Rus

Per Fugelli: Mishandling av pasienter

Per Fugelli: Mishandling av pasienter

Per Fugelli med en tydelig appell til politimesteren og fylkeslegen.

"Nå har jeg spionert på politiet i Oslo i en måned. Derfor må jeg sende en bekymringsmelding til menneskene i denne byen, til politimesteren og til fylkeslegen i Oslo.

Åstedet er Guneriushjørnet, der hvor Brugata munner ut i Storgata, midt i Oslo sentrum. Her har narkofolket, jaget fra Plata og Trafikanten, funnet et flyktig “hjem.” Her møtes flokken av langtkomne  stoffmisbrukere. Hjemsøkte sjeler. Forvridde kropper. De er syke folk. De står og svaier og sjangler og faller som en installasjon som signaliserer velferdsstatens fallitt. Disse, de sykeste blant oss, klarer vi ikke å hjelpe.

Men kan vi ikke la være å skade dem? Med forakt, med jaging og trakassering? I en måned har jeg sett hvordan politiet driver det jeg vil kalle psykoterror mot denne flokken av sårbare, redde og syke folk. Stille og umerkelig kommer en politibil snikende opp Brugata. Plutselig setter den sirenen på, ruser motoren og raser fram mot narkofolket. Som skremte dyr flykter de unna. Andre ganger marsjerer politimenn inn i flokken, står der som harde overmennesker og gir de elendige ordre om å forsvinne – fra hva? Guneriushjørnet? Jordens overflate? Det må være i strid med norsk lov og folkeskikk å herje med syke folk på denne måten," skriver Per Fugelli blant annet.

Les mer nedenfor.

 

 

Mishandling av pasienter

Av Per Fugelli, professor i samfunnsmedisin

Nå har jeg spionert på politiet i Oslo i en måned. Derfor må jeg sende en bekymringsmelding til menneskene i denne byen, til politimesteren og til fylkeslegen i Oslo-

Åstedet er Guneriushjørnet, der hvor Brugata munner ut i Storgata, midt i Oslo sentrum. Her har narkofolket, jaget fra Plata og Trafikanten, funnet et flyktig “hjem.” Her møtes flokken av langtkomne  stoffmisbrukere. Hjemsøkte sjeler. Forvridde kropper. De er syke folk. De står og svaier og sjangler og faller som en installasjon som signaliserer velferdsstatens fallitt. Disse, de sykeste blant oss, klarer vi ikke å hjelpe.

Behandles med forakt

Men kan vi ikke la være å skade dem? Med forakt, med jaging og trakassering? I en måned har jeg sett hvordan politiet driver det jeg vil kalle psykoterror mot denne flokken av sårbare, redde og syke folk. Stille og umerkelig kommer en politibil snikende opp Brugata. Plutselig setter den sirenen på, ruser motoren og raser fram mot narkofolket. Som skremte dyr flykter de unna. Andre ganger marsjerer politimenn inn i flokken, står der som harde overmennesker og gir de elendige ordre om å forsvinne – fra hva? Guneriushjørnet? Jordens overflate? Det må være i strid med norsk lov og folkeskikk å herje med syke folk på denne måten.

Herjet med på livstid

Hvorfor lar vi det skje? Fordi vi har vent oss til å se på langtkomne stoffmisbrukere som en annen sort mennesker. De har forlatt vår flokk. Våre målestokker for menneskeverd og folkeskikk gjelder ikke dem. Derfor tåler vi 300 overdosedødsfall i året. Derfor lar vi dem fryse under broer. Derfor lar vi politiet plage og jage dem på Guneriushjørnet.

Så vil kanskje mange mennesker i denne byen si: Narkoflokken har seg selv å takke. De har ruinert sine liv. De mangler viljestyrke. Men nei. Deres liv er ikke selvbestemte aborter. Hvem som seirer og hvem som faller i livet, hvem som lander i Ullevål Hageby og hvem strander på Guneriushjørnet har med flaxlodd i gener og uflaxlodd i oppvekst å gjøre.

