Sosialpolitikk

Den nye slemmismen

Den nye slemmismen Angrep på snillisme har lenge vært populært. Det snakkes foraktelig om å være naiv og godtroende og sy puter under armene på folk. Slike munnhell er i ferd med å bli opphøyd til sannheter. Å være dumsnill er riktignok dumt. Men det er ikke dumt å være snill. Nå har imidlertid snillhet blitt et skjellsord. Å vise empati er blitt et tegn på svakhet. Det virker som om det brer seg en ny mentalitet. Den nye slemmismen, hardheten, har kanskje sin rot i brutale økonomiske vinder. Men den lever også sitt eget liv, og slår inn i politikken, i offentlige systemer, administrasjon og hjelpeapparat, og blant andre med makt, og den siver ut blant folk flest

Brer det seg en ny kynisme i Norge? En systematisert ufølsomhet overfor mennesker i sårbare situasjoner? spurte Kari Gåsvatn i Nationen forleden.

Les hele artikkelen

Kommentarer   

#1 Inger Seim 02-01-2010 10:30
Godt sagt !!!
#2 Martin Eckhoff Andresen 02-01-2010 12:12
Dette er tatt på kornet. Angående sykelønnsordnin gen sa en kamerat av meg det veldig bra for noen uker siden: Sykelønnskampen er en løsning på jakt etter et problem. Spillet er i gang:
kurl.no/ibSV
#3 Inge-Jarl Clausen 02-01-2010 12:13
Flott skrevet. Jeg kaller det mangel på empati, sender gode vibber her fra plata.
#4 Anita Sjøstrøm 02-01-2010 15:27
Så enig, så enig!
#5 Øyvind Michelsen 02-01-2010 15:27
Alle mennesker trenger klare grenser for sin adferd og 68-ernes "frie barneoppdragels e" har gått ut på dato. ET samfunn uten grenser for adferd er et samfunn hvor mange er ulykkelige og hvor mange plager hverandre!! Vi trenger å få satt "ansvar for eget liv og adferd" på dagsorden igjen!
#6 Isak Andrè Wøien 02-01-2010 15:31
Du har også gått ut på dato herr michelsen...68- ernes oppførsel var en reaksjon på det totalitariske disiplineringen der ingen skulle ta ansvar for noe annet enn seg selv, som rådde moralismen på 50 og 60 tallet...så det er dessverre gammel skapmat du har plukket frem!
Eller som det heter på dagens språk: Been there, done that....it didnt work out very well!
#7 Isak Andrè Wøien 02-01-2010 16:12
Jeg mener at vi må fordype vår forståelse av hva det vil si og ha problemer så vi kan hjelpe på en bedre måte, ikke motsatt!
***Det motsatte av "snillisme" er ikke "slemisme", men snarere en intelligent hjelpe-mentalit et der man tidligere hadde den fordummende og hemmende "snillismen"!
***Kynisme og konservativ konsekvensmenta litet har man forsøkt i flere hundre år, og det leder bare til en ØKT nedgang av sosiale strukturer og den felles levestandarden blir jevnt over MYE DÅRLIGERE. Så det syns jeg ikke vi skal gi oss inn på! UANSETT HVA!
#8 Bente Eck 02-01-2010 16:25
Denne artikkelen likte jeg veldig godt.

Jeg er litt delt i synet på slemmisme/snill isme og hva som er "trendy" nå.
Det at jeg har fått så mange flotte venner her på Facebook har gitt meg tilbake noe av troen på at et mykere samfunn er mulig å få til. Likeså at vi har mulighet å påvirke til et bedre samfunn ved det å bygge nettverk og si våre meninger tydelig om det som er feil.

Det jeg mener har vært en tendens i den siste tida er at mannen i gata i mye større grad enn før begynner å vise omsorg og ta ansvar mye mer enn før for medmennesker som sliter. De fleste politikerne ser imidlertid ut til å være i utakt med folket og går motsatt vei. Trist å se at dette ser ut til å bare øke i omfang.

Jeg mener det er på tide at politikere jevnt over nå begynner å ta folket på alvor og ta de signalene som kommer i form av opprop og medie-kjør i saker som gjelder de som trenger støtte om de skal være seg sitt ansvar bevisst.
#9 May-Bente Lie 02-01-2010 16:32
Man må være sterk for å kunne forsvare myke verdier
#10 Alf Sigurd Anvedsen 02-01-2010 19:01
Artikkelen treffer. I alle fall oss som blir møtt av kynismen. I 20 år har jeg engasjert meg i rettighetskampe n for mennesker med utviklingshemni ng i NFU. Det er et stor forskjell på å ha rett og å få rett. Derfor bør fylkesmannen få sanksjonsmuligh eter dersom en kommune eller fylkeskommune ikke etterkommer de vedtak som fylkesmannen har fattet i enkeltsaker eller avvik (lovbrudd) som er avdekket gjennom tilsyn. Slik situasjonen nå er kan kommunen fortsette å gjøre som den vil. Kommunens selvråderett står over borgernes rettigheter, og spesielt over rettighetene til de mest sårbare i vårt samfunn.
#11 Alf Holmelid 02-01-2010 19:52
Til og med Alan Greenspan sa under finanskrisa at han hadde overvurdert egoismen som drivkraft i økonomien. På tide at folk tar til motmæle mot slemmismen som ser ut til å ha bite seg fast i Danmark som før var kjent for å vere eit mjukt samfunn.
#12 Jon Vogt 02-01-2010 19:58
Takk til deg Ivar Johansen, for at du er en av dem som klarer å tenke skikkelig prinsipielt i denne debatten.

