Rus

Trenger Oslo overdoseteam?

Stein Asthøy, leder av Fagforbundet i Oslos forening Helse Sosial og Velferd, er bekymret for kommunens arbeid mot overdose: "I dag er dette arbeidsfeltet helt forlatt, ansatte som jobbet på denne oppgaven var rimelig fortvila gjennom den gradvise nedtrappingen, og etter hvert helt nedleggelse av dette tilbudet. Ved Oppsøkende tjeneste var man innrettet for akutt arbeid med offentlig beruselse, overdoser og andre akutte tilstander blant byens rusbrukere, også hjemmebesøk ble høyt prioritert.

Etter hvert er overdosearbeidet til avdelingen kuttet helt ut, og tenking rundt akutt arbeid også nedprioritert til et absolutt minimum. Det tas nå akutthenvendelser dersom man ikke har annet å gjøre. Dette kommuniseres også ut, slik at de som henvender seg i forhold til denne problematikken fort avlæres fra å henvende seg," skriver Stein Asthøy blant annet.

Hva er andres erfaringer og synspunkter på dette?

 

Trenger Oslo overdoseteam?

Av Stein Asthøy, leder av Fagforbundet i Oslos forening Helse Sosial og Velferd

Helseminister Gahr Støre rykket i vinter ut med et forslag om egne heroinrøykerom. Som en følge av debatten som fulgte etter forslaget ble overdosereduserende arbeid ett sentralt tema. 

I Trondheim har de et overdoseteam som skal virke bra i forhold til reduksjon av overdosetilfeller og som et forebyggende tiltak. Dette har ført til en diskusjon om man burde adoptere denne metodikken også i Oslo. Dette er en spennende diskusjon, særlig sett på bakgrunn av at Oslo i mange år hadde et overdoseteam med samme formål som Trondheims. Før de startet opp i Trondheim var de i Oslo for å se på det arbeidet som ble utført her. I Oslo har man fra politisk hold valgt å legge ned dette arbeidet.

Overdosearbeidet ble oppsummert som vellykket og oppgaven ble videreført inn i kommunens Oppsøkende tjeneste. Ved Oppsøkende tjeneste arbeidet man videre på denne oppgaven i noen år, gradvis ble dette arbeidet nedprioritert gjennom det vi oppfattet som klare politiske føringer, og sikkert etter faglige råd fra kommunens Rusmiddeletat.

I dag er dette arbeidsfeltet helt forlatt, ansatte som jobbet på denne oppgaven var rimelig fortvila gjennom den gradvise nedtrappingen, og etter hvert helt nedleggelse av dette tilbudet. Ved Oppsøkende tjeneste var man innrettet for akutt arbeid med offentlig beruselse, overdoser og andre akutte tilstander blant byens rusbrukere. Også hjemmebesøk ble høyt prioritert.

Etter hvert er overdosearbeidet til avdelingen kuttet helt ut, og tenking rundt akutt arbeid også nedprioritert til et absolutt minimum. Det tas nå akutthenvendelser dersom man ikke har annet å gjøre. Dette kommuniseres også ut, slik at de som henvender seg i forhold til denne problematikken fort avlæres fra å henvende seg.

I forbindelse med rusreformen har spesialisthelsestjenesten lukket ned mer enn halvparten av akuttplassene i Oslo, og også endret inntaksrutinene på en slik måte at de tyngste brukere har fått vesentlig lenger vei inn til akuttplassene. Etter hvert som de har puttet opp hindringer i forbindelse med tilgangen på plasser har også brukernes misstro til dette systemet vokst. Vi hører ofte brukere si at det ikke lenger er noen vits i å søke akuttbehandling. Systemet er nå klart slik at det favoriserer brukere med størst ressurser og evne til å forholde seg til behandlingsforløp planlagt fram i tid.

For gamle Oppsøkende tjeneste hvor også overdosearbeidet i sin tid ble lagt inn er det ikke lenger rom for akuttarbeid. For å understreke fremmedgjøringen i forhold til problematikken har kommunen også endret navn til ambulant team, tjenesten som oppsøkte har altså blitt til teamet som ambulerer. Jeg tror ikke dette er tilfeldig, selv om navn i seg selv ikke betyr noe.

Helt enkelt er det slik at ved det som nå kalles ambulant team finns det fremdeles personale som har jobbet på overdoseoppgaven. Det finns fremdeles infrastruktur til å plukke den opp igjen. Her trengs bare flere folk noe mer materiale, og en ledelse både politisk og faglig som forstår at dette er viktig og riktig arbeid.

Vi tar gjerne imot besøk av byens politikere for å dele av våre erfaringer. Det er ikke blitt etterspurt til nå. Vi liker også å oppsøke, ligger litt i vår natur, vi er derfor også lette å invitere dersom man skulle foretrekke dette.

