Rus

Rusbehandling i LAR-frie miljøer?

Rusbehandling i LAR-frie miljøer?Rusmiddeletaten har ute anbud på behandlingsplasser for rusavhengige. I konkurransegrunnlaget  har Rusmiddeletaten presisert at samtlige tjenestekategorier som det skal foretas anskaffelse i må omfatte brukere med legemiddelassistert rehabilitering, og at tjenesteyter må kunne ivareta praktisk håndtering, oppbevaring og utdeling av legemidler (metadon/Subutex eller lignende).

Det er særs viktig at vi har en differensiert rusomsorg, og vi må selvsagt også ha tilbud for dem som er bevisste på at de ønsker rehabilitering i et miljø uten metadon og/eller Subutex.

Jeg tar saken opp med Byrådet, og sendte onsdag fram nedenstående spørsmål til Byrådet.

Les også hos NRK Østlandssendingen
Les fra Stiftelsen Kraft og Evangeliesenteret


Byrådet 
her

Oslo, 16. juni 2010

Vedr. krav i Rusmiddeletatens innkjøp av tjenester


Jeg er gjort kjent med at Rusmiddeletaten forbereder innkjøp av tjenester til rusmiddelmisbrukere for perioden 2011 til 2016.

Jeg er også kjent med at etaten stiller krav om at samtlige plasser skal være tilgjengelige for legemiddelassistert rehabilitering, LAR.
Det fremstår som noe underlig at etaten krever at alle tiltak må kunne ta i mot LAR-pasienter. Jeg har oppfattet at det å ha differensierte tilbud er av stor betydning.
 
Medfører dette riktighet?

På denne bakgrunn ber jeg om byrådens kommentar og en begrunnelse for hvorfor Rusmiddeletaten har satt et krav om LAR-plasser til samtlige.

Med hilsen

Ivar Johansen, SV /s/

Medlem finanskomiteen

Kommentarer   

#1 Jan-Rune Berg 18-06-2010 09:05
Som Ivar Johansen sier; "det ER viktig at det er et differensiert tilbud". Mennesker er forskjellige, tross "samme" rusproblem.. Dette må da Rusmiddeletaten ha ekspertise på..? Godt vi har folk som Ivar, som tar dette opp med byrådet!
#2 Tore Bareksten 18-06-2010 10:34
Jeg har jobbet med mange som ønsket å slutte med sitt rusmisbruk og fortalte hvor vanskelig det var å ikke bli fristet til å sprekke hvis folk omkring dem brukte stoff. Nå er det selvsagt store forskjeller mellom rusmisbrukere siden det er så mangfoldige årsaker til at folk begynner med stoff. Derfor er det urealistisk å finne en behandling som passer for alle, man må ha ulike typer tilbud og regelmessig lære opp nyansatte i rusomsorgen til å hjelpe folk med rusproblemer å velge det tilbudet som passer for dem akurat der og da.
Derfor er det viktig at noen behandlingssted er er helt rusfrie med strenge regler for urinprøver og kontroll. DE som vil dope seg på andre stoffer i tillegg til metadon, kan jop gå på villa Mar.
I Oslo har man i det siste innskrenket tilbudet til de som vi lbeghandles i et rusfritt miljø med å nekte steder som Ulvin og Lar å sanksjonere mot sidemisbruk. Man har politisk valgt å ta mer hensyn til de som vil fortsette med stoff resten av livet framfor de som vil slutte.
Selv jobber jeg på Kirkeveien vg skole. Norges første spesialskole for dobbeltdiagnose r. Her krever vi fortsatt to urinprøver i uka og permitterer de som sprekker. Elever som søker seg hit sier at vi kanskje er det siste pustehullet som er igjen for de som vil prøve å slutte i et rusfritt miljø. Og mens mange ruspolitikere i Sv og AKP mener at alle former for urinprøver er tvang, har vi kvinnelige søkere som gjerne vil ha prøver for å kunne dokumentere rusfrihet i barnevernsaker.
Så selv om tendensen nå er at de fleste rusmibrukere ikke skal slutte med dop, men på det samme stoffet av staten under den nye benevnelsen medisin, av staten, får jeg håpe at vi på Kirkevein får fortsette å være et rusfritt tilbud med strenge regler for de som trenger det og har trengt det de 40 årene vi har holdt på med å hjelpe frafalne elever tilbake til høgskoler og yrkesliv.
#3 Torbjørn Mater 18-06-2010 11:32
Veldig enig med de gode innleggene over her. Flott at vi har politikere som deg, Ivar, som tar opp saker så kjapt og som ser de som trenger hjelp. Rusmiddeletaten snakker så fint om "hundre blomstrer blomstre ved siden av hverandre". Jeg synes jeg ser færre og færre blomster... Hør på hva en bruker sier om LAR-frie tilbud i dette innsalget fra Østlandssending en idag 18.juni: www1.nrk.no/.../219447
#4 Reidun Wilhelmsen - Kvinnekollektivet ARKEN 18-06-2010 12:42
Støtter mye av det som allerede er skrevet, og velger å kommentere saken på tross av at vi er en del av spesialisthelse tjenesten og derfor ikke aktuelle for dette anbudet. Årsaken til at jeg velger å kommentere dette er at jeg opplever rammene i anbudet som overraskende og svært lite i tråd med mitt siste møte med Rusmiddeletaten (RME)som var på konferanse arrangert av dem 16.04.09. En konferanse jeg hadde stor nytte av, og hvor jeg gledet meg over at fokus var på den rusfrie behandlingen (rusfri ble i klartekst under konferansen definert av RME til å bety også medikamentfri). Et tydelig og uttalt fokus med stor enighet rundt behovet for flere institusjoner som er rusfrie slik bl.a. Kvinnekollektiv et ARKEN er!

