Sosialpolitikk

Anita kastes i dag på gata, etter krav fra Oslo kommune

68-årige Anita kastes i dag på gata, etter krav fra Oslo kommune"Det sentrale premisset for arbeidet mot bostedsløshet må være at bolig er en menneskerett, ikke en belønning. Alle skal ha et tilbud om bolig, selv om de har dårlig økonomi, selv om de ikke er behandlingsmotiverte, selv om de ikke er symptomfrie, selv om de ikke er rusfrie. Boligen er et fundament for et verdig liv for oss alle. Det må samfunnet ta inn over seg hvis vi skal få bukt med bostedsløsheten i Norge," skrev en av toppdirektørene i Husbanken for en stund siden.

Dette er kloke og riktige ord, men i Oslo anses det ikke et sted å bo som en menneskerett.  I dag, onsdag, kaster Namsmannen i Oslo på begjæring fra Oslo kommune ut den fattige, uføretrygdede, og syke "Anita" (jeg har valgt å anonymisere hennes navn) fra sin kommunale leilighet på Sagene. Sånn er det i byen som liker å smykke seg med slagordet: "byen med det store hjerte." I fjor kastet Namsmannen på begjæring av Oslo kommune ut beboerne i 80 kommunale leiligheter. Nedenfor følger Anitas nødskrik fra i går kveld.


Mailen fra "Anita":

Jeg var så heldig å få innvilget kommunal bolig i april 2005, fordi jeg var fattig og hjemløs, skadet av 5 meter fallulykke og sto i en alvorlig sorgprossess etter å i tillegg ha gjennomgått en kraftig emosjonell ulykke, som jeg som hjemløs ikke hadde rom til å bearbeide. Jeg var i 4 dager innlagt på Louisenberg Psykiatriske for å få hjelp til å forhindre selvmord.

Jeg kom dårlig ut fra starten av leieforholdet, fordi jeg som sagt var fattig, og fikk avslag på bostøtte.

Jeg kontaktet Namsmannsprosjektet som jeg hadde kjennskap til. De hjalp meg å opprette kontakt med Sagene Boligkontor, som hjalp meg videre med å få positivt vedtak fra Sosialkontoret, som utbetalte kr.16 504,- i gjeld til Boligbygg Oslo KF.

Sitat fra vedtak av 02.11.2005 med saksbehandler NN: «Husleierestanse er å anse som gjeld, og som hovedregel har sosialtjenesten ikke plikt til å dekke gjeld som ikke er avtalt forhånd. Det kan gjøres unntak fra hovedregelen hvis søker står i fare for å miste nødvendig livsopphold dersom gjelden ikke blir betalt. Det vurderes som nødvendig i søkers livsoppholdssammenheng å få muligheten til å stabilisere sin tilværelse i egen bolig etter å ha vært husløs i flere år. I tillegg har hun helseproblemer. En trygghet rundt boforholdet, vil dette også også kunne medføre en bedring i hennes helsemessige situasjon. Det anses at søker ikke har økonomisk evne til å betjene restansen innenfor egne midler, men hun har tilstrekkelig til løpende livsopphold, husleie og strøm fremover.» sitat slutt.

Så langt så godt, men vedtaket ble gjort uten å bevilge tilstrekkelig støtte for å sikre et trygt og stabilt boforhold i fremtiden. - Med ca. kr. 3000,- i tillegg kunne jeg da ha kommet ajour med forfallsdato som er den 1. og jeg kunne i ettertid vært skånet for 20 dager med forsinkelsesrenter frem til trygdeutbetaling kommer, og fast husleietrekk går den 20. hver mnd.

Videre sitat fra samme vedtak: «Søker kan ikke regne med å få ytterligere hjelp til de samme formål ved en senere anledning. Hun er selv ansvarlig for å betale husleien i rett tid fremover.»

Med en uføretrygd som livsgrunnlag har jeg i ettertid vært nødt til låne penger for å betale ut Boligbyggs rente- og purre krav + omkostninger for begjæringer om utkastelse. De pengene skal tilbakebetales og går selvfølgelig ut over forefallende utgifter til bla strømregning og inntak av mat og smertelindring.

