Rus

Tid for offentlig beklagelse: 5000 døde av overdoser

Tid for offentlig beklagelse: 5000 døde av overdoser

"Parolen under global drug-day sist uke lød “Support, don’t punish”. Det er hele poenget.

Siden det første overdosedødsfallet i 1977 har 5000 mennesker omkommet av overdoser i Norge. Helsedirektør Bjørn Guldvog kalte nylig dette en skam for velferdsstaten, og statssekretær Kjell Erik Øie i Helse- og omsorgsdepartementet uttalte i Aftenposten (24.6) at Regjeringen arbeider med en femårig nasjonal strategi for å forebygge og hindre overdosedødsfall.

Det er bra at myndighetene innrømmer et ansvar for å redusere overdosedødsfallene i Norge. Vi mener dette burde skjedd tidligere og er urolige for at Norge fortsetter å ligge på Europatoppen når det gjelder narkotikadødsfall. De høye tallene henger selvsagt sammen med injeksjonskulturen i Norge, men vi tror det også skyldes en uheldig sammenkobling av helse og juss. Jussen står både i veien for skadereduserende tiltak, og den legitimerer politiets fortsatte jag og fengsling av narkotikabrukere.

Vi tror ikke på et narkotikafritt samfunn, men ønsker heller ikke fri flyt. Vi tror avkriminalisering av bruk samt statlig salg av heroin ville føre til bedre helse, redusert dødelighet og mindre stigmatisering.

Vi håper på en bred helse- og sosialpolitisk plattform som vedgår at krigen mot narkotika har hatt store menneskelige kostnader, og at vi snart får en offentlig beklagelse til narkotikabrukerne og deres pårørende for lidelsene de er påført," skrev Bjørn Louis Hjertnes og Aino Lundberg, virksomhetsledere i Kirkens Bymisjon, i en Klassekampen-artikkel forleden dag.

Hvordan ser du på dette?

Kommentarer   

#1 Veslemøy Kristine Talmo 07-07-2013 05:39
Er hjertens enig i uttalelsene fra virksomhetslede rerne i KB!
#2 Venke Elisabeth Mitander 07-07-2013 14:03
hvist er det en skam.folkemord etter innbygger tallet i norge mener jeg.Det er små barn det handler om som blir lokket med på dette og ender opp som vrak,og etter hvert overdoser og død.Tenk på alle lidelsene disse går igjennom,med abstinenser,for akt fra andre og masse ikke intreserte mennesker som ikke gidder og hjelpe.alt for mange av disse.like glade.så lenge det ikke er meg driter jeg i det mentalitet.isj
#3 Gudny Lervåg Hauge · 07-07-2013 14:04
Håper dem får øynene opp for mennesket/s lidelse !
-1 #4 Geir Rudolfsen 07-07-2013 17:21
Narkotika er et samfunnsproblem ,ikke bare et politisk problem. På den ene siden vil dem vi "snakker om " gjerne ha hjelp. Og når de får hjelp stikker de av og fortsette å ruse seg. Så har vi alle "gode hjelpere" som tjener seg rike på å hjelp dem for opptil 20.000 pr DØGN,med nesten null i resultat, enten de er private eller offentlige. Av 3.000 innsatte har ca 80% av dem rusproblemer. Dette "genererer" i neste ledd ca 40-50.000 stillinger som fengselebetjent er,politi,psyko loger,prester og lensmenn. Kan man tørre å snu problemet og spørre om dette er bevist spill fra div fagforbund som faktisk er avhengi av å ha "klienter" for å trygge egen jobb og inntekt ???
#5 Anita Nyholt 07-07-2013 17:42
Først og fremst trengs det en lovendring for å fjerne straffetrussel for privat bruk/besittelse , utrede hvordan et regulert marked skal være (noe på resept og noe i lovlige utsalgssteder for voksne) og deretter må gjerne myndighetene komme med sin beklagelse (det gjelder alle partier). Beklagelser er vi lei, nå trengs det endring i selve politikken.
#6 tore bareksten 07-07-2013 17:50
Antall overdoser har vært stabilt siden 1993. Den store satsingen på metadon som skulle redusere antall overdoser har med andre ord ikke virket. Metadon er den tredje vanligste årsaken til overdose. Dette skyldes både at noen som får metadon selger denne for å kjøpe andre stoffer eller kjøper andre stoffer i tillegg. Det er trist å se aggressive selgere utenfor steder hvor metadon deles ut eller høre folk spørre etter metadon rundt på Østbanen.
Likevel har mange en nesten religiøs tro på at alle som får metadon straks blir arbeidsføre, lykkelige skattebetalere. Skriv metadon og bivirkning i en søkemotor så får du vite hvorfor noen metadonbrukere føler seg narret inn i et kjemisk fengsel hvor følelser flates ut og abstinensen er større enn ved heroinet
Det mest tragiske er kravet fra for velmenende folk i Rødt og SV om at ingen behandlingssted er får si nei til Lar-pasienter selv om de har sidemisbruk. Vi vet at mange har vansker med å bli rusfri på en institusjon hvis folk omkring dem er på hasj, metadon eller heroin. Dette ønsket om å få forsøke å bli rusfri i rusfrie omgivelser bør respekteres.
Det finnes mange disponerende og utløsende årsaker til rusmisbruk og misbrukerne mennesker med ulike behov. Derfor trenger vi både institusjoner som krever rusfrihet og urinprøver og lavterskeltilbu d for de som er kjemisk avhengig.
Vi stiller krav til mennesker vi respekterer og har tro på. Derfor må vi som jobber med rusmisbrukere og tror på dem, få lov til å fortsette å stille krav om urinprøver, selv om det selvsagt er lettere å gi opp håpet og gi metadon til alle. Men det vil føre til diskriminering av de som drømmer om rusfrihet.
+1 #7 tore bareksten 07-07-2013 17:51
Her er meningen til en metadonbruker
klara-klok.no/.../1800400101
Jeg har store problemer med nattesøvn - har ikke sovet i gjennom en hel natt på 6 år, våkner opptil 12 ganger per natt, sovner plutselig på jobben, er trøtt hele riden,svetting, kløe,fedme, hormonproblemer , stoffskifteprob lemer, leddsmerter + mye annet tull som ingen fortalte meg om før jeg begynte med driten. Kan ikke skjønne at dette kan ha vært gjort på lovlig vis.
Trappet ned 30mg og fikk nesten et nytt liv - så når jeg ser at effekten metadonen har på psyke og fysikk, så har jeg bestemt meg - metadonen skal UT AV MIN KROPP - UT AV MITT LIV. Jeg vil ikke være en metadonzombie lengre.
Fra Heroinslave til metadonslave. Hva er verst?
#8 Jarle Vinje 08-07-2013 13:49
Det største problemet i forhold til rus er den legale alkoholen.

