Rus

Endringer i Velferdsetatens bo- og omsorgstilbud for rusavhengige?

Endringer i Velferdsetatens bo- og omsorgstilbud?

Beboer ved Blindernveien Rehabiliteringssenter argumenterer for at det er galt å nedlegge botilbudet.

"Blindernveien Rehabiliteringssenter er et kommunalt botilbud spesielt tilrettelagt for pasienter i LAR (legemiddelassistert rehabilitering) i Oslo, organisert i Velferdsetaten. Her tilbys døgnopphold til pasienter etter rusbehandling som et ledd i en langvarig rehabilitering og etterbehandling. Dette fordi mange trenger videre oppfølging utover selve rusbehandlingen før de er klare til å flytte inn i egen bolig etter mange års rustilværelse.

Stedet gir trygge rammer over tid og det er åpent for en individuell vurdering av botid alt etter hvilke utfordringer den enkelte beboer har. Det tilbys også en form for ettervern i form av såkalt ”dagplass”. Dette kan fungere som et sikkerhetsnett hvor tidligere beboere kan komme og snakke med ansatte som kjenner den enkelte og som man derfor naturligvis er trygge på, og også komme til fellesmåltider etc. Det er også mulig å få kortere stabiliseringsopphold dersom livet i egen bolig viser seg å bli for vanskelig.

Velferdsetaten har nå uttalt at det ikke lenger er nødvendig med et slikt tilrettelagt tilbud og Blindernveien Rehabiliteringssenter foreslås nå nedlagt. Begrunnelsen skal være at det allerede finnes tilstrekkelig med tilbud for akkurat denne gruppen. Jeg vil utfordre leder i Velferdsetaten, Lilleba Fauske, til å vise til tilsvarende tilbud i Oslo som dekker det behovet som Blindernveien Rehabiliteringssenter i dag fyller. Det finnes nemlig ikke," skriver Jan-Erik Tørres, beboer ved Blindernveien Rehabiliteringssenter.

Samme diskusjon går nå rundt blant annet Fredensborg Bosenter og Haugenstua Rehabiliteringssenter.

Sett fra Velferdsetatens side vil jeg anta at de ser omtrent sånn på dette:

Oslo har mange gode rusinstitusjoner. Behovet for ulike tilbud endrer seg med tida, og på enkelte institusjoner står mange plasser tomme. Et eksempel på dette er at en institusjon, Karlsborg avdeling Mosseveien, blei lagt ned i fjor, da den siste beboeren flytta ut. Få av institusjonene har bygningsmasse som er bygd for formålet.

Bydelene melder om at de innbyggerne de har ansvar for å hjelpe trenger mer av, er flere tilbud som passer til folk som har store og sammensatte problemer, der rusavhengighet er en av flere komponenter. Velferdsetaten må hele tida tilpasse seg det behovet folk har, og derfor kan det fra tid til annen være aktuelt å flytte et tilbud eller endre tilbudet på en institusjon. Et eksempel på dette er opprettelsen av Adamstuen omsorgssenter.

Akkurat nå er det ikke tatt noen beslutning om at noen enkelt institusjon skal legges ned eller flyttes, men etaten vurderer ulike muligheter for å gi folk med rusavhengighet et bedre tilbud. Kommunen vil hele tida arbeide for at det blant Oslos byomfattende rusinstitusjoner og tilbud i bydelene finnes en bredde og et mangfold som sørger for at ulike behov innbyggerne våre har blir ivaretatt.

Hva mener andre fagfolk (brukere eller ansatte) innenfor rusfeltet? Det er viktig med involvering og debatt før beslutninger fattes.