Jeg tror mye av denne såkalte slemmismen er forårsaket av at det i de senere årene er blitt lettere å drive med korrupsjonsadfe rd (inkludert inhabilitet) her i landet. Korrupsjon betyr «misbruk av stilling til egen vinning», og korrupsjon kan derfor variere fra ganske små forseelser til de større, men allikevel så har våre toppolitikere i de senere årene nesten ikke turt å ta ordet korrupsjon i sin munn når det gjelder norske forhold, og det er jo vanskelig å få bukt med et problem hvis man ikke tør å sette navn på det.

Så det er tydeligvis mye som er blitt feid under teppet her i landet i de senere årene, og det både når det gjelder hvordan sårbare enkeltpersoner er blitt behandlet, og hvordan budsjetter er blitt styrt.

Med en slik øket korrupsjonsadfe rd i samfunnet, så er det jo heller ikke tvil om at det har lett for å bli en hardere retorikk fra myndighetsperso ner, mot sårbare mennesker, når myndighetsperso ner tydeligvis ofte ikke tør annet enn å dekke over mektige menneskers korrupsjonsadfe rd.

«Norge rykker ned på verdens korrupsjonsrank ing»:
www.transparency.no/.../

«Latskapdebatten»:
jovotekst.wordpress.com/.../.. .
#13 Tobo 02-01-2010 22:39
Et "kultent" ord, slemmismen, har det gått inflasjon i ismer ? Synes hver og en av oss skal gå i oss selv og legge til rette for en bedre hverdag for de som sliter. Hvis alle bare engasjerer seg en brøkdel av det du gjør Ivar, da har vi kommet langt.
#14 Ola Kristian 03-01-2010 01:31
Jeg liker begrepet og skal forsøke å bruke det bevisst for eftertiden :-)
#15 Arna Eggesvik 03-01-2010 11:50
Det er vel mennesker opplever hva godhet og fellesskap betyr, at de har størst mulighet til å velge det fremfor alt det andre. Vi får utrolig mange impulser som går motsatt vei, det påvirker oss alle.
#16 Uførepensjonist 03-01-2010 12:06
De syke er blitt skyteskive for dårlige sjefers manglende både vilje og evne til å løse konflikter og dårlige miljøsituasjone r på arbeidsplassen. Deres manglende kvalifikasjoner , som gjør folk syke, burde som et radikalt forslag føre til trekk i lønn i stedet for å straffe arbeidstakere som blir syke av dette. Dette trekket bør gå som tilskudd til sykelønnsordnin gen.
Systemer/statis tikk kan fange opp slike forhold. I de tilfeller hvor folk blir syke uten at arbeidsplassen utgjør en negativ faktor, bør ikke sykelønnsordnin gen røres. Kanskje dette er en måte å få overordnede til å forstå sitt totale ansvar. LO ser ut til å ha mye kunnskap om hvorfor folk blir syke men ikke hvordan disse problemene kan løses. Slik det nå er foreslått rammer det bare arbeidstaker dobbelt opp både økonomisk og helsemessig.
#17 Hans Magnus Borge 03-01-2010 15:17
Nei - jeg tror ikke det er noen tendens til at vi er blitt "slemme". Men for å ta invandrere - så var det i mange å slik at poilitikerene skulle overgå hverandre i å hjelpe invandrererne. Alskens støtteordninger ble etablert. Og tidevis er det slik at man følte man ble diskrimitert som nordmann. Og konflikter mellom grupper oppstår veldig ofte når en gruppe føler at en annen får utimelige fordeler. De fleste konflikter mellom grupper i verden har faktisk en slik bakgrunn. Derfor kan man si at mye av fremmed-skepsis en i Norge er skapt av muligens velmenende politikere.
Nå er det i ferd med å snu - vi vil at de som ønsker å komme til Norge skal akseptere at Norge er Norge. Et klassisk eksempel - somaliere i Norge har store problemer med å integrere seg - men i USA er de resurspersoner - tross de forferdelige tingene de har opplevet. Årsaken er muligens at i USA må man klare seg selv - i Norge behøver man ikke. Vi har skapt et samfund hvor alle skal ha det rimelig bra - men det er antagelig et hinder for god itegrering.
#18 Isak Andrè Wøien 03-01-2010 16:30
Mitt generelle inntrykk den siste tiden, er at vi går mot mer opplyste tider, og at folks egne erfaringer får større spillerom enn de har hatt tidligere.
Med det så mener jeg at det ikke er gitt at de strømninger som før har ridd massenes holdninger, nå ikke spiller like stor rolle for hva folks meninger tenderer å bli preget av, som det har gjort tidligere.

