Sosialpolitikk

Kommunale boliger: Uverdige boforhold

Kommunale boliger: Uverdige boforholdJohanna Engen, sentral i Fattighuset, skriver bl.a. følgende:

"Jeg har i 15 år bodd i en kommunal leilighet på Kampen i en gate som innehar den lengste loggen på Grønland Politikammer. Utviklingen i gården har blitt verre og verre, det flyter av søppel i trappeoppgangen, i kjelleren, på fortauet, her kaster man bæsjebleier ut i oppgangen, søppelposene kommer fykende fra vinduer. Jeg vasser i søppel, psykotiske mennesker, narkomane og flyktninger som ikke aner hvordan det er å bo i Norge. I hele vinterhalvåret har vi nesten ikke varmt vann, fellesvaskeriet er herpet og kan ikke brukes, har blitt frastjålet klær og sengetøy for flere tusen kr fordi Boligbygg ikke sørger for at vi kan låse.

Nå må jeg dra med meg klesvasken til Fattighuset og vaske der. Det er bråk og spetakkel, dopsalg og ulovlig fremleie, bakgården ser ut som en offentlig søppeldynge fyllt med hvite- og brunevarer, kasserte møbler og annet søppel, ingen lekeapparater for barna. Verken Boligbygg eller Bydelsforvaltningen bryr seg. OKL og gårdsstyret er fraværende, og barneombudet er bekymret og kaller inn til møte, vel det har vært en del møter men ingenting har blitt gjort, det har bare blitt verre og verre. Det er uverdig at barn må vokse opp under slike forhold, det er faktisk uverdig at vi som bor i kommunale boliger enten det er barn eller eldre mennesker må bo slik. Ingen burde ha det sånn!"

Jeg tar saken, og Byrådet må forklare seg ( se under) overfor bystyret.


Byrådet
Her

Kommunale boliger, Brinken 2c

Johanna Engen, Brinken 2c, på Kampen har lagt ut denne kommentaren på Facebook:

”Alle har rett til å bo men å samle alle uten boevne i en gård med barnefamilier og eldre mennesker er rett og slett en dårlig ide.Jeg har i 15 år bodd i en kommunal leilighet på Kampen i en gate som innehar den lengste loggen på Grønland Politikammer. Utviklingen i gården har blitt verre og verre, det flyter av søppel i trappeoppgangen, i kjelleren, på fortauet, her kaster man bæsjebleier ut i oppgangen, søppelposene kommer fykende fra vinduer. Jeg vasser i søppel, psykotiske mennesker, narkomane og flyktninger som ikke aner hvordan det er å bo i Norge

I hele vinterhalvåret har vi nesten ikke varmt vann, fellesvaskeriet er herpet og kan ikke brukes, har blitt frastjålet klær og sengetøy for flere tusen kr fordi Boligbygg ikke sørger for at vi kan låse. Nå må jeg dra med meg klesvasken til Fattighuset og vaske der. Det er bråk og spetakkel, dopsalg og ulovlig fremleie, bakgården ser ut som en offentlig søppeldynge fyllt med hvite- og brunevarer, kasserte møbler og annet søppel, ingen lekeapparater for barna. Verken Boligbygg eller Bydelsforvaltningen bryr seg., OKL og gårdsstyret er fraværende, og barneombudet er bekymret og kaller inn til møte, vel det har vært en del møter men ingenting har blitt gjort, det har bare blitt verre og verre.

Det er uverdig at barn må vokse opp under slike forhold, det er faktisk uverdig at vi som bor i kommunale boliger enten det er barn eller eldre mennesker må bo slik Ingen burde ha det sånn!Jeg er redd for å forlate leiligheten og er redd for å komme hjem, søvnproblemer og utrygghet er min hverdag i en kommunal leilighet på Kampen. Det er flaut å ha besøk av familie og venner.

Bystyret bryr seg ikke og tenker vel at det ikke er så nøye med fattigfolk.
Kan du ikke bare flytte spør folk, nei jeg kan ikke det, hvor skal jeg flytte?

Når man lever under fattigdomsgrensen har man ingen muligheter til å flytte!Fattigdom, elendige boforhold og bostedsløshet henger nøye sammen og er en utfordring men ikke en umulighet. Det kommer an på viljen til å være kreativ og tenke nytt av de politiske myndighetene både sentralt og kommunalt. Vi trenger en nasjonal minstestandard for boligkvalitet og den skal gjelde alle.

Nå har man i årevis stuet sammen alle typer mennesker og det har vist seg at ikke går så bra, da er det på tide at noen våkner opp og prøver andre metoder.

