Sosialpolitikk

Tiggeforbud-debatt: Fattigfolk trenger livbøyer, ikke lovforbud

Tiggeforbud-debatt: Fattigfolk trenger livbøyer, ikke lovforbud

Ap. og Fr.P. gikk i dagens bystyremøte inn for tiggeforbud. Fr.P som forventet, men særlig skuffende med Aps holdning.

"På norske brygger setter vi ikke opp store skilt med “Forbudt å drukne her.” Vi setter opp livbøyer. Fattigfolk trenger livbøyer. De trenger medmenneskelighet og nestekjærlighet, og at vi selvsagt ikke skal straffe den som ber om hjelp når man er i den ytterste nød. Vi skal ikke puche politiet på dem.

Norge er et av verdens rikeste land, mange av oss velter oss i luksus. Som Tøyen-forfatteren Bjarte Breiteig sa forleden:Snarere enn å forby å vise fram fattigdom, bør vi forby å demonstrere rikdom. Det er rikdommen som er i ferd med å ødelegge oss nordmenn. Dyre biler, meningsløst dyre klær, groteskt store hus. Det opptar større plass, bråker mer, irriterer mer, er farligere, mer miljø-ødeleggende og koster hver og en av oss uendelig mye mer enn et framstukket pappbeger med småmynt eller lyden av en saksofon i enden av T-banetunellen," sa jeg blant annet da bystyret i kveld drøftet tiggeforbud-forslag fra Ap og Fr.P.

Les hele innlegget nedenfor, under "les mer."

 

Oslo bystyre 18. juni 2014

Ivar Johansen, SV

Sak Kommunalt forbud mot tigging

Ordfører,

SV ønsker ikke forbud mot tigging, og har derfor ikke behov for noen høring. Derfor har vi realitetsinnlegg her i dag.

Norge er et av verdens rikeste land, mange av oss velter oss i luksus. Som Tøyen-forfatteren Bjarte Breiteig sa forleden:Snarere enn å forby å vise fram fattigdom, bør vi forby å demonstrere rikdom. Det er rikdommen som er i ferd med å ødelegge oss nordmenn. Dyre biler, meningsløst dyre klær, groteskt store hus. Det opptar større plass, bråker mer, irriterer mer, er farligere, mer miljø-ødeleggende og koster hver og en av oss uendelig mye mer enn et framstukket pappbeger med småmynt eller lyden av en saksofon i enden av T-banetunellen.

Som nordmenn i sin tid flyktet fra et fattig Norge og utvandret til Amerika for oppnå en bedre livsstandard, kommer det fattige medmennesker i fortvilelse til Norge for å få ta del i en bitteliten del av vår overflod.

Det er et paradoks at Norge som er det landet som bruker mest på seg selv, både offentlig og privat, ikke kan gjøre mer for den største menneskelige katastrofen i vår generasjon, krisen i Syria, sa generalsekretær i Flyktningehjelpen, Jan Egeland, i går. Norge vil ikke ta imot flere enn 20 syriske flyktninger som trenger langvarig medisinsk hjelp. Det er vanskelig å be Hellas, som har over 1 million uregistrerte flyktninger, ta imot flere, mens Norge er mest opptatt av taxfreekvoten i revidert budsjett. Det er ikke lenger dejlig å være norsk - heller ikke i Danmark.

Tiggere er like forskjellige som deg og meg. Det finnes kjeltringer blant dem også. Som det finnes i selskapene på Oslo Børs, og som Økokrim bruker mye tid på. Vi stenger ikke Børsen av den grunn. Kriminalitet finnes i alle samfunnslag, selv om jo også dette har et klasseperspektiv over seg. Som den franske nobelprisvinneren i litteratur, Anatole France, formulerte seg en gang: «Loven, i sin majestetiske likhet, gjør det like ulovlig for rike og fattige å sove under bruene i Paris, å tigge i gatene, og å stjele brød."

Aggressiv tigging er straffbart i dag, men lite skjer. Jeg misliker aggressiv og pågående tigging. Jeg møter dem på Stortinget T-banestasjon og på Karl Johansgate. Ofte får kommunen sine andeler av tiggingen ved at f.eks. Sporveien leier ut plass. De er svært så aggressive. Strømleverandørene, alarmselskapene og Omega3-leverandørene. De kommersielle tiggerne.

