Sosialpolitikk

Velferdsetaten: Bekymret for rettssikkerheten til Oslos fattigste

Velferdsetaten: Bekymret for rettssikkerheten til Oslos fattigste

De henvender seg nå til byrådet med sin bekymring:

"Den delen av Oslos befolkning som oppsøker Fri rettshjelp, er de som ellers ikke ville ha kontaktet advokat om kontoret ikke fantes. Det er Oslos fattigste. En stor del av dem er uten opprinnelig norsk bakgrunn. Oslo er overrepresentert når det gjelder fattige, personer med psykiske problemer,rusmiddelmisbrukere og har en høyere andel innvandrere enn resten av landet.

Rettshjelptilbudet i Oslo er over tid betydelig redusert etter at det årlige statlige tilskuddet til kontoret for Fri Rettshjelp har stått stille på 6 millioner kroner siden 2006. Fra budsjettåret 2013 har kontoret ikke hatt økonomisk støtte fra Oslo kommune. Kontoret er nå nedbemannet til 3,5 årsverk med advokatstillinger. Kveldsvaktene er halvert slik at kontoret har kveldstilbud kun to dager i uken. Kontorets kapasitet til å følge opp saker som partsrepresentant etter innledende rådgivning er betydelig begrenset og et stort antall saker må henvises ut," skriver Velferdsetaten i en henvendelse til byrådet.

Velferdsetaten viser til at for Fri Rettshjelp er det "en utfordring å sikre at våre klienter får den hjelp de har krav på hos seriøse og kompetente advokater." I en appell til byrådsavdelingen ber etaten om tiltak f.eks. i form av en henvisningsliste over advokater som er kvalitetssikret, evt i form av tjenestekonsesjon hvor interesserte advokater må søke om konsesjon og dokumentere kompetanse."

Vi som stemte i mot at Fri Rettshjelp skulle strykes ut av Oslo kommunes budsjetter var nettopp bekymret for akkurat den konsekvens Velferdstetaten nå påpeker. Og Advokatforeningen, Juss Buss, Juridisk rådgivning for kvinner og Gatejuristen advarte. Budsjettkuttet ble derfor gjort med åpne øyne.

Velferdsetatens initiativ er bra som et tiltak for å rydde opp etter særs uheldige konsekvenser av det borgerlige bystyreflertallets budsjettkutt. Men hvorfor skal det alltid nettopp være byens fattigste og hjelpetrengende som skal oppleve slikt?

Kommentarer   

#1 Inga Lise Meinich Doxrud 18-08-2014 10:25
De synes vel det er greit å kutte der det synes minst, i godene til de som ikke lager så mye bråk om det, som ikke roper høyest. Og det er alltid de som har minst fra før av. Rart, det der...

You have no rights to post comments