Overskrift og info om konferansen var som følger:

"RUSFRIHET SOM MÅL I BEHANDLING OG EHABILITERING AV RUSAVHENGIGE
Rusmiddeletaten ved Rusfritt fagforum inviterer til heldagskonferan se Oslo Kommune Rusmiddeletaten

Rusfritt fagforum ble etablert 2007 og har bestått av deltagere fra Rusmiddeletaten , Rusmiddeletaten s kompetansesente r, sosialtjenesten og spesialisthelse tjenesten.
Det som har stått sentralt i gruppens arbeid er en enighet om at fokuset på – og målsetting om – en rusfri tilværelse etter behandling og rehabilitering må gjenreises som et langt mer aktuelt alternativ til for eksempel legemiddelassis tert behandling og rehabilitering, enn vi mener tilfellet har vært de senere år.
Vi ønsker med denne konferansen at deltakerne skal oppleve fornyet engasjement for rusfrihet som mål i behandling og rehabilitering av rusavhengige."

Jeg opplevde at ledende krefter i RME var både engasjert og tydelige på at fokuset på rusfrihet som målsetning for behandling måtte løftes frem, og bli tydeligere prioritert. At mangfold i rusbehandlingen er positivt, men at rus- og medikamentfrie behandlingssted er skal satses enda mer på da LAR-brukerne har fått for mye fokus. Veldig bra at dette blir tatt opp med Byrådet, og jeg er spent på tenkningen som ligger bak!!
#5 Inger 18-06-2010 13:36
Det må være tilbud tilgjengelig uten Lar- behandling. Det er mange som ønsker Lar- behandling, men som ikke kan benytte seg av denne behandlingen, det være seg pga. helseproblemer eller annen medisinbruk.Vi må ikke tolke brukere av metadon eller subutex som mer motiverte enn andre rusmisbrukere.
#6 Unni Aker 18-06-2010 22:32
Det kan virke som om enkelte har oppfattet dette slik at RME vil sette krav om substitusjonsbe handling i sine rehabiliterings institusjoner. Slik jeg oppfatter dette, ønsker RME at man ikke skal diskriminere pasienter på grunnlag av hvilken medisin man bruker. Mange behandlingssted er innen spesialisthelse tjenesten behandlier pasienter med og uten LAR i samme fellesskap og har relativt gode erfaringer med dette.
#7 Liv Langberg 19-06-2010 00:16
Det er populært i den mer moralistisk baserte delen av rusomsorgen å ha fordommer mot folk i LAR, men blir litt overrasket over å finne det her!