 

Kommentarer   

+7 #1 Jan-Erik Tørres 27-10-2016 05:28
Selvom det ikke er endelig konkludert, har Velferdsetaten fremmet et konkret forslag om å legge ned Blindernveien Rehabiliterings senter. Når det gjelder Blindernveien er det ikke relevant å trekke inn f eks Adamsstuen Omsorgssenter da dette tilbudet er rettet mot en annen gruppe beboere enn det Blindernveien er. Som jeg skrev i innlegget mitt under, hadde antall ledige plasser f eks på Blindernveien vært mindre dersom etaten hadde vært flinkere til å promotere for stedet overfor spesialisthelse tjenesten. Der har etaten gjort en elendig jobb. Selvom bystyrepolitike re og etaten ikke er åpne om det, er dette i stor grad også et økonomisk spørsmål som skjules i alt som sies om å endre tilbudet.
+7 #2 Marte Nygård 27-10-2016 08:12
Ivar Johansen, selv om det virker som du konsentrerer deg om å ordlegge deg vagt og utydelig, kommer det frem av det du skriver at du ikke har forstått innholdet i innlegget til Jan Erik Tørres og ikke forstår forskjellen i målgruppene i rusomsorgen, samt at du viser stor forståelse for og tillit til velferdsetatens vurderinger. Ved å legge ned Blindern rehabilitering, fjerner etaten det eneste tilbudet til denne sårbare gruppen. Og hva mener du med at behovene har endret seg? Denne brukergruppen er høyst aktuell i dag. Jeg jobber både med rehabilitering og lavterskel og treffer svært mange i akkurat denne målgruppen. Det er etatens kyniske og økonomiske prioriteringer som endrer seg, med støtte fra dere politikere. Å nekte denne brukergruppen et godt rehabiliterings tilbud er å gi opp liv. Legger ved et sitat fra Rikke Eriksens svar på Tørres innlegg og støtter hennes oppfordring om å høre etter hva brukerne har å si:

«Faktisk er jeg redd flere av dem hadde vært døde i dag – uten Blindernveien støtteapparat. Jeg vil ikke se venner, som har kjempet i årevis for å komme dit at de faktisk klarer å holde seg rusfrie, og nå skritt for skritt nærmer seg målet om en selvstendig hverdag. IKKE spenn bein på disse menneskene. Politikere. Sett dere nå ned å Hør etter hva brukerne har å si: Dere har ikke førstehåndserfa ring. Brukerne har det.»
#3 Ivar J 27-10-2016 08:35
Marte: Da har du misforstått meg. Bare det at jeg legger ut Jan-Eriks synspunkter er jo fordi de er kloke, og vel verdt å lytte til.
#4 Marte Nygård 27-10-2016 08:43
Det er dine vage synspunkter og forståelse for etatens prioriteringer jeg reagerer på. Som politiker må du ta hensyn til kloke innspill fra folket selv om du ikke er enig.
+2 #5 Bente Eck 27-10-2016 15:26
Jeg mener det elementære er å gå for optimale tilbud tilpasset den enkelte. Dvs i samhandling med dem. Men, det er helt uansvarlig å legge ned noe før det er gode tilpassede tilbud på plass for hver og en.
+1 #6 Ivar J 27-10-2016 15:29
Marte: Jeg er opptatt av å styrke bo-, behandlings- og rehabiliterings ilbudet og det er jo nettopp derfor jeg spør fagfolk av alle slag om deres innspill når forslag som dette dukker opp. Derfor legger jeg ut på blogg, og derfor har jeg sendt mail til 1500 personer på feltet.
+4 #7 Else-Grete Lilleby 27-10-2016 19:39
Er det mulig??? Når vi ser hvor mange mennesker med rusproblemer som driver rundt i gatene, - så kan vel ingen påstå at det er for mange tilbud for rusavhengige. Nå MÅ snart ALLE innse at mange med rusavhengighet trenger årelang oppfølging!!!!! !!. Det har vi visst i 40 år - MINST!!!!!!
+6 #8 Liese Recke 28-10-2016 03:44
Om Velferdsetaten argumenterer for at Blindern Rehabiliterings senter legges ned fordi der ikke er ”kunder” til denne type tilbud, tales der mod bedre vidende. Blindern Rehabiliterings senter har til ganske nylig hatt en av de beste beliggenhetspro senter i etaten. Om denne er gått ned, kan det henge sammen med at bydelene gjennom de siste år har visitert beboere som er tiltagende psykisk dårlige, hvilket institusjonen i sin nåværende utgave ikke er gearet til. Dette faktum blev igjennom mine fire år som institusjonssje f for Blindern Rehabiliterings senter løpende pointert for etaten. Men her anerkjente man tilsynelatende ikke andre utfordringer i relasjon til psykisk dårlige beboere enn en liten gruppe utagerende og farlige klienter samt en liten gruppe med alvorlige psykiatriske diagnoser. Disse to grupper har i dag særlig økonomisk bevågenhet for etaten med særlige prosjekter og tilbud. Mit forslag gjennom to år var å søke prosjektmidler til opprettelse av et rusfritt tilbud for svært traumatiserte beboere, hvilket ville kreve at man oppgraderte og kvalifiserte bemanningen. Denne nåværende pasientgruppe preges av angst, depresjoner og dissosiasjonsli delser og har bruk for rolige, stabile og langvarige støttende boforhold med kvalifisert og tilgjengelig personal. Etaten svarede vanen tro igjen med ingen respons, likesom man heller ikke forholdt seg til flere andre opplegg fra min side omkring denne pasientgruppe, herunder forslag om et mere forpliktende samarbeide med spesialisthelse tjenesten. Etatens manglende faglige interesser og agens var en overveiende grund for meg til å søke meg vekk fra en organisasjon som i utgangspunktet kunne ha vært Norges flaggskip innen kommunal rus- og helsetjeneste.