Den virker som en turbomotor i forhold til all annen rusing.

Så lenge den legale alkoholbruken har sitt ufortjent gode rykte i behold og heies frem av alkoholkulturel le og alkoholkapitali ster i fellesskap vil vi ha omfattende rusgiftprobleme r i samfunnet. Det beste middelet til å motvirke rusgiftdødsfall er å være restriktive i forhold til rusgifter. Redusert tilgjengelighet i vid forstand er det beste middelet til å forebygge rusgiftdødsfall . Det er letter å forebygge enn å reparere.
#9 Frank Hult 08-07-2013 16:03
Hvor har du fra at overdosestatest ikken har vært lik siden 1993.Jeg kommer fra Haugalandet,og her er overdosene gått drastisk ned så jeg kan ikke forstå at det er sant.Men i de store byene kan det være slik Tore Bareksten.Og når det gjelder Lar medesin,så nytter det ikke og stå utenfor utdelingsplasse r.de må drikke Metadonen under tilsyn.Men de som har fått henteordning kan trappe seg ned og selge metadonen.Eller de selger den for og kjøper Heroin.Den metadonen vi får i Norge er det motgift i,den er racemisk Agonist/Antagon ist. Antagonisten sperrer reseptorene i hjernen til og ta i mot opiater Så overdosene her på vestlandet har gått drastisk ned Men en grunn kan være at folk her bruker subetex kjøpt på gata Heroin fins ikke her lenger Bare i en liten gruppe som vi aldri ser Ha en god helg venner og uvenner ;)
#10 Frank Hult 08-07-2013 16:12
VI FÅR IKKE DEN RENE METADONEN I NORGE DEN VI FÅR ER RACEMISK,SOM BETYR BLANDET dENNE METADONEN FÅR VI STORE BIVIRKNINGER AV HVORFOR KAN IKKE nORGE GI DEN RETTE METADONEN TIL FOLK SLIK AT DE SLIPPER DISSE BIVIRKNINGENE VI BLIR FULL I VANN AV DENNE SORTEN DEN METADONEN SOM JEG FIKK I dANMARK FIKK JEG TILTAKSLYST PÅ HVORFOR NORSKE MYNDIGHETER IKKE KAN GJØRE SOM I DK ER MEG EN GÅTE NORGE ER OG BLIR NORGE
+1 #11 carl eliassen 08-07-2013 17:25
leste kommentarene etter artikkelen og det er trasig at noen skal bruke enhver anledning til å angripe metadon og de som bruker dette, er ihvertfall sikker på at uten metadon hadde OD-tallet vært enda høyere, trass i at vi har mistet like mange som i en liten norsk by og det har vi ikke råd til

You have no rights to post comments