Desverre er det slik at medisiner alene ikke nødvendigvis er tilstrekkelig for å kunne klare å leve livet sitt uten rus og/eller kriinalitet, og derfor er det viktig at gode døgninstitusjon er er tilgjengelige for alle, uansett hvilke medisiner du evt måte ha behov for i tillegg til innleggelse. For dem det gjelder, er Metadon/Subutex like nødvendig, og gir like mye ruseffekt som f eks insulin for en med diabetes. En som er stabilisert på Metadon eller Subutex, fremstår som helt upåfallende og nykter. Det hadde vært fint om fordommer ikke kommer i veien for en god rehabiliterings prosess for de som sliter mest.
#8 Rita Nilsen 19-06-2010 11:34
Håper vi snart får en diffrensiert behandling i Norge snart
#9 Mark D. Chapman 20-06-2010 14:00
Dette ser ut til å være nok et eksempel på det offentlige vil forme rusfeltet etter sine synspunkter om hva som er riktig behandling (og forebygging). en holdning som dessverre er i ferd med å rasere en del av det mangfoldige rusfeltet. Vi får håpe de tenker seg om. Dette er bare et eksempel der det offentlige sier noe om mangfold, men gjør noe helt annet.
Til dere som frykter diskriminering av hvem som skal få behandling: Det er ingen fare for at de som er i LAR ikke får et tilbud, men det er en fare for at de som ønsker å bli rusfrie (også etter å ha vært på LAR mange år, dvs. som ønsker avrusning fra metadon/subutex ) ikke finner et passende (helt rusfritt) tilbud. Slik kan det ikke være.
#10 Bente Eck 22-06-2010 18:39
Om jeg forstår dette rett så ønsker altså Rusmiddel-etate n at alle behandlings-ins titusjoner skal ha et tilbud for enhver gruppe narkomane etter hvilket opplegg den enkelte skal ha?

Hvis dette er ment slik at brukere som skal rehabiliteres med sikte på rusfrihet skal være samme sted som brukere som skal stabiliseres/re habiliteres med LAR/medisinerin g så mener jeg dette blir helt feil.

Jeg har hørt altfor mye om hvor stor påkjenning dette er for de som ønsker å bli rusfrie, noe som svært ofte fører til ønske om kjøp av kvote fra den andre grupperingen. Ergo uheldig for begge parter.

Jeg håper det heller blir differensierte tilbud som mulig fremover, men ikke innen hver behandlings-pla ss. Den enkelte type behandling/stab ilisering må gjøres på atskilte plasser for best mulig resultat slik jeg ser det.

Ett moment er også kompetansen og tilgjengelighet en til de ansatte. De får da så mange forskjellige problem-stillin ger å forholde seg til at det blir umulig å ivareta noen av gruppene.

Med forbehold om at jeg har oppfattet rett.
Jeg sliter fortsatt veldig med konsentrasjons- problem.
#11 Ola Høyem 11-07-2010 10:49
Jeg har fulgt med her lenge og har vært sterkt i tvil om jeg skulle "mene noe". Jeg vil først presisere at jeg uttaler meg UTELUKKENDE som mennesket Ola og ikke som noe annet, selv om jeg ser at jeg kan knyttes opp mot enkelte tiltak her er jeg alkoholikeren Ola og bare det!

Jeg skulle gjerne ha visst hvilken bakgrunn flere av synserne her, men la gå. ALLE kategorier rusmissbrukere har krav på behandling - og helst god behandling! Jeg har uttalt meg om det offentliges udugelighet innen rusomsorg flere steder her på FB. Her er nok en bekreftelse på at det mangler kunnskap og kompetanse innenfor dette feltet. Å plassere LAR-pasienter sammen med alkoholikere ødelegger muligheten for begge grupper. Mange alkoholikere lurer på hvorfor det skal være forskjell på Metadon og alkohol og jeg må spørre: Hva er forskjellen??? En alkoholiker føler seg provosert når noen "i miljøet" får sin dose rus (Metadon) og det trigger mange å se at "noen får rusen sin". Personlig kjenner jeg 3 alkoholikere som har skrevet seg ut av behandlingen på grunn av dette! I tillegg til dette problemet er det også desverre slik at alkoholikere og narkomane ser ned på hverandre og dette ødelegger miljøet behandlingsstedet.

Jeg har ikke dekning for å si dette, for jeg har ikke snakket med noen istitusjon. Dessuten tror jeg ikke jeg hadde fått et ærlig svar heller. Det er jo helt klart for meg at ALLE istitusjoner sier at dette er bra. Sier de noe annet får de jo ikke støtte til driften!!!?? Desverre tror jeg de fleste som driver seriøs rusbehandling er enige med meg, men er presset til å endre driften TIL SKADE FOR ALLE! Det kunne kanskje være en ide`for rusmiddeletaten å spørre ekspertisen innen feltet - missbrukerne - før de ødelegger behandlingstilb udet helt.

You have no rights to post comments