Sosialpolitikk

Bostedsløse: Må folk fryse ihjel før vi gjør noe?

Bostedsløse: Må folk fryse ihjel før vi gjør noe?

Kirkens Bymisjon måtte avvise 16 bostedsløse natt til mandag. Det var ikke rom i herberget. Natt til tirsdag sto enda flere i kø for å få en seng for natta. - I natt har jeg sovet i et søppelrom på St. Olavs plass, sa Kjell Gunnar Holten (49) til Osloby.no, mens han graver ut en røyk med den ene hånden og finner frem lighter med den andre. Etter en lang og «varm» vinter opplevde Oslos innbyggere at kulden virkelig festet grepet i helgen som var. Noen merket det mer på kroppen enn andre. Holten var blant dem.

Byens bostedsløse skal altså gang på gang måtte oppleve at det er et knapphetsgode å få dekket det helt fundamentale behov som en seng å sove i. Og det overraskende er: Samtidig som politisk ansvarlig byråd hver eneste vinter gjentar festtalene, og garanterer at ingen skal være tvunget til å sove ute, ser vi gjennom nyhetsoppslag at virkeligheten er en annen.

Oslo kommune bryter sine forpliktelser etter lov om sosiale tjenester i NAV. For å omskrive litt en uttallelse fra advokat Geir Lippestad: Hvis det ikke hadde vært for organisasjoner som Frelsesarmeen og Kirkens Bymisjon, hadde folk frosset og sultet i hjel i dette landet, og da kunne vi ikke ha snakket om menneskeverd på samme måte som vi gjør i dag. Hvis avisoverskriften hadde vært: 10 bostedsløse døde under ei bru på Grønland, hva skulle vi sagt til barna våre? «Jo, vi visste de var der, men vi gjorde ikke noe»?

Samtidig blir jo dette litt paradoksalt når flertallet i Oslo bystyre i fjor vedtok et forbud mot å sove utenbys i Oslo sentrum: "I offentlige parker, grøntarealer, friområder, på veier eller plasser i tettbebygd strøk er overnatting, camping, telting eller lignende forbudt, uten særskilt tillatelse fra kommunal myndighet." Om politiet derfor nå reelt skal følge opp politivedtektene må mange av byens bostedsløse puttes i kasjotten. Da får de en seng å sove i.......

Jeg tar et initiativ og ber Byrådet orientere bystyret om hva som skal til for å sikre tilstrekkelig akuttovernatting hver dag, hele året, og før det skjer katastrofer.

Kommentarer   

+1 #1 Nikolai Torp Dragnes 15-01-2014 07:59
I erkekonservativ e New York har man garantert rett til å være inne om det har vært minusgrader mer enn fire timer, ikke i Oslo!
+2 #2 Kari Rustad Lie-Hagen 15-01-2014 08:00
Det er forferdelig å tenke på at mennesker må sove ute i denne kulda! Alle har krav og rett på et sted å bo! Enda et felt der politikerne har sviktet og svikter de svakeste. Det er en skam!
+2 #3 Wiggo Frantzen 15-01-2014 08:53
Grunnleggende behov som mat, helsetilsyn og husly må vi kunne tilby byens befolkning. Hvis ikke blir etikk et hyklersk festtalebegrep.
+1 #4 Arild Knutsen 15-01-2014 09:12
Flott!
+1 #5 Per Magnus Øgård 15-01-2014 11:26
Vi er et samfunn som i vår vellykkethet ikke er forberedt på å hjelpe de som er i krise når det trengs mest. Det er trist.
#6 Anna Ryymin 15-01-2014 12:22
Kan du presisere litt på hvilken måte du mener Oslo kommune bryter sine forpliktelser etter lov om sosiale tjenster i Nav?
#7 Ivar J 15-01-2014 12:35
Anna: dette er hva NAV selv sier om dette
nav.no/.../...
#8 Laila Nilsen Bojang 15-01-2014 21:39
Helt tragisk. Og det er også boligpolitikken i Oslo (mye mulig ellers i landet også) - Er meg bekjent ifgl Boligbygg (under Oslo kommune) at mennesker som søker kommunal bolig i en bydel må stå i kø ca 2 år. I tillegg er det sånn at du må søke i den bydelen du bor i, hvis du er så heldig å ha en bolig,ikke har ledige leiligheter, kan man heller ikke få en bolig i en annen bydel, som faktisk har ledige boliger. Disse boligene blir da stående tomme til en søker fra denne bydelen faktisk søker. Og dette koster jo Oslo kommune masse penger. - Men hvor er logikken? Hvis man er uten bolig, er det vel samme hvem bydel man får bolig i! - Samarbeid og kommunikasjon mellom bydelen burde jo være et must!!!
#9 Hugleik Almenning 28-01-2014 10:19
Dei både treng og må få hjelp til sjølvhjelp. Det har vi råd til. Vi har derimot verken råd eller vilje til å gje hjelp ti å fortsette som sanfunns-snylta rar. Delt tener verken dei eller oss.

You have no rights to post comments