Disse menneskene mangler ikke viljestyrke. De har bare hatt så mye å bruke den opp på. De er blitt herjet med på livstid av mennesker og makter. Mange har vokst opp med rus, psykisk sykdom, fattigdom og overgrep hjemme. Noen har erfart mishandling i barnehjem og fosterhjem. Mange har blitt mobbet og utestengt i skolen. Fengsel gir ikke sjelen mer styrke. Forakt fra samfunnet slår sprekker i selvbildet.

Tross ti tonn byrder, går de oppreist. De er i live. Det er en tapper gjeng som fortjener respekt, ikke hån. Narkoflokken stemmer med dr. Rieuxs erfaring i Albert Camus roman Pesten: Det er mer blant menneskene å beundre enn å forakte.

Hør på kongen og biskopen

Men, vil politimesteren si, de er lovbrytere. De kjøper og selger narkotika på Guneriushjørnet. Det er politiets jobb å stoppe kriminalitet. Det er sant. Jeg vil ikke blande meg opp i politifaglige planer og framgangsmåter. Men lovens menn trenger ikke å være uten nåde. De kan gjøre sin jobb med folkeskikk. I julens tid kunne politimennene hørt på den brasilianske biskopen, Dom Helder Camaras advarsel mot å dele folk inn i overmennesker og undermennesker:

Dette opphovnede, skitne, svette ansikt,

merket av fall eller slag,

er det, mon tro en drukkenbolts ansikt,

en tiggers ansikt,

eller tenk om vi var på Golgata

og skuet Menneskesønnens hellige ansikt…

Jeg forstår at i narkoverdenen er der langere og bakmenn som ikke fortjener å bli tatt på med silkehansker. Men flertallet av stoffmisbrukerne på Guneriushjørnet er bare kroniske syke pasienter på desperat jakt etter bedøvelse fra en pinefull tilværelse.

De trenger ikke politimenn med barske brystkasser, steinansikter og pistol i beltet, men politimenn som har hørt Kongens nyttårstale: “Vi trenger ikke miste oss selv, vår sjel og våre goder selv om vi møter andre med varme og raushet. Snarere tvert imot.”

Myndighetenes plikt

Oslopolitiet har et flott motto: En tryggere by! Men skal det bare gjelde for “seierherrene” i byen? Har ikke flokken på Guneriushjørnet også krav på met minstemål av trygghet? I hvert fall rett til ikke å bli påført systematisk skrekk?

Hvis ikke politimesteren klarer  å oppdra sine folk til anstendighet, bør fylkeslegen føre tilsyn med Guneriushjørnet. Kanskje fylkeslegen vil si: Guneriushjørnet er ikke min sak. Men det handler jo om syke mennesker og hvordan de blir behandlet av offentlige etater, i dette tilfelle politiet. Ville fylkeslegen flyktet fra ansvaret hvis det var en flokk med Parkinsonpasienter, slagrammede eller schizofrene som ble plaget av politiet på denne måten? Flokken på Guneriushjørnet er narkomane, men de fleste har også alvorlige sykdommer. Mange skal snart dø – av overdoser, utslitte hjerter, svinnende hjerner, svarte lunger, ødelagte levere og infeksjoner som følge av knust immunforsvar.

Jeg mener politimesteren og fylkeslegen plikter å stoppe den mishandling av pasienter som finner sted hver dag, åpenlyst og i politiuniform, på Guneriushjørnet, midt i byen med det store hjertet.

(også publisert i VG)

Kommentarer   

+2 #1 Veronica Amalie Rusdal 07-01-2015 10:38
Byen med det stor hjertet har bare plass til de vellykkede. Vi har dessverre sett at romfolk, fattige, tiggere og rusmisbrukere blir forfulgt. Det er på tide å sette ned foten for denne forfølgelsen. Mulig det er blitt helt normalt for oss å godta denne uakseptable oppførselen fra myndigheter/ politi med våpen i hånd. Er politiet blitt avhengige av våpen allerede?