Bygge ned den kommunale boligmassen er ikke veien å gå. Det er behov for å se sosiale og fysiske aspekter ved boligen og bomiljøet i sammenheng. Det er ingen motsetning mellom krav til boligkvalitet og de vanskeligstilte interesser. Tvert i mot trenger nettopp disse brukergruppene en garanti mot slumtilstander, usikker og midlertidig bolig, trangboddhet og dårlig bomiljø.”

Jeg har følgende spørsmål:

1. Mener Byrådet – som forvalter av de kommunale boligene - at dette er en tilfredsstillende standard å tilby?
2. Hvilke initiativ foranlediger denne saken, konkret?
3. Hva er gjengs leie for disse boligene, og mener Byrådet at det er akseptabelt å kreve inn en leie på slikt nivå med den standard leieboerne tilbys?

Kommentarer   

#1 mangel på kommunale leiligheter i oslo vest! 31-01-2010 21:49
det som forundrer meg er HVORFOR det er mangel på kommunale leiligheter på Oslo vest?

- Vi har ingen ledig, svarer boligkontoret. I over ett år visste boligkontoret om at kronisk syk behøvde "permanent" bolig. Likevel måtte vedkommende bo i over 3 mnd på gulvet, med alt innbo på kostbart lager, og opplevde 2 tvangsutkastels er fordi utleier ville ha tilbake boligen sin.

- Nå er det et helt år siden sist vi fikk overlevert en slik bolig, sa boligkonsulente n i bydel vest til Boligbygg, da leilighet ble overlevert leietaker.

Ett helt år???? HVORFOR? Det er da mange i vest som også behøver kommunale boliger!
#2 NN 31-01-2010 21:54
Boligbygg har fått beskjed om at sikkerhetsnøkle ne til leiligheten ikke funker, og at låsen derfor må skiftes. Men INGENTING skjer!

Nå bare venter vi på at han tyrkeren som representerer Boligbygg - eller andre fra Boligbygg - låser seg inn her. Alt kan jo skje!

Ikke gidder Boligbygg å besvare henvendelsene heller. Lampeskjerm og vinduspersienne er i ustand, det samme gjelder viften over komfyren.

Boligbygg (=kommunen!) forventer sannsynligvis at leietaker påkoster slikt selv, med lua i hånden, og nakken bøyet i takknemlighet for tak over hodet. Til blodpris!
#3 NB! 31-01-2010 21:58
Boligbygg forvalter boliger på samfunnets vegne til vanskeligstilte . Mange av disse såkalt vanskeligstilte er uføretrygdet FORDI de lider av fysisk- eller psykisk sykdom. Merkelig hvor lite Boligbygg tar hensyn til leietakers behov når kommunale leiligheter leies ut! Folk som bare blir enda sykere av å gå i trapper, får tredd uegnede og kostbare leiligheter ned over hodet. TIL MARKEDSPRIS ! - heter det nå. Selv om det er til såkalte vanskeligstilte .
#4 N.N. 31-01-2010 22:04
- Du må ta denne leiligheten, hvis ikke er toget gått, forklarte boligkonsulente n i Oslo Vest. - De ekstra lagerutgiftene må du betale av eget livsopphold, forlangte hun også. Da har leietaker - pga boligkonsulente n - vært igjennom flere tvangsutkastels er, og av det kommunale boligkontoret blitt anbefalt å sende innboet til kostbart lager. HVEM andre skulle betalt dette enn nettopp de ansvarlige, nemlig kommunen!

Disse vannvittig ekstra utgiftene hadde leietaker ikke fått, hvis den samme boligkonsulente n på et langt tidligere tidspunkt hadde gjort jobben sin, i stedet for å surre rundt i gangene ved boligkontoret og drikke kaffi hele dagen lang.
#5 N.N. 31-01-2010 22:10
Boilgbygg presterte saksbehandlings feil. Hvorpå nabo og styret i borettslaget startet krig mot det kommunale kasuset som hadde flyttet inn på "bedre Vestkant". Hvorpå
leietaker sporenstreks sa opp leiekontrakten med Boligbygg, fordi den jo var inngått på feile premisser.

Boligbygg har ikke kommet opp med passende alternativ. Derfor trues nå leietaker med tvangsutkastels e. Igjen!

Som alternativ ble leietaker presentert den verste, styggeste, og urinstankende leiligheten som fantes i tilknytning til et pensjonistsente r, og med flere tusen gjenboere rett inn i stua. Det var Boligbyggs hevn fordi leietakeren sa opp leiekontrakten pga Boligbyggs saksbehandlings feil.

Derfor: BLI VOKSEN NÅ, BOLIGBYGG! Oppfør deg som seriøs boligtilbyder på vegne av Oslo kommune og skattebetalerne forøvrig. Stopp å bølle! Ta ansvar. Vær seriøs!
#6 x x x 31-01-2010 22:17
Folk på oslo vest er livredde for å få kommunale leieboere inn i sine millionærseksjo ner, selv om leietakerne er alminnelige mennesker som ikke har pille- eller rusmiddelproble mer, men bare er kronisk syke.

