Rus

En målretta ruspolitikk

En målretta ruspolitikkI Oslo SV har vi i den senere tid hatt en god prosess med å diskutere ruspolitikken. I diskusjonen har både rusavhengige og fagfolk vært involvert. Jeg var deltaker i arbeidsgruppa som gjennomførte prosessen, og jeg var leder i redaksjonskomiteen som fremmet forslag til vedtak i Oslo SVs representantskap. Jeg synes dette har resultert i en god uttalelse.
 
Et av de forslag uttalelsen bringer fram er: "Oslo SV ønsker å la rusmiljøet få et egnet innendørs værested i Oslo, der bruk av narkotika tolereres, slik som i sprøyterommet. Et innendørs værested kan representere et reelt alternativ til den åpne russcenen i Oslo sentrum, utover de fra før bestående tiltak. I tillegg til brukerrommet, kan lokalene romme hjelpe- og rekreasjonstiltak, kantinedrift og arbeids- og entreprenørskapstiltak. Noe av driften som et slikt sted vil kreve, kan innebære arbeidsoppgaver til brukerne. Her er også rom for lavterskeltiltak og brukerstyrt aktivitet.

Et innendørs velferdssenter i Oslo vil bidra til økt opplevelse av verdighet for en svært marginalisert gruppe, samtidig som gruppen ikke er til hinder eller sjenanse for andre. Et velferdssenter for rusmiljøet signaliserer at Oslo er for alle." Og da gjenstår det å ta politiske initiativ i tråd med dette.

Les hele uttalelsen nedenfor.



En målretta ruspolitikk

Stortingsmelding 30 2011/12, «Se meg!» er en gjennomgang av norsk ruspolitikk i hele sin bredde. Meldinga dokumenterer områder der politikken gir gode resultater, samtidig som den peker på mange områder der politikken må forbedres, både i kvalitet og omfang. Oslo SV vil bidra til økt satsing på det som fungerer bra og foreslå forbedringer der dette er nødvendig.

Forebygging

Sosial utjevning og fattigdomsbekjempelse er god rusforebygging. Når det gjelder allmenn utbredelse av rusmidler i befolkninga har Norge en svært gunstig utgangsposisjon sammenligna med andre vestlige land. De fleste unge velger dessuten bort narkotika og de fleste som tester det i ung alder lar det bli med forsøket. De fleste voksne ønsker narkotikafrie nærmiljøer. Det er en brei folkelig motstand mot rusmisbruk som er ruspolitikkens største ressurs. Oslo SV vil bidra til å styrke denne holdninga i befolkninga.

Det er veldokumentert at de regulatoriske tiltakene vi har i Norge virker dempende på alkoholforbruket (aldersgrenser, vinmonopol, stengetider, kontroll, fokus på rusfrie arenaer). Dette anerkjennes i stortingsmeldingen. Samtidig drikker vi mer enn før og alkohol utgjør det største rusproblemet i samfunnet. Oslo by ville tjene på en bedre sammenheng mellom ord og handling. Oslo SV mener kommunen bør reagere strengere i forhold til den useriøse del av bransjen. Særlig gjelder dette ved brudd på skjenkebestemmelser.

Lokalt drives det mange breie, forebyggende prosjekter mot rusmisbruk og kriminelle handlinger står i fokus. Dette inkluderer blant annet oppsøkende virksomhet, bolig-, arbeids- og oppfølgingstiltak og annen tidlig innsats mot ungdomsgrupper i risikosonen, så som frafall i skolen. Slike tiltak gir gode resultater og er samfunnsøkonomisk meget lønnsomme. Oslo SV vil foreslå større satsing på utbygging av slike tiltak og tjenester i alle områder av landet, og særlig der ungdom er mest utsatt. Det kan dreie seg om styrket barnevern, utekontakter, oppsøkende team, helsesøstre og miljøarbeid i skolene, ruskontrakter, cannabisavvenningskurs og natteravner. Det bør videre være et utstrakt samarbeid med politiet.

Den viktigste forebyggingsarena er barnehage og skole. Her er kunnskapen om misbruk av rusmidler og skadevirkninger på barn lav. Oslo SV ønsker en satsning på barnehager, skoler og helsesøstre. En slik satsing med kunnskapstilførsel, hjelp og bistand - eksempelvis fra spesialisthelsetjenesten - ville over tid kunne snu en negativ trend med barn som ikke blir sett og at foreldre i tidlig problemutvikling ikke blir fanget opp og tilbudt hjelp.

Når først Stortingsmeldinga og seinere statsbudsjettet for 2013 legger opp til at over 300 øremerka millioner til rustiltak i kommunene skal legges inn i rammetilskuddet, kan dette bety en ytterligere svekking av det lokale oppfølgingstilbudet både for rusavhengige og dem som er kommet ut av avhengigheten.

