Sosialpolitikk

Kommunale boliger: "Markedsleie" for byens fattige

En beboer i Drøbaksgata 1 får beskjed om at husleien for den kommunale boligen på 80 kvm skal økes fra dagens kr. 6.676 til kr. 10.840 pr. måned. Hun er naturligvis fortvilet, for er det noe som kjennetegner beboerne i denne blokka så er det at de færreste har betalingsevne til en husleie på over kr. 120.000 pr. år.

Jeg tar saken opp med Byrådet, som må besvare spørsmål rundt kommunens "markedsleie" overfor byens fattige, med begrenset betalingsevne.


NN                                                                         
Drøbakgt 1
0463 Oslo

20.09.2010

Til
Per Overrein – Helge Stoltenberg – Ole Jørgen Nyhagen
Bydelspolitikere i bydel Sagene.
                                             
HUSLEIEØKNING.

Jeg er en beboer i drøbakgt 1 og har en husleiekontrakt fra 1983 som ble inngått med Ullevål Sykehus. 1985 ble leiekontrakten overført til det som nå er  Boligbygg Oslo KF.

29.03.2004, fikk jeg et varselbrev fra Boligbygg Oslo KF om justering av husleien til gjengsleie samt leiefastsettelse på bakgrunn av leievurdering.

Kommentar fra takstmann:

"Lang botid, mye feil med leiligheten. Dårlig ventilasjon fra bad, leietaker må selv male badevegger vært 2 år, pga, sopp og muggdannelse. Vinduer trekker, en del vinduer er nye, en del er dårlige/opprinnelige. Dårlig kjøkken innredning, defekte hengsler og beslag, fuktskade. Panelovner løsner fra veggen og virker utrygge/ gnistrer. Murpuss i tak faller ned enkelte steder, bobler i pussen. Dårlig miljø i blokken, mye tagging og forsøpling. Ved fuktsøk: fuktindikasjon i gulv og vegger på bad."

På bakgrunn av disse kommentarene ble min leie redusert til 6.676 pr.mnd, en reduksjon iht vurdert tilstand.

Boareal i 2002 var på 77 kvm, i 2004 ble den målt til 80 kvm. Regner med at fastsettelse av husleien også har noe med kvm å gjøre?

Fikk i slutten av mai 2009 brev om befaring av takstmann – regulering til gjengs leie utført i juni mnd.
Jeg mente da at de måtte legge til grunn tidligere befaring ved ny fastsettelse av leie.
Neste henvendelse kom 04.12.10 fra OUS Eiendom Ullevål om husleieøkning satt av Boligbygg til kr: 10.840,- pr. måned som ble trukket av min lønn den 12.12.10.

Jeg skrev et klagebrev til Oslo Kommunale Boligbygg, hvor jeg påpekte at jeg ikke kunne godta denne husleieøkningen. Jeg stilte spørsmål om framgangsmåten, om lovlig tidsperspektiv i forhold til mangel på informasjon og fravær av begrunnelser for den formidable økningen som Boligbygg har satt.

Boligbygg svarer meg med at de kun forholder seg til Ullevål Universitetssykehus. Hvis jeg er uenig i husleien må jeg ta det opp med Ullevål. Har snakket med den person på Ullevål som sendte meg brev om økningen, hun har ikke noe dokumentasjon om diverse brev jeg innehar om ansvar. Jeg blir i midler tid frustrert, da jeg har dokumentasjon på at jeg skal henvende meg til Boligbygg.

SPØRSMÅL:

Hva syns dere politikere om en slik økning av husleien pr.mnd?
Kommunale boliger er ikke husleieregulert, hva betyr det for leietakerne?
Skulle ikke gjemmel i lovverket,blant annet husleieloven  som bør  regulere hvor mange prosent som er lovlig ved en husleieøkning og hvor ofte det kan skje?
Syns dere det er greit med et slik byråkrati, hvor leietaker må gå gjennom flere instanser for å få svar på spørsmål?
Er dette saker dere jobber med/ har på agenda?

Boligbygg er blitt et foretak, som har lagt seg på markedspriser som er på det åpne marked.
Man kunne tro at det var en grunn for at kommunen/ velferdsstaten skulle sørge for noen utleieboliger.

Leietakerne vil ikke klare å spare opp nok penger for å etablere seg ved kjøp av egen bolig, når halve lønnen går til husleie.  Det sosiale livet blir hele tiden nedprioritert. Det kan da ikke være meningen at jeg må jobbe 150% stilling for å få det romsligere?

Har nå belyst min sak, hvordan det oppleves å være leietaker og ikke komme noen vei. Det gjelder sikkert de fleste leietakerne av Boligbygg.