Kommentarer   

+2 #1 Nina 01-07-2013 10:31
Oslo trenger et OD team, få igjen det gamle og høste tilbake erfaringene de gjør seg i Trondheim. Det er latterlig å lese hvordan det er i praksis, når Anniken Haugli i diskusjoner om OD team står å vifter med teori. Jeg er så eitrande lei av politikere som skryter om seg med alt som fungerer i teorien, teori er null verdt. Vi troner OD statestikken i vårt velferdsland. Vi Kaster ut milioner av penger på kampanjer for trafikkofre, når OD tallet er større, jeg gremmes!
+2 #2 Jon Olsen 01-07-2013 12:15
Selvsagt trenger Oslo oppsøkende overdoseteam - i Trondheim har dødstallene holdt seg lave siden hjelpen tok oppsøkende form. Oslo taper liv på å ikke benytte seg av oppsøkende helseteam utstyrt med opiat-motgifter
+2 #3 Aud Kamphaug 01-07-2013 20:06
Oslo har hatt behov for ett godt overdoseteam i mange år. En skam att ett slikt team nedprioriteres. Snakk om prioritering av forebygging mot overdoser
+2 #4 Veslemøy Kristine Talmo 01-07-2013 20:07
JA! Er svaret!
+2 #5 Rui Esteban 01-07-2013 20:08
Helt klart JA.!
+2 #6 Eirinn Glattre 01-07-2013 20:12
Hvis dette tilbudet forsvinner vil vi oppleve langt flere overdosedødsfal l. Det kan da ikke være en ønsket politikk.
+1 #7 Bente Eck 01-07-2013 20:14
JA! Både Bergen og Oslo trenger Overdoseteam. Sikkert større byer andre steder også.
Trondheim har svært god erfaring med sitt Overdoseteam som ble opprettet i 2001. Uten deres tilstedeværelse ville situasjonen vært mye verre i disse årene. De gjør en fantastisk innsats.
+1 #8 Dag Halfdan Bryn 01-07-2013 20:16
Hvis brukerne får utdelt heroin, trenger vi da noe overdoseteam?
+2 #9 Bente Eck 01-07-2013 20:17
Dag Halfdan: Ja, jeg mener absolutt vi vil trenge et overdoseteam fortsatt.
Det vil aldri bli snakk om at alle rusavhengige får legal medisinering med heroin. Heller ikke vil alle få eller vil klare seg på LAR-medisinering.
En annen sak er at den byråkratiske måten alt blir gjort på her vil føre til at det fortsatt vil dø/skje overdoser i ventetiden.
Vi vil få en svært forbedret tilstand om de som sliter mest får denne medisineringen. Nyrekrutteringe n vil også gå ned, men det å få fjernet all illegal bruk og dermed alle overdoser kan en vel uansett ikke forvente. Jeg håper at overdoseteamet vil få en mye enklere hverdag og der hvor forhåpentligvis de kan få mer forebyggende virksomhet og i det hele tatt mer av de andre funksjonene som nå hører under dem.
+1 #10 Anders 02-07-2013 06:40
Merkelig å ikke nevne Uteseksjonen her. Arbeidsfeltet er definitivt ikke forlatt.
#11 Stein Asthøy 28-07-2013 11:23
Til Anders.
Merkelig kommentar fra deg. Det er som vi begge veit slik at det jobbes opp mot enkelte overdoser, både Uteseksjonen og det som nå kalles Ambulerende team gjør dette. Men ingen gjør dette som en klart definert oppgave, de fleste overdoser skjer nå i hjem. Tidligere hadde vi en klar prioritering av denne oppgaven, og rykket ut samtidig som ambulansetjenes ten etter varsel fra AMK. Vi arbeidet også endel med informasjon rundt overdoseproblem atikk, ikke bare opp mot brukere, men også i forhold til befolkninga.
Dersom dette arbeidet definitivt ikke hadde vært forlatt hadde jo ikke komiteen behøvd å reise til Trondheim for å se på overdosearbeide t de gjør der, de kunne vel bare slått seg til ro med at disse oppgavene også løses godt i Oslo.
Tror det er viktig å være sånn noenlunde edruelig når vi beskriver de oppgavene vi løser. Målsetninga er jo å redusere antall overdoser og skadevirkningen e av disse. Holder fast ved at vi har forlatt oppgaven med å følge opp overdoser i hele Oslo, og at det ikke er mye som skal til for å plukke det opp igjen. Både ved Ambulant team og Uteseksjonen er det dyktig personale som kan oppgaven, men det mangler noen stillinger og noe utstyr. Med dette på plass, og en politisk og faglig ledelse som forstår oppgaven kan det bli vesentlig bedre enn det er i dag.
#12 Elin Andersen 31-08-2013 22:12
ja oslo trenger overdose team. nytter ikke med tvang.for å få de rusfrie.så må de ville selv med HJERTE og HODET.

You have no rights to post comments