Mulig byen vår har hjertefeil?
#2 Matthias Sagen Hannisdal 07-01-2015 10:48
Noe av det desidert bedre jeg har lest på lang tid. En flott mann
#3 Eva Haga Rogneflåten 07-01-2015 10:49
Jeg har ofte lurt på om hva som ville skje om vi samlet alle dem på tidligere Plata, nå tydeligvis Guneriushjørnet , og tvangsinnla dem alle på en gang. Fikk stelt lungebetennelse , sår og andre følgeskader og riktig røska opp i miljøet. Dersom samtlige etterspørrere av knark forsvant fra markedet samtidig. Ville vi da ha redusert både marked, fått overdosetallet kraftig redusert og fått rehabilitert flere? En drøm, kanskje, men jeg tror det hadde vært regningssvarend e på lang sikt.
#4 Matthias Sagen Hannisdal 07-01-2015 10:50
Enig! Jeg har full respekt for min egen inkompetanse på dette området, men tanken om en midlertidig frihetsberøvels e er noe jeg har leflet med lenge. Slutter meg til dine argumenter for det, just det samme jeg har tenkt.

For å leke djevelens advokat: finnes det hjemmel noe sted for en slik frihetsberøvels e? Hvis ikke så bryter vi prinsipper som ikke bør brytes. Selv om det er for "the greater good". Og hva med motivasjonen hos disse? Hva vil skje med dem når de er ferdig behandlet og sluppet ut, har de motivasjonen som skal til for å gå resten av veien selv?