Kommunale leietakere assosieres straks med "rus og psykiatri" - derfor vil ikke vestkantområden e ha disse inn i sine finere kretser. Hvis boligsameiene får rykte på seg for å ha mange kommunale leietakere, da fryktes prisreduksjon og vanskelige omsetningsmulig heter av millionseksjone ne.

Vestkantfolk aner knapt hva det vil si å være uten tak over hodet. De har aldri opplevd det, og kommer neppe noensinne til å oppleve det. Derfor evner de ikke å sette seg inn i hva det vil si å være boligløs.

Vestkantbeboerne driter i om folk er uten bolig i byen de bor i, bare de selv har en fin adresse å vise til. Og så gir de litt ekstra ved neste pengeinnsamling saksjon - uansett hva pengene skal gå til - for å lette litt på sin egen dårlige samvittighet og egoet sitt.
#7 nx 31-01-2010 22:21
forunderlig at boligbehovet til vanskeligstilte kronisk sjuke ikke først kartlegges av boligkontorene før kommunal bolig bevilges til folk!

praksisen ved å unnlate kartlegging viser bare at "vanskeligstilt e" - dvs syke og fattige er lite verdt i Oslo kommune og Boligbygg, - som jo tjener fett på disse vanskeligstilte , som tilbys knøttsmå krypinn til blodpriser!

Skammelig?

Hvem har i det hele tatt samvittighet for Boligbyggs hensynsløse opptreden?
#8 Mester Urian 31-01-2010 22:26
Det er fæle forhold i kommunale gårder i Oslo. Der bor også folk uten bo-evne - i hverdagen er det slik at bydelene fatter boligvedtak, det vil si at bydelene bestemmer hvem som skal bo hvor - og Boligbygg effektuerer disse vedtakene.

Bydelene har ansvar for bo-oppfølging.

Jeg leste et sted at Boligbygg fjerner 50 tonn søppel i måneden, ut over det den vanlige renovasjonen tar seg av. De kan rydde en dag, og dagen etter er det fullt igjen, og folk klager fordi søpla ikke blir tatt. Andre steder, i andre gårder i Oslo, tar folk ansvar for sitt eget søppel, og lar ikke kommunen få regningan for sofaer og bleier.

Nå vet jeg ikke hva som skal til for at folk kan få bo i fred, men den første tanken man kan tenke, er at man ikke plasserer folk som ikke kan bo, sammen medfolk som kan bo. En kommunal bolig kan bli en dumpingplass av mennesker, det er billigere for Oslo kommune å betale leie via sosialstønad, fremfor å putte folk på den institusjonen de sannsynligvis hører hjemme.

Samarbeidsavtaler... Sosialtjenesten i bydelene har samarbeidsavtal er med folk som trenger oppfølging. Det kan være en halvtime i uka, der de ser til at alt går riktig for seg. Det er om lag 360 halvtimer igjen i uka, hvor ting sannsynligvis ikke går riktig for seg.