Liese Recke, psykolog og tidligere institusjonssje f på Blindern Rehabiliterings senter
+2 #9 Nikolai Dragnes 28-10-2016 04:22
Den dagen alle rusavhengige har en egen bolig å bo i og hvor de får tilpasset hjelp gjennom hjemmetjeneste og annen behandling de går til, da kan man begynne å snakke om å legge ned tilbud. Men det vet en hver med litt bakkekontakt at overhodet ikke er realiteten i dag, og derfor skal man selvsagt ikke legge ned noen tilbud. Et annet poeng er at det tar lang tid å bygge opp tilbud som virker, mye lengre tid enn det tar å bygge ned noe. Dette er korttenkt. Er det mangel på pasienter så betyr det at man må gjøre mer for å nå pasientene, for de er det som andre også sier dessverre ikke mangel på.
+6 #10 Kirsten Frigstad 28-10-2016 06:16
Bydelene trenger flere tilbud til folk som har store og sammensatte problemer - det har mange av oss som jobber gatenært i sentrum av Oslo påpekt i årevis. Bo-og omsorgstilbud må etableres i bydelene, eventuelt kan to eller flere bydeler samarbeide for å få dette til.
Så er det for meg komplett ubegripelig at behovet for bo- og omsorgstilbud i bydelene skal true viktige rehabiliterings tilbud som Blindernveien!
#11 Bente Simonsen 06-11-2016 00:26
Minner om nedleggelsen av TEDD!
+4 #12 jan erik tørres 06-11-2016 09:43
I følge Velferdsetatens institusjonspla n for femårsperioden frem til 2020 skal det legges ned 80 institusjonspla sser i Oslo. Det står at Oslo Kommune skal iverksette en vridning i rusomsorgen for at flere skal få oppfølging i egen bolig. Antall plasser skal reduseres og rettes mot brukere som har "særskilte behov". Blant disse særskilte behovene regnes utagerende atferd. Mao vil personer med problemer jeg beskriver i mitt innlegg i Rus og Samfunn, f eks PTSD ikke være "syke nok "eller trengende nok til å få behandling og hjelp på døgninstitusjon . Dette på tross av at etaten selv oppgir at kun 30 % klarer seg i egen bolig. Dette alene burde være grunn nok til å opprettholde et tilbud for personer som trenger lengre oppfølging før man blir klar for egen bolig. Til alt overmål skal denne reduksjonen komme i tillegg til den allerede gjennomførte nedleggelsen av Ila Hybelhus og reduksjon i forbindelse med nye kontrakter fra 1.7. 2016. Mao vil tallet bli vesentlig høyere enn de 80 plasser som står beskrevet i femårsplanen. Jeg har vanskelig for å tro at denne informasjonen er ny for dere politikere

You have no rights to post comments