Tvangsmidler

Samfunnets reaksjon på bruk av narkotika må bli mer målretta. Bøter og fengsel er lite effektive virkemidler. Det er gjort positive erfaringer, både fra politiets og domstolenes side, med alternative reaksjoner. Nylig har det vært ei høring om innføring av motivasjonssamtaler og intervensjonsprogrammer som alternativ reaksjon. Målene for samfunnets inngripen må være å hindre at omgang med rusmidler utvikler seg til sosiale eller helsemessige problemer og at rusavhengige får hjelp til å bryte ut av avhengigheten. Alternative reaksjoner mot narkotikabruk kan brukes i stor skala uten å endre gjeldende lovgiving, de lovhjemlene som finnes bør brukes mer aktivt.

Behandling

Alt for mange står i kø for å få behandling for sin alkohol- og narkotikabruk. Behandlinga av rusavhengige, særlig injeksjonsbrukere, trenger et løft ut over det regjeringa allerede har iverksatt. Flere faktorer kompliserer deres behandlingssituasjon: Hyppig forekomst av psykiske lidelser, svak behandlingsmotivasjon og manglende oppfyllelse av pasienters rettigheter er noen viktige hensyn som må tas. Det er viktig med et differensiert behandlingsapparat som reflekterer at folk med rusproblemer er ulike og har ulike behov. En stor utfordring i dagens rusomsorg er mangel på langtidsplasser. Oslo SV ber stortingsgruppa fremme forslag om flere langtidsplasser.

Oslo SV mener at det endelige målet for behandling av rusavhengige er å hjelpe dem til å bli i stand til å leve rusfrie liv. Det er derfor avgjørende at legemiddelassistert behandling komplementeres med robuste tilbud om rusfri behandling og solid sosialpedagogisk oppfølging, slik som utdanning, botrening og arbeidstrening. Kommunens ruskontakt bør følge pasienten over tid og være bindeledd mellom behandlingsinstitusjon, ruspoliklinikk, lar, fastlege, nav og alle andre sentrale institusjoner. De høye behandlingskostnadene rettferdiggjør tunge investeringer i ettervern for rehabiliterte rusavhengige.

Varierte behandlingsformer

Mange av dem som står i behandlingskø ønsker å bli rusfrie og vil klare det uten utstrakt bruk av medikamenter. Deres mål er å oppnå enn sunn livsførsel med bolig, arbeid og gode sosiale relasjoner. Behandlingsformer som baserer seg på adferdsendring er blitt taperen i dagens system med konkurranseutsetting, vekt på å spare penger og ensidig medisinsk tilnærming til rusavhengighet. Oslo SV går inn for at behandlingsformer som baserer seg på atferdsendring skal utgjøre en langt større del av behandlingstilbudet enn det som er tilfellet i dagen system.

LAR-programmet fungerer bare delvis etter intensjonen. Legemiddelassistert rehabilitering har vist seg å være et effektivt virkemiddel for å øke livskvaliteten til opiatavhengige og gjøre det lettere å bli i stand til å ta vare på seg sjøl. Dette er et godt utgangspunkt for mange. Men potensialet blir ikke utløst fordi det ikke satses nok på rehabiliteringsdelen av LAR. Det mangler oppfølging på områder som bolig, botrening, tilrettelagt arbeid og siden ordinært arbeid, skolegang og etablering av et nytt sosialt nettverk, og ikke minst kompetanse på organisering av ettervern.

Oslo SV mener det er nødvendig å styrke det psykiske helseverntilbudet ytterligere, slik at alle med dobbeltdiagnoser får tilgang til helsehjelp raskt når de er motiverte for behandling. Det er tvingende nødvendig å redusere det svært høye tallet på overdosedødsfall i Norge. Dette innebærer at det må settes av betydelige midler til handlingsplanen mot overdoser som stortingsmeldinga lanserer.

Et tiltak som i andre land har vist seg å holde flere av de tyngst belasta rusavhengige i behandling er bruk av heroin som legemiddel ved siden av eller i tillegg til metadon eller subutex. Oslo SV mener det bør gjennomføres et prøveprosjekt med slik heroinforskriving i Oslo.

Samhandling

Det er nødvendig å styrke eksisterende tiltak for å heve kvaliteten på behandling og oppfølging og utvikle nye tiltak som kan nå grupper som ikke har utbytte av dagens behandlingstilbud.

Det må bli bedre sammenheng i hjelpeapparatet for den enkelte rusavhengige. Dette er både humant og økonomisk, for samfunnet og den enkelte. Alt for mange opplever at gjennomført behandling gir dårlige resultater fordi neste ledd i behandlingskjeden ikke fungerer. Særlig gjelder dette tiltak i overgangen mellom avrusing og spesialisert behandling og mellom behandling og tilbakekomst til samfunnet. Den største jobben gjenstår faktisk når et behandlingsopphold er over: å etablere seg i et normalt liv.