Jeg har med det aldri mulighet til å komme ajour med forfallsdato.

Jeg har påklaget Namsfogden i Oslo, men så vidt jeg forstår i dag, så har de besluttet at jeg ikke skal få min klagesak tatt opp i Tingretten, og at de kommer i morgen den 18. nov 2009 og stenger meg ut av hjemmet mitt. Jeg ble for ½ time siden kontaktet av sosialtjenesten, som i dag var blitt kontaktet av Namsfogden. Han ringte visstnok på oppfordring fra sin seksjonssjef(?) NN ved Sagene Sosialtjeneste, bare for å fortelle meg at de ikke kommer til å hjelpe meg i å forhindre det.

Legeerklæringer er overprøvet. Dokumentert betalt husleie hver mnd. er overprøvet. Både av sosialtjenesten og Namsfogden. Rentestraffen utføres med tap av hjemmet.

Hvordan er dette mulig med alle ressursene som for tiden brukes til å bekjempe fattigdom og hjemløshet i Norge? En stor innsats rettes fra regjeringen, Fylkesmannen i Oslo og Akershus og Oslo Kommune for å redusere bostedsløshet. Mens man samtidig, på et slikt grunnlag kaster folk på gata.

Jeg opplever denne gjerning som uhensiktsmessig, da det volder meg (og stat/kommune i neste omgang) store økonomiske tap. Psykisk og mentalt er dette som voldtekt og ran, der jeg står totalt rettsløs mot stat og kommune, selv om jeg vet at jeg har både norsk og internasjonal politikk på min side, samt er beskyttet med både Norsk lov og menneskerettighetserklæringene, som ved Menneskerettsloven under tvil skal gjelde over annen norsk lovgivning.

Flere myndighetsinstanser vil få dette brev. Kan noen i dette landet gjøre et hastevedtak i dag?

Jeg tåler ikke mere påkjenninger og overgrep nå. Jeg er erklært verdiløs og går igjennom harde prossesser for å holde de suicidale anfallene på avstand. Jeg har tross alt barn. De må ikke oppleve det.

Ved Gud og Fedrelandet – jeg ber om nåde.

Med hilsen A

Oslo

Kommentarer   

#1 Gry Karlsen 18-11-2009 09:29
Jævlig! Klage kan vi som sitter inne i varmen, klage på de som går på gata å tigger. Hva skal de gjøre da? Da må de ha ett alternativ..... Tigging om dagen og kanskje en container å sove i om natten. Nei, kutt ut klagingen og takk heller for alt vi har!!!
#2 May Bente Lie 18-11-2009 14:44
Bolig er første betingelse for å kunne leve et verdig liv.
#3 Rudolph Brynn 18-11-2009 14:56
Dette er virkeligheten i Oslo. Fra nyttår 2010 kommer mange fler i ulykken fordi husleiereguleri ngen oppheves. Eldre og personer med nedsatt funksjonsevne som ikke har råd til å betale spekulantenes husleier på 20 000 kroner eller mer må ut på gata, for at man skal få delt opp leilighetene i små bokuber eller solgt store leiligheter til kollektiver eller de med godt fylt lommebok.
#4 Guri Malla 18-11-2009 22:51
Saksbehandlere ved sosialkontret skal utøve skjønn, og har lov til å tenke selv. I dette tilfellet må da både saksbehandler NN og NN kunne klandres! De har ikke evnet / villet se konsekvensene av sine vedtak, hvis hensikt nettopp var å behjelpe A. ut av boligkrisen. I stedet laget disse saksbehandlerne en enda større, og gjentagende boligkrise for A ved at renter og avdrag baller på seg. Det var da nettopp dette sosialkontoret skulle forhindre!!!!

Sosialtjenesteloven må endres! Det blir riv rav ruskende gærnt når husleierestanse i fremtiden skal anses som gjeld! Slik gjeld skulle automatisk vært slettet eller på annen måte vært behjulpet med tilskudd slik at det ikke vokser fattige over hodet, og går utover livsoppholdet. Fattige som i utgangspunktet har så lite å rutte med at de ikke har noen mulighet til også å betale gjeld.