Noen med kunnskap om emnet? :)
#5 Eva Haga Rogneflåten 07-01-2015 10:51
Som sagt, det forblir vel med drømmen. Folk kan få vedtak om tvangsinnleggel se, men det er en møysommelig prosess, og det går jo på enkeltmennesket . Jeg tviler på at man kan ta alle på en gang, for det er det første hinderet. Så et det det med motivasjon, ja. Men i min naivitet så tror jeg det er lettere å slutte når også kjæresten gjør det (jfr. Nini Stoltenberg). Hadde vi da også hatt bosted og jobb/skolemulig heter i andre enden (og da kanskje litt spredt, slik at det er langt til Guneriushjørnet ), så hadde nok utsiktene vært bedre. Men som alle skjønner som sksl se på realitetene. Det er for stort apparat som skal til. Vi har rett og slett ikke kapasitet, hverken i regabiliterings sektoren, på hjem/skolefront en, eller på arbeidsmarkedet.
Erna sa at det burde bli lettere å ansette folk med hull i CVen. Høres forlokkende ut, men jeg er stygt redd for at det både må pisk og ganske saftige gulerøtter til for at det skal skje.
Men kanskje Ivar kan arbeide for en storstilt aksjon? Problemet er jo også at en slik aksjon fordrer at de det gjelder ikke må vite om det på forhånd, for da fornufter de. Mange skjær i sjøen. Men om det hadde vært politisk vilje, så hadde det nok gått an å prøve i alle fall.
#6 Torild Pedersen 07-01-2015 10:54
ingen grunn til å tro at de som står der er de eneste..De er bare de usleste og sykeste..de andre kommer og går..
#7 Marianne Grøtte 07-01-2015 10:56
Det trengs et lavterskel helsesenter for denne gruppa. Det er et sted å begynne. Med røykerom, sprøyterom, leger, sosionomer, psykologer, bibliotek, akuttsenger, bibliotek, arbeidsformidli ng osv. Et slikt hus vil kunne gi bedre livskvalitet og økt verdighet framfor å hetses på et gatehjørne..
+1 #8 Barbro Eide 07-01-2015 10:58
Ja. Veldig godt beskrevet synes jeg.
Det eneste jeg skulle ønske er at "vi" kunne forandres til "mange av oss"... "vi" (jeg og heldigvis mange med meg) godtar nemlig alldeles ikke holdningene som endel i politiet og andre instanser har til stoffavhengige. .. men det er så mange kamper å kjempe hele tiden og en må velge litt. For min del prøver jeg å vise vennlighet ift stoffavhengige, har innsikt nok til å vite at de har tunge bører.
Lurer av og til på om problemet for mange i politiet er at de stadig føler seg i fare, og dessverre er det endel i det miljøet som ikke har selvinnsikt til å stoppe seg i å ta ut frykt og smerte på de "trygge" gruppene (Narkomane, uteliggere, Blitz-demonstra nter etc) som de godt vet ikke utgjør noen fare for dem og mange ganger er veldig snille egentlig. Tror psyk og sos fag i politiutdanning burde oppdateres? En må jobbe i mange år før en virkelig skjønner egne mekanismer og blir i stand til å stoppe dem?
#9 Nils Eirik Jevne 07-01-2015 11:58
Dette er en sak for politikerne og stortinget. Politiet er underlagt departementet, og oslopolitiet må jo ordne opp slik at de ikke blokkerer ferdselen. For det gjør de, og det har jeg sett. Problemet blir ikke borte ved å jage de fra sted til sted. Politikerne må se sitt ansvar.
#10 Arild Bjorland 07-01-2015 12:32
det er holdningene til folk som gjør at de blir stigmatisert for det å ruse seg er jo synd og de som synder må jo tuktes. Og krigen mot narkotika har også mye av skylden for rusmisbrukere blir behandlet som kriminelle og straffes i nesten alt de foretar seg. Her må man begynne å tenke nytt avkriminalisere bruken av narkotika er en begynnelse og behandling til de avhengige er også viktig men ikke slik det foregår nå til dags som feks de får en pasient inn til avrusing og når han så er avruset så sender de han til å bo på hospits el i lag med aktive rusmisbrukere og med ingen jobb å gå til eller ingen ettervern tar det ikke lang tid før denne pasienten havner tilbake i rusens grep og samfunnet har brukt en masse penger på noe nytteløst i stedet for å få pasienten ut sv rusen sender de han tilbake til rusen
+3 #11 Trine Emilie Westbye Jørgensen 07-01-2015 12:32
Det jeg skulle ønske at hvermansen skulle reflektere over, er at det kan like gjerne vært dem som sto på Guneriushjørnet . I stedet hopper de opp på sin høye hest og føler seg uovertrufne. Jeg er dønn takknemlig at jeg har hatt sånn flaks ( tilfeldigheter) at jeg ikke er en av guneriusgjengen . De få kronene jeg kan avse er ikke det de trenger. Hjelp, likeverdighet og respekt er det som mangler.
+3 #12 Eva Hausken 07-01-2015 12:39
Veldig bra artikkel. Jeg er så enig i det som Fugeli skriver. Alle mennesker skal behandles med respekt, og det må bli slutt med at stoffavhengige blir jaget fra det ene stedet til det andre.