Jeg har vært inne i noen kommunale boliger. Innvendig holder de god standard, sammenlignet med hva for eksempel Fredensborg Eiendom leverer på det private markedet. Hvis vi kan snakke om utvendig standard, så er det avhengig av de menneskene som bor der inne.
#9 ABJ - 10 01-02-2010 03:06
Kriminelt!
#10 Knut Øderud 01-02-2010 06:44
Hva med å tilby beboere et bokurs? Jeg har inntrykk av at Boligbygg KF gir jevnt faen om hva som skjer i deres egne gårder og leiligheter. Hvorfor klarer de private aktørene seg så mye bedre?
#11 Hans Chr Færden 01-02-2010 06:45
Jeg har en mistanke om at de hander om holdninger , fra topp (politisk) til bånn. Det handler faktisk også om mangel på holninger nå man på politisk hold lar slike ting få fortsette, lar ting forfalle. Da setter man standard for verdi og menneskverd, og den standarden får man svar på. Men det handler selvfølgelig også om mangel på holdninger hos beboere, som åpenbart må oppføre seg som verre enn griser. Holdninger (mangel på) plikter og rettigheter synes å vær stikkord.
#12 Kristin VB 01-02-2010 06:46
Herregud.. skulle ønske jeg var milliardær og kunne bygge blokker med gode hjem til mennesker som trenger det.. Skulle så innerlig ønske jeg kunne gjøre noe for deg Johanna.. Du hjelper så mange mennesker og gjør en så fantastisk innsats for oss som ikke har i bøtter og spann.. Blir opprinnelig lei meg når jeg leser dette, men vet også at det dessverre er slik mange steder.
#13 Okl Oslo Kommunale Leieboerorganisasjon 01-02-2010 09:38
Disse problemene ser vi desverre bare oftere og oftere.Er ikke sikker på hvilken gård du bor i, om det er noen gårdstyre der eller om dere har hatt dialog med oss.
Håper du kan ringe oss, så vi kan få mere info om hvilken gård dette dreier seg om.
Er helt enig i at det er uverdige boforhold i mange av de kommunale gårdene.
#14 Okl Oslo Kommunale Leieboerorganisasjon 01-02-2010 10:03
Kjempebra at du bringer dette videre, Ivar Johansen.
Er helt enig i at sammensetningen av beboere ikke er helt heldig i de kommunale gårdene.
Knut Øderud lurer på hvorfor de private aktørene klarer seg så mye bedre? De har jo tross alt muligheten til å avise folk.
Paragrafen som hindrer folk til å flytte på tvers av bydelsgrensene burde opphørt.Det burde også være et kontor som behandlet søknader og delte ut boliger.
#15 May Bente Lie 01-02-2010 11:49
Så flott at du tar fatt i denne saken. Håper at også andre politikere kan samarbeide for å få til bedre boforhold.
#16 Lill Gansmoe 01-02-2010 12:44
Jeg er en av dem som startet " vi forlanger hjelp til de bostedsløse"
hvor vi påpeker at det er viktig å spre dem som skal ha kommunal bolig, og fjerne disse ghettoene.
Noen av disse menneskene er ikke i stand til å bo for seg selv, og trenger hjelp til andre boforhold, men de fleste kan bo i vanlig leilighet eller hybel etc.
Ser at Oslo Kommune overhode ikke tar vare på sine eiendeler og lar disse boligene forfalle. Du kan omtrent plukke ut ett kommunalt bygg i Oslo nå pga dens dårlige forfatning.
Takk til deg, Ivar for at du tar opp dette.
Det viser meg at de som har fått jobben med å forvalte dette IKKE gjør jobben sin.
Barn skal ha det tryggt selv om foreldrene er fattige, og dette ghetto-opplegge t til Oslo kommune gjør at de får det stikk motsatte.
Oslo Kommune må begynne å tenke i andre baner, så kanskje både barn, voksne og de som faller utenfor kan få ei trygg framtid.
#17 pass opp! 01-02-2010 13:20
"Nå bare venter vi på at han tyrkeren som representerer Boligbygg - eller andre fra Boligbygg - låser seg inn her. Alt kan jo skje!"

kanskje du skal passe litt på her ivar johansen, dette er veldig grumsete
#18 Gitte Svennevig, WayBack 01-02-2010 16:58
Så flott at noen nå tar alvorlig tak i dette, for det er et gjengs problem i de fleste kommunale boliger! Det er på tide at kommunen følger de samme reglene som gjelder for private utleiere. Kommunen burde vært et forbilde for private utleiere, for å gi dens borgere verdige boforhold, men det er altså nærmest motsatt.
Jeg kan skjønne kommunens problemer når det blir en opphobning av mennesker på marginalene som det er mange steder i leiegårder i Oslo. Hvor mange kommunale boliger er det for eksempel på vestkanten?! Når kommunen har valgt en strategi med å samle og katagorisere mennesker på den måten som er tilfellet i dag, må de nødvendigvis følge opp med nødvendig støtte/oppfølgn ing for å få optimal fungering og verdighet for de som bor der. Beboerne har fra før av et utenforskap ift samfunnet, og dette utenforskapet forstørres når ansvaret for oppfølgning fraskrives.
#19 Hugo Fredriksen 01-02-2010 21:18
Dette MÅ dere lese, samtlige..
Her er samarbeid for et GJENNOMBRUDDS-F OKUS !!!
#20 Horkheimer 02-02-2010 09:53
Dette er SOSIALPORNOGRAF I, som Ivar Johansen har gjort til sitt levebrød. Fytterakkern.
#21 Øyvind Michelsen 02-02-2010 19:13
De vestlige bydeler bør ta over en del av de kommunale boligene. Det er ingen fordel for en som skal gjøres avhengig av rus at han bor i et område mend mange rusmisbrukere. Jeg mistenker borgerlige politikere i Oslo for i stillhet å sabotere å få flere kommunale boliger i vestlige bydeler. Hvorfor er det ikke en eneste rusomsrogsinsti tusjon i Bydel Ullern eller Bydel Vestre Aker??? Det er ikke bra for et område at alle de mennesker i byen som "sliter" skal samles i samme område for da sliter de også på hverandre og miljøet!

You have no rights to post comments