Dette er en utvikling som lover mye, og som jeg gleder meg til å se om den vil bestå tidens prøvelser!

Det er forventingsfull e, gode tider, vi går i møte. Jeg er mer optimistisk til utviklingen på globalt nivå, nå, enn noensinne tidligere!
2010(tjueti)-2020(tjuetjue) vil bli et avgjørende tiår på mange felt!
Håpets tiår, vil jeg døpe det til! ♥
#19 Jon Vogt 03-01-2010 23:13
Slemmismedebatt en går videre også her:

origo.no/.../...
#20 Tor Bach 04-01-2010 08:09
Det skumleste er vel at debatten handler om snill/slem, ikke om f. eks. SVs skremmende glideflukt i denne retningen, som når de fungerer som dørmatte for APs asylpolitikk.
#21 Ulf Granli 04-01-2010 14:33
Utgiftene i offentlig sektor løper løpsk under det rødgrønne vanstyret i Norge. Vi er blandt de landene som har høyest sykefravær i verden og vi er blandt de landene som bruker mest på helsetjenester men vi er blandt de som har de lengste ventetider på sykehusbehandling.
Det opprøret som nå sprer seg blandt befolkningen - mot en offentlig sektor som koster mer, men leverer mindre enn land det er naturlig å sammenligne oss med - er verd å lytte til å ta på alvor.
Utfordringen er den rødgrønne regjering som ikke tør manne seg opp for å ta et oppgjør med byråkratiet; det er jo blandt byråkratene de finner sine kjernevelgere. Taperne er befolkningen eller skattebetaleren e som betaler dyrt for en stadig dårliger service.
Det er også et tankekors at de som arbeider i førstelinjen - sykepleiere, hjelpepleiere lærere og annet helsepersonell også er taperne, mens et svulmende byråkrati er vinnerne.
Beklageligvis må vi vente lenge til vi får skiftet regjering slik at vi får bukt med problemen, men vi har et kommunevalg til neste år og da får vi håpe at velgerne får et ord med i laget.
Ulf Granli (H)
nestleder BU Grünerløkka
#22 Ivar J 04-01-2010 15:05
Ulf G: Men da kan vi vel ta det nære først, vår egen by? Byen som ditt parti har at ansvaret for styringen av i alle fall sammenhengende de siste 13 år.
Om vi gjør opp regnskapet for denne perioden: Har kommunens utgifter i Oslo, relativt sett, gått ned, slik at Oslo ikke faller inn under beskrivelsen "utgiftene i offentlig sektor løper løpsk"? Har vi hatt en reduksjon i byråkratiet i denne byen, slik at "et svulmende byråkrati" her ikke er vinneren.

Jeg vil gjerne at du er konkret i ditt svar, og ikke bare kommer med generelt preik. For jeg går ut fra at du mener det skal gjøre en forskjell om byen blir styrt av Høyre/Fr.P. eller Ap/SV, og at du derfor kan gi svar som viser at det utgjør en forskjell som monner?
#23 Helge Krabye 10-01-2010 11:18
For meg er selve feilen at en tar ibruk uttrykk som snillisme og slemmisme. Ismer er forenklinger av sammensatte problemer. Vi ønsker en enkel og rask løsning på utfordringer som krever tålmodighet og menneskelighet. Hvorfor lærer ikke av barna våre, når vi hjelper dem å bli selvstendige, trygge mennesker med både styrke og evne til empati? Vi behandler ikke barna våre helt likt, for mens Kari er ansvarsfull og pålitelig, kan Ola ha tendens til å lure seg unna og smålyve når det passer ham. Samme reaksjon fungerer ikke på begge. På samme måte mener jeg at vi må bruke mer tid og ressurser på å ta imot asylsøkere og innvandrere for ikke å gjøre feil. Vi vil alle ja et menneskeligere samfunn, men samfunnet råtner hvis alt blir bare mykt eller bare hardt.
#24 Siri 12-01-2010 03:39
En nettbekjent skrev, og jeg deler med dere:
"I Europa og store deler av verden snakker man ikke lenger om Mobbing ; men om BULLISME! Også i Italia bruker de det nye begrepet. Det er ganske interessant. En okse som har sparket sitt offer og ligger nede for telling, vil forsette å sparke og fornedre....

Sånn sett er begrepet BULLISME på sin plass i dag. Vi kan ikke få nok av ondskapen. Hopen som har tjent penger har forstått at det er veien til makt og frihet til å gjøre hva de vil. Med penger, har de løst inn sin billett på den offentlige arenaen med det for øye at de ikke behøver å stå med lua i handa. Det er selvfølgelig også andre årsaker til denne plagingen.

Det er bare et tidspørsmål før Norge innfører det nye begrepet. Det gjør oss kanskje mer bevisste på hvor farlig og destruktivt det er, det dette begrepet står for. ..."

You have no rights to post comments