Sosialpolitikk

Trygg by: hva ønsker vi og hvordan kommer vi dit?

Trygg by: hva ønsker vi og hvordan kommer vi dit?

Alle skal kunne ferdes trygt i byen, uansett tid og sted. Selvsagt. Men hvilke tiltak er nødvendig? Partiene i Oslo er i en programarbeidfase i forkant av kommunevalget neste høst. Slik også i Oslo SV. Et av spørsmålene som må stilles er hva vi gjør med folks utrygghet. Folk føler seg trygge på dagtid. Men det er kun 54 prosent som er fornøyde med tryggheten i sitt nærområd på kveldstid, og det varierer på mellom 36 og 70 prosent i de ulike bydelene.

Kriminalitet og årsakene til kriminalitet må bekjempes. De viktigste tiltakene for å gjøre Oslo tryggere på lang sikt er å utjevne de sosiale forskjellene i byen og bekjempe organisert og økonomisk kriminalitet. Fattigdom og dårlig psykisk helse går i sosial arv, og kan være svært utslagsgivende for det å velge - eller havne på - en kriminell løpebane, eller bli rusmisbruker. Et godt forebyggende arbeid blant barn og unge, tiltak for gjennomføring av videregående skole, god oppfølging av rusavhengige og tiltak som sikrer flere jobb er avgjørende for å hindre kriminalitet.

Oslo skal være en by preget av mangfold. Trygghet og mulighet for tilstedeværelse i, og bruk av, det offentlige byrom må gjelde alle, uansett alder, kjønn, etnisk bakgrunn eller seksuell legning. Dette må også gjelde dem som har et liv preget av fattigdom, rus eller psykiske lidelser, eller ikke nødvendigvis lever et A4-liv.

Nedenfor har jeg formulert noen tiltakspunkter på hva vi må gjøre for å skape en tryggere by. Hva tenker du? Ønsker svært gjerne kommentarer og innspill.

 

Trygg by

Alle skal kunne ferdes trygt i byen, uansett tid og sted. Kriminalitet og årsakene til kriminalitet må bekjempes. De viktigste tiltakene for å gjøre Oslo tryggere på lang sikt er å utjevne de sosiale forskjellene i byen og bekjempe organisert og økonomisk kriminalitet. Fattigdom og dårlig psykisk helse går i sosial arv, og kan være svært utslagsgivende for det å velge - eller havne på - en kriminell løpebane, eller bli rusmisbruker. Et godt forebyggende arbeid blant barn og unge, tiltak for gjennomføring av videregående skole, god oppfølging av rusavhengige og tiltak som sikrer flere jobb er avgjørende for å hindre kriminalitet.

Mens vold i det offentlige rom kan sees av mange, skjuler det seg mye vold og frykt i privatsfæren. Denne volden rammer barn, kvinner, og eldre familiemedlemmer, og kan være vanskelig å håndtere, fordi de involverte lett kommer i lojalitetskonflikter. Hjemmevold kan aldri bli sett på som en privatsak, men behandles som et alvorlig samfunnsproblem. Enten vold mot familiemedlemmer skyldes rus, kulturkonflikter, sjalusi, avmakt eller ære, er det viktig å reagere konsekvent. I noen tilfeller kan det likevel være verdt å bruke tid på mekling og rådgivning for å løse akutte konflikter og kriser i enkeltfamilier.

Oslo skal være en by preget av mangfold. Trygghet og mulighet for tilstedeværelse i, og bruk av, det offentlige byrom må gjelde alle, uansett alder, kjønn, etnisk bakgrunn eller seksuell legning. Dette må også gjelde dem som har et liv preget av fattigdom, rus eller psykiske lidelser, eller ikke nødvendigvis lever et A4-liv.

Konkrete tiltak:

-          Massiv satsing på forebyggende barne- og ungdomstiltak, som fritidsklubber og organisasjonsliv.

-          Godt utbygd barnevern, pedagogisk-psykologisk tjeneste, helsesøster, sosiallærer, SALTO-prosjektet og tiltak som kan fange opp og støtte barn og unge som trenger særlig bistand.

