets rusmisbrukerne lever under.
#21 Anne-Karin Kolstad 20-05-2009 18:14
Ja, han og mange våger å tenke mye nytt og det var på tide. Nesten alle partiene har denne våren vedtatt nye og bedre planer for rusomsorgen. FrPs nye rusplan er faktisk noe av det beste jeg har lest på lenge. Best liker jeg dog Opptrappingspla nen til regjeringen. Nå håper jeg bare det blir realisert gjennom en økt satsing :-)

You have no rights to post comments