Oslo SV mener at ettervern i dag er det aller svakeste ledd i Oslos omsorg for rusavhengige. Bolig med tett faglig oppfølging er kjernen til å lykkes, sammen med et lett tilgjengelig støtteapparat å oppsøke når vanskelighetene melder seg. Det må finnes differensierte boformer, inkludert bokollektiver. Forutsetningen for en god bosituasjon må være at boligløsningen er så langvarig som nødvendig, men at oppfølgingen som gis varierer med beboernes skiftende behov over tid.

Det må etableres en tydeligere ansvarsdeling for rusavhengige. Kommuner og bydeler må rustes opp for å ta dette ansvaret. Tiltak i kommunal rusomsorg må integreres i øvrige tiltak som hjemmesykepleie, legevakt, sosialtjeneste, boligsosialt arbeid, barnevern, NAV og eldreomsorg.

Storbytiltak

Værested

Oslo SV ønsker å la rusmiljøet få et egnet innendørs værested i Oslo, der bruk av narkotika tolereres, slik som i sprøyterommet. Et innendørs værested kan representere et reelt alternativ til den åpne russcenen i Oslo sentrum, utover de fra før bestående tiltak. I tillegg til brukerrommet, kan lokalene romme hjelpe- og rekreasjonstiltak, kantinedrift og arbeids- og entreprenørskapstiltak. Noe av driften som et slikt sted vil kreve, kan innebære arbeidsoppgaver til brukerne. Her er også rom for lavterskeltiltak og brukerstyrt aktivitet.

Et innendørs velferdssenter i Oslo vil bidra til økt opplevelse av verdighet for en svært marginalisert gruppe, samtidig som gruppen ikke er til hinder eller sjenanse for andre. Et velferdssenter for rusmiljøet signaliserer at Oslo er for alle.

Åpne russcener

Myndighetene har siden slutten av 60-tallet forsøkt å spre rusmiljøet i Oslo med politikontroll og bøtelegging, en aktivitet som for de rusavhengige framstår som at de blir jaget fra sted til sted.

Forholdene på Jernbanetorget og nedre del av Karl Johansgate har lenge vært ugreie. De kan være skremmende for forbipasserende, og er triste og nedverdigende for rusavhengige som har vanket der. Politiaksjonene de siste årene var ment å skulle fjerne åpne russcener. Men de åpne russcenene finnes fremdeles, de har bare flyttet seg noen titalls meter. I sidegatene til Karl Johan strever rusavhengige seg fremdeles gjennom hverdagen. Brukerne fortsetter å kjøpe, selgerne fortsetter å selge. En av konsekvensene har også vært økt belastning for de sentrumsnære bydeler, Grünerløkka og Gamle Oslo.

Rusavhengige trenger først og fremst sosialfaglig og praktisk bistand, ikke politirazziaer. Oslo SV ber regjeringen instruere politiet om å avvikle jagingen av de rusavhengige.

Sprøyterom

Sprøyterom er et viktig tiltak for å forhindre smitte og andre følgeskader av ureine sprøyter og injeksjonspreparater.

Norge har en spesiell sprøytekultur blant heroinavhengige, med et høyt antall injeksjonsbrukere og høyt antall overdoser. Ved å røyke heroin i stedet for å injisere reduseres faren for overdose. I tillegg gir det økt verdighet, og helseproblemer knyttet til sår og smitte unngås. I andre land er tendensen at et økende antall misbrukere går over til å røyke stoffet. Oslo kommune bør tilrettelegge for dette gjennom utdeling av brukerutstyr og åpne for røyking sprøyterommet.

Oslo SV ønsker å utvide åpningstidene ved sprøyterommet ytterligere og utvide kapasiteten. Det må foretas en oppmykning i forhold til lovens begrensninger på hvilke rusmidler og hvordan kan benyttes i sprøyterommet. Det vil også bidra til mer verdighet for rusavhengige, og således gi en bedre rusomsorg.


(vedtatt av representantskapet i Oslo SV 20. nov. 2012)


FølgIvar Johansen på Twitter
tilsendt nyhetsbrev 

Kommentarer   

#1 man28 24-04-2013 01:24
Bra tiltak med innested for brukere av narkotika,der de kan bruke stoffet sitt i fred vekk fra småbarns fammilier osv. de trenger det. og gi heroin missbrukerene som trenger det HEROIN!se til resten av Europa hvordan de gjør ting-er på tide. Og at lar slutter med og ta urinprøver av brukerene sine for det er et privat overtramp! mvh

You have no rights to post comments