-          Parker, gater og torg skal være oversiktlige, godt belyst og vedlikeholdt.

-          Trygt og tilstrekkelig kollektivtilbud fra sentrum sen kveld og natterstid, særlig i helgene.

-          Tilstedeværelse av politi, kommunale bymiljøvakter og natteravner i særlig utsatte områder.

-          Styrke alle tiltak som kan gjøre politiet mer synlige i folks nærmiljø, som fotpatruljene og seniorpolitiet, og politiets forebyggende arbeid.

-          Det etableres flere lokale politistasjoner og politiposter der folk bor, samt mobile poster som kan settes inn der behovet til enhver tid er størst.

-          Tett samarbeid mellom politi og kommunale virksomheter for å avdekke organisert kriminalitet og menneskehandel.

-          Voldtekt..?

-          Styrke den kriminalpreventive innsats og mulighetene for resosialisering av mennesker som har havnet ut i kriminalitet.

-          En restriktiv skjenkepolitikk som reagerer skarpt på overskjenking, skjenking av mindreårige, og diskriminering.

Kommentarer   

#1 Marianne Sætre 13-05-2014 06:26
Oslo er allerede veldig trygg - til by å være. Om folk føler det ene eller andre er resultat av hvordan byen framstilles, ikke av reelle risiki. Fokuset på trygghet fra kriminalitetsfa rer fører lett til sikkerhettiltak ingen ønsker og som vil forringe livskvalitet - især for de svakeste gruppene. Fokuser heller på byen som en arena der målet er vennlighet, hjerterom, mangfold, toleranse, vidsyn, åpenhet, ansvarlig medmenneskeligh et og sosial bærekraft.
#2 Gunn Pound 13-05-2014 06:35
Jeg støtter 100% alle de tiltakene du beskriver. Et viktig forebyggende tiltak er innføring av psykisk helse som obligatorisk fag i skolen. For å nå de målene om styrket barnevern, flere ungdomsklubber, jobbmuligheter og assistanse fra NAV trenger vi en politikk som er villig til å styrke offentlig sektor. Idag blir bydelsbudsjette ne krympet år for år. I flere bydeler må de kutte og kutte og dette rammer helsesøstertjen estene, barnevern med mye mer. Skal vi greie å gjennomføre mange og gode tiltak trengs en ny politisk kurs. Dagens politikk med en blåblå regjering og borgerlig bystyre jobber for skattelette som fører til privat rikdom og offentlig fattigdom. Dette fører igjen til økte sosiale forskjeller. Den eneste veien ut av fattigdommen er at de rike betaler mer skatt til fellesskapet slik at det offentlige får ressurser til viktige velferdsoppgave rn. De eneste partiene som vil dette er : SV og Rødt.
#3 Haakon 13-05-2014 09:10
Identifisering av problemene og problemskaperne er viktig. Når de er identifisert må man ha sterke politikere som faktisk tørr å gå inn i miljøene til problemskaperne og gjøre noe.
Med påbud og forbud. Men oppfølging. Med tilbud. Og tøffe nok til å være strenge mot de som er kriminelle.
#4 Hans Chr Apenes 19-05-2014 16:28
Veldig bra dette, om tryggeht fra kriminalitet, og ja, god SV-politikk kan virke forebyggende på omfanget av kriminaliteten i byen. Jeg mener det må skilles mellom opplevelse av utrygghet og reell utrygghet pga kriminalitet. Ut fra fakta og statistikk kan ofte en ubegrunnet opplevelse av kriminalitet tilbakevises. Politiet, kriminologer, pressen, politikere etc og hver enkelt av oss kan nok bli flinkere til å presisere dette. Jeg mener derfor at "mer politi i gatene" av Oslo SV bør presiseres til "et politi med lokalkunnskap som er til stede på de steder og til de tidspunkt der dette har kriminalitetsfo rebyggende effekt".

You have no rights to post comments