Sosialpolitikk

Byrådet har en tilsynsplikt

Byrådet har en tilsynspliktByrådet har det øverste administrative tilsynsansvar for at bydelenes saksbehandling innenfor f.eks. barnevern, rus og sosialsaker er i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser. Byrådet skal ikke overprøve de sosial- og helse faglige beslutninger, men sikre at det foreligger betryggende saksbehandlingsrutiner og forvaltningspraksis. Dette kan innebære at Byrådet må gå inn i enkeltsaker, da det er enkeltsakers behandling som kan avdekke systematisk systemsvikt.

Jeg ser allikevel stadig oftere at byråder viker unna, og nekter å forholde seg til enkeltsaker der det trolig dokumenteres systematisk systemsvikt. Kan være det er ubehagelig å få innsyn og kunnskap som avdekker at det ikke alltid er samsvar mellom de de vakre talepunkter som framføres i offentligheten, og den virkelighet som møter byens innbyggere. Men ut fra det lovpålagte tilsynsansvar har ikke byråden adgang til å vike unna.

Jeg tar saken opp, og fremmer forslag i første møte i bystyrets finanskomite.


Dette er mitt forslag som er satt opp til behandling i første møte i bystyrets finanskomite:

Byrådets tilsynsansvar

Etter kommuneloven § 23 er administrasjonssjefen den øverste leder for den samlede kommunale eller fylkeskommunale administrasjon. Administrasjonssjefen skal sørge for at administrasjonen drives i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser, og at den er gjenstand for betryggende kontroll. Av kommuneloven § 19 nr 1. og 2. følger det at ordningen med administrasjonssjef bortfaller i kommuner med parlamentarisk styreform. I stedet vil kommunerådet være øverste ledelse av kommunens administrasjon, og ha det samme kontrollansvaret som rådmannen har i andre kommuner, jf kommuneloven § 20 nr 2. I Oslo er det dermed byrådet som er den øverste ledelse av kommunens administrasjon, og som har det overordnede ansvar for at administrasjonen er gjenstand for betryggende kontroll.

Dette innebærer at Byrådet også har det øverste administrative tilsynsansvar for at bydelenes saksbehandling innenfor f.eks. barnevern, rus og sosialsaker er i samsvar med lover, forskrifter og overordnede instrukser. Byrådet skal ikke overprøve de sosial- og helse faglige beslutninger, men sikre at det foreligger betryggende saksbehandlingsrutiner og forvaltningspraksis. Dette kan måtte innebære at Byrådet må gå inn i enkeltsaker, da det er enkeltsakers behandling som kan avdekke systematisk systemsvikt. Byråden kan derfor utfra tilsynsplikten ikke avvise å gå inn i enkeltsaker ved å si at byråden ikke forholder seg til eller kommenterer enkeltsaker.

Forslag til vedtak:

Bystyret/finanskomiteen understreker at Byrådets tilsynsansvar for at lover, forskrifter og overordnede instrukser følges også innebærer et ansvar for tilsyn i enkeltsaker.

Kommentarer   

#1 Arne Haga 26-04-2012 22:38
Ja hvordan løser vi det problemet bl.a. i Oslo?

Alle andre enn de som behandler vil vise til taushetsplikt. Du vil få et svevende moderne byråkratisk svar.

Da jeg jobbet hos en Fylkesmann for mange år siden var nok klagene mer reelle, men reglene færre.

En saksbehandler har et problem. Det er for omfattende regelverk å forholde seg til og sakene er for mange.

Du vil oppleve det samme i landets kommuner. De viker unna problemet.

Det verste er vel avmakten og passiviteten som blir følgen av systemet. Alle - både administratorer og folkevalgte føler avmakten mot SYSTEMET som de selv er en del av.

Så har vi Ombudsmannen. Men de får fortsatt samme antall saker som for 40 år siden, (tror jeg) og rykker til når en stor organisasjon eller noe har brakt frem noe prinsipielt.

Fylkesmannen er avhengig av advokater for å få formulert problemene.

Og det gjelder ikke bare i sosialsaker. Det gjelder byggesaker, forurensningssa ker osv.

I mange saker opplever jeg synkende ansvarsfølelse fra forvalterne. De er også oppgitte. Mye å drikke kaffe om av problemer. De velger minste motstands vei.

Her om dagen så jeg en "mager avvisning" av en klager i en Plansak. Jernbanen skulle bygges om ved huset til klageren pga sterkt økt togtrafikk.

De avviste saken. Hadde ikke "rettslig interesse"

Men et av problemene er jo

RETTSLIGGJØRING AV FLERE OG FLERE saker og ting man har KRAV PÅ.

Når samfunnet kompliseres.

Ja, vi er spent på om Byrådet i Oslo finner en eller annen form for "forvaltningsre visjon" i Sosialsaker.

Lykke til sier jeg på en måte.

You have no rights to post comments