Sosialtjenesten skulle vært nedlagt!

I Oslo er det mange trengende som heller oppsøker Frelsesarmeen og får matposer der, enn å måtte krangle med inkompetente psykopater av noen saksbehandlere i den kommunale sosialtjenesten ! En skam!

Men nå er det jo velkjent at FrP, som har det politiske ansvaret for helse- og sosialtjenesten i Oslo, helst vil ha utryddet folk som ikke klarer seg selv. Da ved at de enten kreperer av eksitensiell nød eller lignende, slik at FrP heller kan fortsette å bruke skattepengene på millionoverskri delser ala Holmenkollen, korrupsjonsskan dale med bygging av pleiehjem i Spania, og millionskandale n med billettsystemet i sporveien som ikke kan brukes! " Investeringer" anses for viktig, hva med å investere i menneskers livskvalitet i stedet? Ålesund er i likhet med Oslo styrt av FrP. Begge er verstingekommun er i sosialpolitikke n!
#5 Maria Magdalena 18-11-2009 22:58
HEiA A!!!! Så tøft av deg å ta opp kampen med Makta! STÅ PÅ!!!! Dette klarer du! Helt fantastisk at du har klart å mobilisere slik på denne måten når verden holder på å rase sammen rundt deg. Du må være råtøff- og STERK jente! Slik som du skulle alle sloss mot overmakta, og ikke la seg tråkke flate av offentlige ansatte som ikke evner å stå opp for noe selv! Hadde de det, da hadde de aldri tillatt alt det vonde som skjer klienter som søker hjelp fra sosialetaten, der de i stedet for å hjelpe, heller lager enda større problemer for trengende. FY SKAM på sosialetaten!
#6 bare meg 19-11-2009 12:33
Det skal du ha honnør for! Stå på! Vurder om du har fri rettshjelp. Oslo kommune bryter loven. De er pliktige til å få regningen til å korrespondere med den 20. i hver måned, slik at du får en reell mulighet til å betale husleien: å sende deg husleieforfalle t den 1. i hver måned har de ingen rett til! Du må prøve å finne ett menneske som har myndighet nok til å overprøve vedtakene fra disse menneskene, de har allerede brutt loven flere ganger, slik skal de ikke ha lov til å opptre.
#7 Torild Neeb 19-11-2009 13:45
Det er fint for de fattige at de har en ombudsmann. Men siden du er politiker i Oslo kommune, så vet du sikkert om de ordninger som finnes for de fattige. Husbankens bostøtte ordning gjelder for dem som tjener inntil kr 201 000,- i året. det er mange som tjner langt under det og får opptil 4 - 5 000 kr pr mnd i bostøtte derfra. Når det gjelder Anita, som bor i boligbyggs bolig, så kunne jo hun hatt kommunal bostøtte, hvis hun var fattig. Den bergnes slik at folk i hvert fall sitter igjen med sosialhjelpsnor m når husleien er betalt. Noen har ingen inntekt i det hele tatt, med andre ord de lever av sosialhjelp. Da ville de komme ut med en svært lav husleie fra Boligbygg, jeg har sett giroer helt nede i 1200 kr pr mnd. Dette må da leveres sammen med søknad om hjelp til boutgifter og livsopphold til sosialkontoret.

Jeg er klar over at det ikke er lett å leve over lang tid på sosialhjelp, men det er jo heller ikke tanken med sosialhjelpen. Det skal være et sikkerhetsnett i en kortere periode. enten skal jo folk ut i jobb eller så er de formentlig syke og skal ha en eller annen form for trygd.

Jeg mener faktisk at det ikke er så mange fattige i Norge i dag. Alle har det sikkerhetsnette t som sosialhjelp er, og det er jo viktig at normene ikke blir så høye at mange i lavtlønnsyrker ikke vil jobbe lenger.

Det var en liten meningsutveksli ng fra meg.
#8 Per 20-11-2009 02:47
Vi burde bare gi mennesker som har det så vanskelig et sted å bo på ubegrenset tid fremt til de får seg en inntekt, uten å plage dem hele tiden. Norge har masse oljepenger, og har råd til dette.

You have no rights to post comments