Forventer svar fra våre politikere.

Med vennlig hilsen

NN

:::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

Jeg har bedt Byrådet besvare dette spørsmål overfor bystyret:

                                                                          
Byrådet 
her

Oslo, 27. september 2010
 
Vedr. husleie i kommunale boliger

Jeg har fått en henvendelse fra en beboer i en av Oslos kommunale boliger, nærmere bestemt i Drøbakgata 1. Vedkommende er bekymret over en plutselig og stor husleieøkning i leiligheten hun har bodd i siden 1983. Hun undrer seg også over kommunens fremgangsmåte, med dårlig informasjon og begrunnelse for husleieøkningen.

På den bakgrunn vil jeg be byråden om svar på nedenstående spørsmål;

1)
Hvordan fastsettes husleien i de kommunale boligene, herunder hvordan korrigeres markedsleie/gjengsleie ift dårlig standard for boligen?

2)
I henvendelsen jeg har fått, fikk vedkommende for ett års tid siden en husleieøkning fra 6 676 til 10 840 måneden, nærmest over natta, uten at bolig var blitt utbedret. Hva er grunnen til at man for denne gården (Drøbakgata 1) kan øke husleien med 4164 på denne måten?

3)
Hvordan informerer beboere kommunen om husleieøkning? Og hvordan behandles henvendelser/klager på husleiefastsettelse?

4)
Når det gjelder Drøbakgata 1 så fikk vedkommende svar på klage til Boligbygg, om at de kun forholder seg til Ullevål Universitetssykehus, og at hun måtte henvende seg dit om hun var uenig i fastsatt husleie. Hva er grunnen til at en klage fra beboer (i denne gården?) blir henvist tilbake til Ullevål Sykehus?

Med hilsen

Ivar Johansen, SV /s/
Medlem finanskomiteen
 

Kommentarer   

#1 Tore Steinar Storebø 02-10-2010 14:56
Ja, her er eit godt døme på korleis kommunen opererer som ein rå kapitalist og skaper ein by av aukande sosiale skilnader. Målet ser ut til å vera: dei fattige og alle utan kapital i bakhand skal ut av denne vakre byen! Alle skal ut i markedskrigen på boligmarkedet. "Kom deg ut på landet! Basta!" I Oslo er markedsgrensa for dei fattige like viktig som markagrensa for dei rike.
#2 Berit Berntsen 02-10-2010 14:58
Klientifisering en øker. Og ett sted må pengene komme fra. Fra å kunne klare seg på sin trygd eller lavtlønn, og med den verdighet og tilfredsstillel se det medfører, må folk bite i det sure eplet og gå på på sosialen. Så én hånd tar og en annen må derfor gi. Totalt sett er folk (og kommunen) like langt, bare med det unntaket at søknader om ekstra støtte koster penger både i form av cash, lønn til de ansatte og saksbehandling.
Så hvor lønnsomt blir det egentlig for kommunene til syvende & sist..??
#3 Camilla Hartmark Aas 02-10-2010 14:58
Det var grovt....er det lov da ifht husleieavtalen, med så høye og uventede økninger ca 80% ?
#4 Randi Remen 02-10-2010 15:34
Enig med Berit Berntsen. De som trenger bostøtte/sosial støtte, får vel det, men hvorfor skal de med dårligst økonomi i tillegg bli så nedverdiget? Det er en grunn (flere) til at folk har kommunal bolig, så husleien bør være atskillig lavere enn i andre utleieboliger. Det at man aldri får kontakt med rett instans/person, er noe som gjelder hele befolkningen.
#5 Camilla Hartmark Aas 02-10-2010 22:31
Det var grovt....er det lov da ifht husleieavtalen, med så høye og uventede økninger ca 80% ?
#6 Lars Grue 02-10-2010 22:32
Har en gammel mor i gammel gård. Der økte leien fra ca 7000 til 20000 i måneden fra 1.10.2010. Og Husleietvistutv alget syntes det var helt ok. Så det går nok dypere enn komunen dette her.
#7 Ståle Hagen 02-10-2010 22:35
Før boligreformen var det flere eksempler på at folk med millioninntekt satt på komunale boliger nettopp fordi de hadde arvet en kontrakt eller var ute av den situasjonen at de trengte rimelig kommunal bolig. Derfor endret man prisene til gjengs leie(ca 10-15% under markedspris), og subsidierer personen i steden for med bostøtte. Dermed frigjorde man flere hundre boliger fra personer som ikke trengte kommunal bolig til de som hadde behov for det. SV har hele tiden prøvd å få et politisk poeng ut av det, men folk ser at det er en fornuftig og mye mer målrettet ordning.
#8 Øyvind Michelsen 02-10-2010 22:36
Det er med nåværende ordning i Oslo slik at personer subsidieres og ikke den fysiske boligen. Hadde det vært boligen som var subsidiert kunne man ha risikert at Kjell Inge Røkke kunne ha arvet boretten til en kommunal bolig som noen i hans familie hadde hatt før ham og så kunne Røkke bodd svært rimelig i en kommunalt subsidiert bolig! Det ville vel ikke SV ha likt vel???
#9 Ivar J 02-10-2010 22:42
Øyvind/Ståle: Jeg mener det må være et mål for kommunen og gjøre folk sjølhjulpne. For oss alle har det en egenverdige, og en del av sjølrespekten. Når kommunen påtvinger folk en husleie de aldri vil være i stand til å betale skaper en varige sosialeklienter . Det det er uverdig når kommunen selv skaper sosialklienter.

