Rus

Jaging gir ikke færre rusavhengige

Jaging gir ikke færre rusavhengige

Høyre la 14. juli ut denne Twitter-meldingen, og som sosialbyråd Øystein E. Søreide bejublende videresendte på Twitter:

"Det er viktig med et godt hjelpeapparat for rusmisbrukere. På 4 år er Oslos rusmiljø halvert. http://www.rus.no/id/980.0"

Jeg utfordret byråden: "Jeg finner ikke dekning for at rusmijøet i Oslo er halvert på 4 år i den artikkelen du linker til." Byråden måtte da betuttet erkjenne: "Skal være "det åpne rusmiljøet". Ref Uteseksjonens årlige kartlegging."

Jeg måtte da minne han om at "Det er forskjell på at antall rusavhengige i Oslo er halvert, og at det synlige miljøet i sentrum er halvert."

Sosialbyråden svarte da: "Man skjønner det er #valg2015 når du ikke engang kan glede deg over at det åpne rusmiljøet i #Oslo sentrum er halvert på 4 år."

Jeg undres på om sosialbyråden på ramme alvor tror at bare man får satt politiet til å jage rusavhengige bort fra Oslo sentrum så betyr dette at de rusavhengige har fått en bedre hverdag, fått behandling, sosialfaglig oppfølging, god boligsituasjon og fått kontroll over sitt forhold til rus. At halvering av antall synlige rusavhengige i sentrum de facto betyr halvering av antall rusavhengige i Oslo?

Isolert sett har ikke en eneste rusavhengig fått et bedre liv ved å ha blitt jaget fra sentrum og over til de sentrumsnære bydelene Gamle Oslo og Grünerløkka. Dette er en politikk for ute av syne, og faren er at det også kan bety "ute av sinn."

Kommentarer   

#1 Ole Jørgen Scheie Lygren 23-07-2015 04:42
Nei vi ser det samme i Bergen! Ja vi har en stengt Nygårdspark ,men flere personer i området rundt Strax på Damsgård og i Vågsbunnen ,så er det til tider økning av brukere i bydelene .Nei ingen kan hevde at bortvisning og uro skaper annet enn større fare for O,D grunnet hast med og sikre handelen før de blir arrestert .
#2 Mads Wam Schneider 23-07-2015 05:03
Neida, jaging er ikke bra, men nå har Brugata bussholdeplass blitt den nye Plata. Der kjøpes og selges dop åpenlyst. Jeg synes ikke det er greit overhodet. Brugata holdeplass er for alle, også sårbare eller utrygge barn. Og deres bekymrede foreldre.
#3 Ole Jørgen Lygren 23-07-2015 05:59
Det er jeg helt enig i,derfor bør man se til Sveits som har innført flere medikamenter i Lar og egne brukerrom ,da får man mindre Svartebørs og brukeren har fremdeles det sosiale i miljøet som også er en stor årsak til ansamlinger! Det er helt klart ingen som ønsker og ha handel på en Holdeplass
#4 Espen N Wettre 23-07-2015 07:41
Dette er en villet politikk. Politiet har jaget disse menneskene rundt i halve byen i 40 år. For sosialbyråden og mange andre, er dette kun et estetisk problem. Folk velger tross alt selv å bli narkomane, så bare det blir vanskelig nok å være narkoman, så skjerper folk seg, og begynner å jobbe. Hvor blir neste sted? Fint for politiet nå da, bra adgang med bil og alt.
#5 Anette Wildenvey 23-07-2015 11:48
Ikke nytt at man beslutter uten konsekvens analyse, et stort problem i dagens samfunn,
#6 Bård Kranstad 23-07-2015 12:03
Nå har man jo et tungt misbrukermiljø i Brugata, 200 meter fra Plata, der de samme menneskene holdt til tidligere. Det er tydeligvis langt nok fra Rådhuset til at sosialbyrådet tror at de ikke eksisterer lenger.
#7 Inger-Lise Gulliksen 23-07-2015 12:07
Dette sier jo alt om Høyre i Oslo. "Det er valg-år". Synes det sier veldig mye om Høyres medmenneskeligh et. Skremmende at de forsøker å innbille folk at de er borte, bare fordi politiet jager de fra plass til plass. Lurer på hva det feiler slike folk som har en slik innstilling? Rått og brutalt menneskesyn. En skam.
#8 Mette-Mille Olea Margit Egilsd 23-07-2015 12:11
Det er jo bare helt vanvittig hvordan mennesker med rusproblemer blir behandlet her i Oslo. De siste 40 årene har de bare blitt flyttet på og ikke noe annet er endret!! Hybelhus legges ned og alt skal bli så bra... Nå blir det jo fint da benker og andre steder der det går an å legge seg litt ned blir pyntet på med spisse tagger og ekstra håndtak på benkene... Dette er bare så uverdig og krenkende... Hvor er respekten??
#9 Elisabeth Holmestrand Guindani 23-07-2015 14:34
Selvsagt blir det ikke mindre rusavhengige av at rusmisbrukere blir jaget vekk fra de store byene. Men, som ofte ellers i våre liv: ute av syn, ute av sinn. Det er banalt å tro at det blir bedre på denne måten.
+1 #10 Adrian Huneide 23-07-2015 17:20
De jages så de i overklassen ikke trenger å se til annenrangsborge rne. En form for apartheid ligner det faktisk. Det motsatte av rusavhengighet er ikke edruelighet, men menneskelige relasjoner og teygghet i livet. Politiets praksis er som olje på bålet i norges skammelige overdosestatist ikk!
+1 #11 Arild Knutsen 24-07-2015 05:04
God setning, Adrian:
Det motsatte av rusavhengighet er ikke edruelighet, men menneskelige relasjoner og trygghet.
#12 Sigrid Marie Refsum 25-07-2015 14:47
Det er i beste fall lite gjennomtenkt. Jeg har hørt at flere etater har samarbeidet, og at å fjerne åpne russcener hindrer nyrekruttering. Å spre dem som lever for og av narkotika, kan i verste fall føre til spredning. Hvis det er alt som gjøres.
#13 Kim Eriksen 25-07-2015 14:49
Herregud! Har ikke ord! Dette er så virkelighetsfje rnt som overhodet mulig. Det som skjer når narkomane IKKE har/får en plass å være, er at da blir det spredt utover byen, og plutselig en dag er det narkotrafikk i DITT nabolag! Da snakker jeg om heroin (hard drugs), ikke rev. .......
#14 Anne 10-09-2020 13:33
Har du en mailadresse du kan nåes på?
#15 Ivar J 10-09-2020 15:14

You have no rights to post comments