Sosialpolitikk

Byrådet uklare på muntlig avslag på sosialtjenester

Byrådet uklare på muntlig avslag på sosialtjenester

Høyres sosialbyråd Øystein Eriksen Søreide møter seg selv i døra.

I den hemmelige rapporten fra Uteseksjonen heter det: "SAA praktiserer en forenklet saksbehandling. Dette innebærer at det ikke blir fattet egne skriftlige vedtak om avslag. Henvendelsen og sakens avgjørelse blir skrevet inn i klientens journal. Hvis søker vil ha avslaget skriftlig må han selv be om det. Avslaget blir gitt som utskrift fra journalen. Det opplyses at denne praksisen er godkjent av byrådsavdelingen. Det har ikke lyktes oss å få ut opplysninger om antall avslag."

Men Sivilombudsmannen er krystallklar på at dette er en lovstrig praksis: "Vedtakene skal være skriftlige og at de skal grunngis, jf. forvaltningsloven §§ 24 og 25. Sosialtjenesteloven åpner ikke for å gjøre unntak fra kravet til skriftlighet. Hvis det ut fra sakenes akutte karakter likevel treffes muntlige vedtak, skal disse senere bekreftes skriftlig. Dette er blant annet lagt til grunn i forarbeidene til forvaltningsloven."

Når jeg utfordrer sosialbyråden på dette svarer han i et notat til bystyrets helse- og sosialkomite blant annet slik: "Byråden vil (..) gjøre Helseetaten kjent med de påstander som representant Johansen referer til og be dem gjennomgå egen praksis og forsikre seg om at den er i tråd med gjeldende lov, forskrifter og retningslinjer." Men Uteseksjonen opplyser at "denne praksisen er godkjent av byrådsavdelingen." Så hva svarer byrådsavdelingen når den blir spurt om byrådsavdelingens egne råd har vært i samsvar med gjeldende lov, forskrifter og retningslinjer? Stortingets ombudsmann for forvaltningen svarer i alle fall krystall-klart: dagens praksis med muntlige avslag er lovstridige. Jeg følger nøye med.

Kommentarer   

+1 #1 Bølla 03-08-2014 04:25
Ville det ikke vært fantastisk om byens Sosialombud ville vært opptatt av slike forhold?
#2 Kristin N Gundersen 03-08-2014 07:27
Ser dette er praksis i flere offentlige etater - nav f eks. Der omgjør de vedtak og stopper utbetalinger uten å melde verken skriftlig eller muntlig, og man må innhente disse opplysningene selv.
Dette må da være i strid med Forvaltningslov en i det minste?
+2 #3 Bjørn Bjøro 03-08-2014 09:47
Først til Kristin: Det er klart ulovlig.

Så til Ivar: Du må tydeligvis stille nytt spørsmål til byråden: Om det faktisk er riktig at praksisen ble godkjent av byrådsavdelinge n, få dokumentert eventuell henvendelse dit og svar, samt klarlagt når det ble henvendt, av hvem, hvem som svarte fra byrådsavdelinge n, når osv. Og om det er journalført i offentlig postjournal. Altså helt konkret.

Jeg er ikke overbevist om at byråden vil gi et konkret svar. Til det kan saken være for pinlig. Men det er i alle fall et forsøkt verdt.

Og vil han ikke gi et skikkelig skriftlig svar, ja så får du ta det i spørretimen i Bystyret.

Lykke til i forsøk på å få fram sannheten!
#4 Kristin G. Espelund 04-08-2014 15:02
Ja, du skal ha virkelig lykke til her! Du er heldigvis ikke kjent for å gi deg lett...

You have no rights to post comments