Dere blander begge sammen tildelingskrite rie for å få kommunal bolig, med det denne/disse sakene handler om: husleienivået. De to temaene hører selvsagt ikke sammen.
#10 Camilla Hartmark Aas 02-10-2010 22:42
Umoralsk av kommunen, de har et ansvar overfor leietagerne sine, og ingen andre bolighaier har LOV å opptre på den måten.
Ettersom jeg forstår så kan økning av husleier kun være i samsvar til inflasjonen.
#11 Ståle Hagen 02-10-2010 23:10
Jeg blander ikke. Før var det en rekke personer i kommunale boliger som hadde veldig høy lønn, faktisk både inntekt og formue over en million kr. Dette fordi de hadde arvet en leilighet eller var ute av den vanskelige situasjonen for flere år siden. Da ble det fortsatt veldig attraktivt å sitte på en leilighet med 1500 kr i husleie i steden for å stimulere til å skaffe seg sin egen bolig og bli sjølhjulpen som jo må være målet.
#12 Ivar J 02-10-2010 23:15
Ståle: Igjen snakker du om tildelingskrite riet. Det var helt greit å endre kriteriet slik at det f.eks. ikke var mulig å arve en kommunal bolig.

Men allikevel bør det ikke være en kommunal oppgave å skape sosialklienter.
Deter relativt bakvent når folk blir tvunget til regelmessig å gå til et KOMMUNALT sosialkontor for å betale en relativt dyr husleie til et KOMMUNALT boligselskap.

Men i bakvent land, der kan alt gå an, osv., som det heter i visa.
#13 Ståle Hagen 02-10-2010 23:15
Prisen ligger uansett ca 10-15% under markedsleie og det gis bostøtte til de som trenger det.
#14 Laila Marie Wolles 03-10-2010 11:22
Burde det ikke være mange nok i samme situasjoner til å aksjonere sammen om dette her!!!???
#15 Johanna Engen 03-10-2010 11:23
#16 John Hansen 03-10-2010 21:13
de har vel og overholde seg til Husleieloven,Ne mnda. Der er det kriterier utleiere må forholde seg til, hvis det da ikke er andre regler i Oslo.
#17 John Hansen 03-10-2010 21:28
Og Ståle Hagen. bor du i en av disse, og får bostøtte?
#18 Ståle Hagen 03-10-2010 21:29
Nei, jeg bor ikke i kommunal leilighet. Klarer meg heldigvis uten. Men det er såpass mange som søker så det er tydeligvis et behov, så byrådet bevilget nylig penger i budsjettet til å kjøpe over 200 nye kommunale boliger. Det finnes 10 300 kommunale boliger i Oslo, i tillegg til mange som leies av fra private. I tillegg er det mange som får bostøtte, men jeg har aldri fått det, men jeg kjenner en del som får.
#19 Camilla Hartmark Aas 03-10-2010 21:29
Helt enig John...de MÅ også forholde seg til LOVEN.
#20 Camilla Hartmark Aas 03-10-2010 21:34
Enslige (Selv om de er uføretrygdede)s om ikke har hovedomsorgen for barn men samvær opptil 50% får ikke bostøtte for leiligheter med mer enn 1 soverom.