På norske brygger setter vi ikke opp store skilt med “Forbudt å drukne her.” Vi setter opp livbøyer. Fattigfolk trenger livbøyer. De trenger medmenneskelighet og nestekjærlighet, og at vi selvsagt ikke skal straffe den som ber om hjelp når man er i den ytterste nød. Vi skal ikke puche politiet på dem.

Kommentarer   

+1 #1 Inger-Lise Gulliksen 18-06-2014 21:00
Meget skuffet over AP. Hele greia er pinlig, tenk å behandle folk i nød på en slik måte. Nå har politikere lenge sagt de skal fjerne fattigdommen, Er det denne løsningen de mente?
#2 Arild R.Kvitsand 18-06-2014 21:02
Tigging er IKKE løsningen på et stort Samfunns "problem", derimot kan man omprioritere sløsingen med store ressurser, til det beste for menneskeheten og enkelt menneske fra Storforbrukerne , Nemlig Forsvaret!!!
+1 #3 Anne Bull 18-06-2014 21:05
Har til gode å høre et saklig argument FOR tiggeforbud. Om vi skulle lage forbud mot alt noen av oss synes var plagsomt... hvordan ville det blitt??
+1 #4 Lise Christoffersen 18-06-2014 21:12
Da er Oslo Arbeiderparti på kollisjonskurs med Arbeiderpartiet for øvrig. Synd og pinlig, hvis dette er sant. Arbeiderpartiet har behandlet saken om tiggerforbud i Stortinget. Står på det vi gjorde sist: kan regulere noen områder, men ikke kriminelt å sitte på fortauet med en kopp. Penger som kommuner og organisasjoner kan søke på til do, dusj, ei seng og litt verdighet.
#5 Bjarte Breiteig 18-06-2014 21:41
Fint innlegg, Ivar! Takk for innsatsen.
#6 Tone Jølstad Danielsen 18-06-2014 21:43
Pinlig.
+1 #7 Birgit Skjæret 18-06-2014 21:44
Jeg har alltid undret meg over hvorfor en stakkars fattig menneske med en kopp foran seg er så ille. De gjør oss jo ingenting - rent bortsett fra et hull i samvittigheta. Kanskje det er det vi ikke klarer å forholde oss til og vil ha forbud mot alt som rokker ved vår lille egosentriske kjerne.
-1 #8 Bente Vik 19-06-2014 05:33
Tiggerne som er i Norge og tigger, er ikke i nød
Men rumenerne som er igjen i Romania, dem er det synd på.. Er dere klar over at mega store palass nlir bygget av tiggepengene deres? Jeg har tidligere støttet dem. Men ikke nå mer.
-1 #9 Viktoria Kaposi 19-06-2014 09:52
Norge mangler kunnskap og erfaring om romfolk. Det er kjempefint med godt hjerte og med masse penger - men har du sett en eneste lege som kunne operere uten kunnskap og erfaring, med masse penger og med godt hjerte? Jeg er sterkt mot tigging - JA for tiggeforbud - det å la mødrene komme hit og la barna sine bak seg - sitte på gata hele dagen - unnskyld meg, er det virkelig best, som Norge kan??
+1 #10 Sofie Vesterøy 19-06-2014 12:08
Godt sagt. Og godt skrevet. Spennende og reflektert perspektiv. Synd at ikke alle (les: politikerne) tar seg tid til å se nyansene. Det er enklere å ta sort- eller hvitt-løsninger . Odd Nerdrum uttalte i en dokumentar mange år tilbake, at "livet ligger i gråtonene". Sant nok.

Generelt mener jeg at ingen burde sitte til spott og spe på gaten og tigge. Det burde finnes andre nyanserte tilbud. For enkeltmennesker , som vi jo er. Alle er i ulike livssituasjoner og faser i livet.

Ha en fin dag - and keep up the good work!
#11 Rina Mariann Hansen 20-06-2014 07:27
Arbeiderpartiet stemte ikke for et tiggeforbud i bystyremøtet. Vi stemte for en regulering av tid og sted (jf det Lise Christoffersen skriver), i tillegg stemte vi for at Oslo sender FrPs og vårt (AP) sitt forslag på høring.
Behandlingen av hele saken ligger her:
sak.oslo.kommune.no/.../...
#12 Ivar J 20-06-2014 13:52
Rina: FrP ville ha totaltiggeforbu d i hele byen, hele året. Ap ville ha toraltiggeforbu d innenfor Ring 2 m.v. i 5 av årets måneder.

Prinsipielt mener FrP og Ap det samme: tigging bør forbys.

You have no rights to post comments