#13 Britt-Unni Pedersen 07-01-2015 16:22
Kjempeflott at fugeli tar dette opp
+1 #14 Laila Kjelsrud 07-01-2015 16:49
Som jeg ser det, har velferdsstaten Norge to store skraper i lakken. Det ene er helsevesenet og det andre er rettssystemet vårt. Og man må ikke løfte benet høyt for å tråkke på en som allerede ligger nede.
+1 #15 Heidi Spiten 07-01-2015 16:50
Det er så lett å ta de svake. Tenk om de kunne konsentrere seg om de virkelige problemene!
+2 #16 Anne Sørlie 07-01-2015 16:51
Enig. Det er ikke pent å tråkke på de som allerde ligger nede. Syns det er vondt å se narkomane når jeg innom Oslo en tur, de er mer synlige der enn hvor jeg bor. Men det fins på bygda og. Eldstemann testet nok ut en del en periode, men var så "heldig" å bli tatt. Tror han lærte. Håper at også søsknene skjønte alvoret. Det må være lov å tråkke feil, og så må mamma og pappahjertet være stort nok til å tilgi , støtte og sette krav sånn at det går an å finne den riktige veien igjen :-)
#17 Gjermund Kristiansen 07-01-2015 16:52
Politiet får mye kjeft fordi de prøver å håndheve alle lover og regler som blir vedtatt av politikere.
+2 #18 Sissel Hell 07-01-2015 16:59
Hadde det vært politisk vilje så hadde disse menneskene fått tilbud om behandling, og ikke minst; Ett bedre og lengre ettervern. Her er det den politiske viljen som stopper opp!
#19 Tove Bolstad 07-01-2015 18:03
Fantastiske Per Fugelli som ser mennesket bak øyelokket.
#20 Bodil Holtren 07-01-2015 19:06
For ett flott og gjenomtenkt innlegg ! Takk til Per Fugelli for empatien og rausheten han viser de narkomane i dette innlegget .
+5 #21 May Amundsdatter 07-01-2015 19:18
Dette er en av de største overgrepene på mennesker som jeg har erfart, har bodd i Oslo i snart 30 år og jeg har sett byen jeg er så glad i blir mer og mer nådeløs, når i granskauen skal Politikere begynne å ta ansvar? Når skal folket begynne å ta ansvar og jobbe sammen, på tvers av alle ulikhetene oss i mellom? Jeg blir rett slett kvalm av slik oppførsel av politiet, som egentlig er i sin jobb, for å passe på oss medmennesker! Vårt samfunn er på randen av galskap! Flere og flere med kvalitetene til Ivar Johansen og Per Fugeli bør komme inn i viktige roller og lære menneskeheten i Norge, litt om hvordan vi behandlere hverandre, for der trenger vi gode forbilder som er balanse og harmoni. Vi trenger ikke mer lidelse og jævelskap i Oslo og resten av landet, vi tørster etter medmenneskeligh et av de Politikere som folk har valgt til å jobbe for oss; men som elsker å love og prate usant! Vi må alle ta ansvar og ikke la oss lede inn i førførelser av drømmere og håpere, for dette er ikke holdbart særlig lenge, vi trenger mennesker med samvittighet og som faktisk ikke har "spist opp skamtarmen"
-3 #22 Rolf Sverre Anke Nielsen 08-01-2015 00:38
Mennesker må ta ansvar for egne liv.
#23 Reidun Fjæren 08-01-2015 06:04
Dette skjedde også i Bergen når de stengte Nygårdsparken for de narkomane. De ble spredt for alle vinder, og det ble flere overdoser. Samtidig så sto politiet der i gestapo figur og kastet dem bort fra steder som de hadde funnet sine likesinnede. Politiet gikk så langt at de bøtela de med kr. 10.000. Mo sentre ble opprettet, og jeg vil nok si til ingen nytte. Mange ansatte , men få besøkende grunnet de lå utenfor bykjernen. Kommunen/politi kerne nektet å sette opp busser til disse sentrene, slik at de kunne komme seg dit. De hadde ikke penger til det kollektive transportmiddel . Rusavkutten i Bergen var overfylt av narkomane. De ble lovet å komme til rusbehandling kjapt, men der også stoppet det opp grunnet ressurser. Det var et virvar for de narkomane, men også for beboere/handels tand i mange strøk. Politikerne var tyst. Forslag på forslag ble nedstemt. Nå seiler de narkomane rundt i bybilde og blir jaget fra sted til sted av politiet. Ingen god løsning. En narkoman gir opp når de må stå på venteliste for behandling i flere mnd. Håper på at våre folkevalgte vil gå inn med en utstrakt hånd til disse og gi de et håp om en fremtid.
+4 #24 Rune Langlie 08-01-2015 06:22
Per Fugelli blant de største av menneskehetens sønner. Når jeg leser hans observasjon og mening. Gir det håp, et håp for oss mennesker.
#25 Kristin Brandal 08-01-2015 06:30
Narkomane har rett på bedre behandling - slik kreftpasienter, hjertesjuke m.fl. får.
#26 Wenche Thommessen Engh 08-01-2015 07:27
Og midt oppi alt planlegger man at Thon skal bygge et kjøpesenter i dette området. Så spørs det om det blir vern om bebyggelsen eller menneskevernet som skal stoppe utbygging.
