Sosialpolitikk

Nødseng for natta: Røde Kors med appell til Oslo bystyre

Nødseng for natta: Røde Kors med appell til Oslo bystyre

Oslo bystyre skal i ettermiddag behandle min interpellasjon "En seng for natta", og i den anledning har Røde Kors sendt fram en appell til bystyret, hvor de blant annet skriver:

"Byråden (viser) til at kommunen samarbeider med Frelsesarmeen om å tilby døgnovernatting i de situasjoner hvor det er «streng kulde». I Aftenposten lørdag 1. februar opplyser Byråden at dette tilbudet først blir opprettet dersom det er minus ti grader ute. Røde Kors mener at Oslo kommune sine forpliktelser inntrer også i andre situasjoner enn dette.

På denne bakgrunn foreslår Røde Kors at Bystyret revurderer Oslo kommune sin praksis om kun å tilby døgnovernatting i ti minusgrader. Vi mener kommunen må ha et åpent tilbud til alle som befinner i en nødsituasjon som har oppstått, fordi man selv ikke klarer å fremskaffe egen bolig," skriver Røde Kors blant annet.

Les hele teksten nedenfor.

 

Norges Røde Kors sin henvendelse til Oslo bystyre:

Kommentarer til svaret fra byråden på interpellasjonen fra Ivar Johansen.

I svaret viser Byråden til at kommunen samarbeider med Frelsesarmeen om å tilby døgnovernatting i de situasjoner hvor det er «streng kulde». I Aftenposten lørdag 1. februar opplyser Byråden at dette tilbudet først blir opprettet dersom det er minus ti grader ute. Røde Kors mener at Oslo kommune sine forpliktelser inntrer også i andre situasjoner enn dette.

Hensikten med Lov om sosiale tjenester i arbeids- og velferdsforvaltningen er å sikre at personer som selv ikke klarer å sørge for eget livsopphold får hjelp.  Loven omtales som «samfunnets siste sikkerhetsnett» fordi den skal ivareta mennesker som befinner seg i vanskelig livssituasjoner.

EØS - borgere uten opparbeidede rettigheter (regner med at Byråden her mener rettigheter etter Folketrygdloven) og som ikke har et sted å sove om natten, er omfattet av lov om sosiale tjenester i NAV. I situasjoner hvor disse personene selv ikke klarer å fremskaffe egen bolig, befinner de seg i en såkalt nødsituasjon, og kommunens ansvar inntrer umiddelbart. Dette følger av lovens § 18 om retten til forsvarlig livsopphold. Her er lovgiver tydelig på at i nødsituasjoner har enhver krav på å få dekket det mest livsnødvendige som retten til bolig. Lovens § 27 om rett til midlertidig bolig supplerer livsoppholdsbegrepet etter § 18.

Norge har ratifisert og implementert FN konvensjonen om økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter i Menneskerettsloven av 1999 og den er dermed en del av norsk lov. Det følger klart av konvensjonens art. 11 nr.1 at enhver har krav på bolig. Denne retten er ikke betinget av juridisk status, men gjelder enhver som rent fysisk oppholder seg på medlemsstatens territorium. FNs komite for økonomiske, sosiale og kulturelle rettigheter har i sin generelle kommentar nr. 4 uttalt at retten til bolig gjelder enhver uavhengig av ytre faktorer som økonomisk status, alder og juridisk status. Komiteen har videre uttalt at medlemsstatene må sikre at retten utøves uten noen form for diskriminering av enkeltgrupper og at retten må tolkes utvidende. FN Komiteen uttaler følgende: “the right to housing should be ensured to all persons irrespective of income or access to economic resources”

På denne bakgrunn foreslår Røde Kors at Bystyret revurderer Oslo kommune sin praksis om kun å tilby døgnovernatting i ti minusgrader. Vi mener kommunen må ha et åpent tilbud til alle som befinner i en nødsituasjon som har oppstått, fordi man selv ikke klarer å fremskaffe egen bolig.  

You have no rights to post comments