Sosialpolitikk

Romfolket: Byrådet må ta initiativer

Romfolket: Byrådet må ta initiativerFra SVs side har vi fremmet mange konkrete forslag og initiativer i bystyret vedrørende Romfolket, men har fått liten støtte fra øvrige bystyrepartier. Senest på bystyrets siste møte nå  i juni fremmet vi forslag om strakstiltak som toaletter, dusj og tak over hodet for byens bostedsløse, men partier som Ap, Høyre og Fr.P sa nei.

Vi har også fremmet konkrete forslag til europeiske initiativ på området, men også der blitt stående relativt alene. Det er derfor nå bra når fungerende byrådsleder Ola Elvestuen allikevel sier at "Oslo må samarbeide med andre byer i Europa", og ta initiativer i den forbindelse. Sammen med Marianne Borgen har jeg derfor bedt Byrådet overfor bystyret tydeliggjøre innholdet de internasjonale initiativ Byrådet nå tenker å ta, hvordan disse initiativ skal tas, og når.

Elvestuen er samtidig tydelig på at ut over dette vil Byrådet bare sitte med henda i fanget og observere.

Vi spør derfor også om Byrådet ikke anser at kommunen har ansvar for, eller i alle fall gjør klokt i, å bistå Romfolket i å finne egnede steder å overnatte, sikre nødvendig bistand for at Romfolket kan ivareta sine helt grunnleggende behov for personlig hygiene, samt ta initiativer/legge til rette for tiltak som demper eller gir grunnlag for minst mulig konflikter i forhold til øvrige innbyggere i Oslo.



Spørsmålsstiller: Ivar Johansen (SV) , Marianne Borgen (SV) ,

Spørsmålsstiller gruppe:

Til: Byrådet

Utvalg: FKOM

Tittel: Initiativ vedrørende Romfolket

Vedrørende:

1)

SV har ved flere anledninger tatt til orde for, og fremmet forslag i bystyret, om at Oslo kommune skal ta internasjonale initiativ til samarbeid vedrørende Romfolket.

Senest ved bystyrets møte 13. juni fremmet vi dette forslaget:

"Bystyret ber om at det tas initiativ til en europeisk ordførerkonferanse, der tiggerproblemet og utfordringen med Rombefolkningen drøftes. Målet med en slik europeisk konferanse med politiske ledere i Europa, er å komme fram til tiltak og virkemidler som kan bidra til å forebygge forfølgelse, diskriminering, fattigdom og nød blant denne folkegruppen. Bare et internasjonalt samarbeid kan finne løsninger på tiggerproblemet mange byer i Europa nå opplever."

Dessverre har vi oppnådd liten støtte, så langt.

Vi merker oss derfor med interesse, og glede, at Byrådet nå gir andre signaler:

Fung byrådsleder Elvestuen sa i Dagsrevyen 24. juli:
"Oslo må samarbeide med andre byer i Europa"

Fung. byrådsleder Ola Elvestuen sa i Aftenposten 25. juli:
"Vi vil ta iniativ til kontakt med andre byer i Europa for å lære."

Vi ber derfor om en orientering til bystyret om innholdet de internasjonale initiativ Byrådet nå tenker å ta, hvordan disse initiativ skal tas, og når.

2)

Fung byrådsleder Ola Elvestuen har samtidig i media både i går og i dag vært tydelig på at Oslo kommune ikke vil ta noen initiativ for å løse den prekære situasjon for Romfolk som oppholder seg i Oslo.

Betyr det at

a) Byrådet ikke anser at kommunen har ansvar for, eller i alle fall gjør klokt i, å bistå Romfolket i å finne egnede steder å overnatte?
b) Byrådet ikke anser at kommunen har ansvar for, eller i alle fall gjør klokt i, å sikre nødvendig bistand for at Romfolket kan ivareta sine helt grunnleggende behov for personlig hygiene?
c) Byrådet ikke anser at kommunen har ansvar for, eller i alle fall gjør klokt i, å ta initiativer/legge til rette for tiltak som demper eller gir grunnlag for minst mulig konflikter i forhold til øvrige innbyggere i Oslo?

Kommentarer   

#1 Haakon 26-07-2012 00:59
Hei Ivar.
Når jeg går hjem og må mitt fornødende kan jeg stoppe bak et tre i parken og lette på trykket.
Da risikerer jeg mange tusen i bot.
En bekjent slo lens på en brygge utenfor Tønsberg og det kostet han 15.000.

Ingen har snakket om dette. Ingen har snakket om hygiene og rettigheter. Før nå som romfolket kom.
De som forsvarer romfolkets rettigheter sier hele tiden at de er individer. Selvfølgelig er de det.
Som skal leve og oppføre seg etter det landet de er i sine lover til en hver tid. De skal også ha sine tusenlapper i bot for å gjøre fra seg bak et tre.
Vi er for likhet for loven, er vi ikke?

Du sier i a) at kommunen har ansvar for å gi romfolk et sted å sove. Igjen kommer forskjellsbehan dingen din opp. Du spesifiserer romfolket. Hvorfor det? Hva skiller dem fra andre som ikke har tak over hodet?
b) Kommunen har allerede sentre for hygiene. Du sparker inn åpne dører. Det heter bad og er åpent for alle.
c) Det som vil skape minst mulig konflikt er for romfolket å :
1. Ikke toppe arrestasjonsstatistikken.
2. Ikke toppe lommetyveristatistikken.
3. Tilpasse seg det samfunn de ønsker å leve i.
4. Akseptere at om de skal få hjelp så må de være villige til å hjelpe seg selv.

Jeg blir så provosert av det populistiske maset om romfolket, Ivar.
Nordmenn blir bøtlagt for å tisse bak en busk eller i havet. Men rom... nei de er det synd på...
Likhet for loven. Du er ikke mot det, ikke sant?

En annen sak. Om en etnisk norsk familie tok barnet sitt ut av skole i tide og utide for å bo i parker, under selvbygde skur laget av stjålne materialer, eller under bruer... er det ikke da riktig av barnevernet å gripe inn?
Hvorfor skjer ikke det med rom? Hvorfor er det så forskjellsbehandling?
Det å forskjellsbehan dle en gruppe mennesker er per definisjon rasisme! Jeg vil ikke ha et sånt land, jeg.
Vil du ?

Når det kommer til det du skriver om internasjonalt samarbeid så sparker du også inn åpne dører.
EU har stort prosjekt på gang. Du kan lese litt om det.
Men - å hjelpe dem her... når de skal være her i 3 måneder... det er bare å innse at man får ikke gjort mye på 3 måneder.

You have no rights to post comments