Fortsett med spionasjen, Fugelli, og få disse tankene fram til flere av de som bestemmer ......!
#27 Eivind J 08-01-2015 12:14
Ett problem kan være er at de samme kreftene som ønsker å "bli kvitt de", samtidig gjerne ønsker de. Hvem skal de ellers ta med seg barna ned og peke på med ordene: "Om du ikke gjør som vi vil, kommer du til å ende opp som de"!
#28 Rigmor Elisabeth Galtung 09-01-2015 10:48
Veldig godt skrevet, herr Fugelli. 100% enig.
#29 Lise Lystad 09-01-2015 23:18
Meget bra nok en gang, Per Fuggeli. De rusbelastede menneskene blir stadig flyttet på. Men hvor skal de flytte til? Ikke blir de godtatt i Slottsparken, ikke rundt Jernbanetorget og nå jages de fra Gunerius-
Hjørnet. Ingen av oss som ikke er i denne situasjonen, kan vel helt
forstå deres situasjon. Men at de omtrent opplever det som folk spytter på dem og slenger dritt, blir for ille. Som voksne mennesker burde vi
kunne oppføre oss. Disse menneskene trenger hjelpen som de aldri
får.Og er du vellykket nå, finnes det dessverre ingen garantier for at dette ikke kan skje deg ved psykiske eller annen sykdom som gjør deg
avhengig av sterke medisiner! Du trakk et flaxlodd i starten, men du
skylder med det å ikke se ned på på de som aldri fikk flaxlodd starten!
Verden er for alle enten vi er vellykkede eller ei? Tenk også på foreldrene som har barn og ungdom med rusproblemer, som leter gatelangs etter dem. Hvor forderdelig har ikke de det? Også
disse barn og ungdommer kan ha sklidd ut i rusen på tross av flaxloddet de vokste opp med! La oss være enige i en ting: Rusbrukere må hjelpes enten det er alkohol eller narkotika med i bildet, ofte begge deler! Da må det bygges med hensikt på å hjelpe dem. Og sette psykiatere, spykologer og spesialutlærte sykepleiere inn i dette. Og det bør legges langt unna Oslo, ellers har de lett for
å stikke fort tilbake til rusen. Vi har hatt flere vellykete tilbud til narkomane. La oss prøve å få til det,isteden for å se ned på dem og
drive dem fra sted til sted. Jeg må innrømme at jeg ikke synes det er
hyggelig å passere en ruset gjeng, noe jeg kanskje gjør en gang hvert
annet år, med det har ennå ikke falt meg inn å se ned på dem og
si noe stygt! De har det sannelig vanskelig nok som det er!
#30 Lise Lystad 09-01-2015 23:53
En god beskrivelse av rusmisbrukeres situasjon i Oslo. De bes flytte seg fra sted til sted, men hvor skal de flytte seg når de allerede er blitt
beordret vekk fra så mange steder. Nei, de ble kanskje ikke født med
Flaxlodd, men tilsiget av rusmisbrukere er stort også blant den del av befolkningen som har vokst opp med Flaxlodd. Ihvertfall for en periode! Disse har stort sett alltid et hjem å komme til. andre plager
livet av sine foreldre og mange dør. Det vi oftest ser er "den harde
kjerne", de som aldri maktet å komme seg ut av rusen fordi hjelpen
de ble tilbudt var lik null! Er det ikke en samfunnsplikt å ta vare på
mennesker lenger her i Norge? Vi leser om mennesker som sover
i garasjer, uteliggere har vi hatt i alle de år! Er det ikke samfunnets
plikt å hjelpe disse menneskene både medisinsk og boligmessig?
Vi har dessverre pr. dato en helseminister jeg har begynt å fryse på
ryggen av. Ingen flere goder til gamle og syke, vi middelaldende
får beskjed om at våre operasjoner ikke er blant de prioriterte, får
det kunne være noen som feiler noe som vil leve lenger enn oss.
Hvordan kan de vite det? Ren statstikk, og statistikk er bra men ikke
til bruk på mennesker.
Og rusmisbrukere er ihvertfall ikke mennesker. De sees ned på, skal
flytte på seg og bli usynlige! Aldeles vekk! Tror man på trylling istedenfor medisink og psykiartisk behandling og kan man bli et
samfunn hvor dette ikke forekommer.Jeg tror det dessverre ikke det.
Du og jeg kan være enig i det at ingen er villige til å stå 100 prosent
opp for dem. Hvor glad jeg ville bli dersom en av våre nyrike kakser opplevde å falle den fra sitt høye fjell for så å måtte klatre
langsomt oppover igjen, mens en rusmisbruker kom seg ut avelendigheten og klatret sakte mot toppen og ble der,
Jeg tror aldri vedkommende hadde slengt skjellsord og nærmest
spyttet på stakkarene han så på gaten! Og det er kanskje den store
forskjellen på oss mennesker at noen er født med empati og oppdragelse mens andre mangler dette totalt!
+1 #31 Kari Lisbet Jarnfeldt 11-01-2015 09:23
det er de som er mest utsatt pga diverese omstendigheter som blir jaget rundt. behandling og ett verdig liv skulle de hatt.regjeringe n vår må gjøre mere for sliterne og ikke legge ned og ned

You have no rights to post comments