For de med barnesamvær kommer bostøtten veldig uheldig ut, det tas ikke hensyn til at de betaler barnebidrag av bruttoinntekt eller at de må ha husrom for barna.
#21 John Hansen 03-10-2010 21:47
Ja Camilla det er mange snubletråder i bostøtten, og ikke mye hjelp, hvis en bor i ny enebolig, er det lettere og oppnå større hjelp.da en har husbanklån. og masse gjeld. Hvis en ikke har tilgang til disse lånene, som jo forutsetter att en er i fast arbeide, og god inntekt, blir det mer komplisert. Dette gjør igjen til att staten, Husbanken sitter igjen med Mange mill. årlig til overs som skulle hvert til vanskeligstilte Denne trenden ser man jo overalt i samfunnet idag..
#22 Ståle Hagen 03-10-2010 21:52
Oslo kommune har en bra ordning med startlån. Det er ganske mange etterhvert som har sett nytten i denne. Den kan gis til de med lav inntekt som kanskje har problemer med å få andre lån eller ikke har egenkapital. Startlånet har også gode vilkår.
#23 Camilla Hartmark Aas 03-10-2010 22:41
Hvor mange startlån bevilges hvert år? og gies det også til vanskeligstillt e som ikke har mulighet til å betjene avdragene uten sosialstønad?.. .Fordi man kan ikke få sosialstønad dersom man eier egen bolig....
#24 John Hansen 03-10-2010 22:41
Tidligere var det også Ekstra ordinær bostøtte, som alle med lav inntekt, og ikke bare store utgifter,kunne få. dette er også falt fra,
#25 Ståle Hagen 03-10-2010 22:43
Det er en stadig økning av summen satt av til dette. Ta kontakt med bydelen din, se
www.helse-og-velferdsetaten.os lo.kommune.no/.../
#26 John Hansen 03-10-2010 22:44
Men husk, er en student, kan en ikke søke på dette, eller Bostøtte.
#27 Camilla Hartmark Aas 03-10-2010 22:58
Jeg tenker ikke på meg, jeg bor ikke i Oslo og har bolig...men jeg har normal omtanke for mine medborgere og samfunnet vårt og slikt som dette burde ikke få forekomme.
Kanskje vi må anmelde Oslokommune for brudd på husleieloven.Gå r det,John?
#28 John Hansen 03-10-2010 23:02
John Hansen Bare i enkelt tilfeller, Jeg har ikke lov verket foran meg nå, men det er tydelige regler som utleier er pliktig til og følge opp fra husleienemda. Mye av regelverket har falt fra,bla.rammer for husleie stigning, og forvarsell. Det kan være lettere og kontakte bolig kontoret, for og få husleieregler, osv. Takk for opplysninger Ståle.
#29 Camilla Hartmark Aas 03-10-2010 23:13
men nærmere 80% økning er langt unna samsvar med inflasjonen og med mindre det har blitt foretatt betydlige forbedringer av boligene, så skal det IKKE være lov slik jeg har forstått husleieloven.
#30 John Hansen 03-10-2010 23:17
Ja helt klart, men nå har det blitt mange forandringer på kort tid. Husleieforening en eller nemnda kan kanskje gi deg noen svar,prøve og google litt ? Det fins også fri rettshjelp,ved og ringe Jus kontoret, på Universitet i Oslo, dem har fast ringetid, men vet ikke tid.
#31 Camilla Hartmark Aas 04-10-2010 07:39
..men kanskje målet her er å skape fler byråkratstillin ger, mer papir og holde folk nede i fattigdom og sosialhjelpavhe ngighet, litt "sysselsetting" for alle parter.....?
#32 John Hansen 04-10-2010 07:39
Ja det vet vi jo,det er målet, Men hvorfor har det blitt sånn,? ifra Gerhardsens tid,da det jo var mye fattigdom, og til nå, har vi hatt en stigende kurv.Vi har nå på bare de siste år,sett en radikal forandring i samfunnet, med fler og fler tapere, om dette skyldes innvandring og molbo politikk vet ikke jeg. Men jeg ser store integreringspro blemer som skaper splid, og fattigdom. Ikke så lurt og åpne grenser til Øst Europa,men det er ikke så mange som vil gå til kjernen av problemet.Da blir det fort Stigmatisering, og Rasisme og slike ord som Ola er så flink til og dele ut i hver en diskusjon.
#33 Camilla Hartmark Aas 04-10-2010 07:40
Ikke bland innvandrinspoli tikk inn i dette er du snill, vil nødig måtte legge norske molbopolitiske handlinger over på de stakkars innvandrerne våre som skjønner enda mindre av dette enn vi gjør..
#34 John Hansen 04-10-2010 07:41
Ja da er jo det problemet løst.
#35 ej 09-05-2012 01:15
umenneskelig og grådige.
#36 Har navn 25-02-2013 09:49
Jeg synnes at de som jøbber og betaler skatt må ha mulighet å få spare pengene for å etablere egen bolig. Dvs de må få lavere husleie enn de som jøbber ikke ,selv om de KAN jøbbe.

You have no rights to post comments