Sosialpolitikk

Tjuvholmen-vektere-instruks: Skal ikke lenger jage fattigfolk

Tjuvholmen-vektere med instruks om å bortvise fattigfolk og de som er litt annerledes?

Vekterne skal ikke lenger jage fattigfolk.

Jeg har fått flere henvendelser fra beboere på Tjuvholmen som reagerer på at de private vekterne bortviser fattigfolk som plukker tomflasker for å pante, eller badegjester som ikke ser helt A4-ut. En av disse, Farshid Jahangosha, skriver til meg:

«Fra 2011 og fremover har jeg sett flere episoder der en eller to vektere jager bort flaskesamlere.Ved det ene tilfellet ble de faktisk smådyttet ut av området. Sist skjedde det samme for noen dager siden. Jeg fikk muntlig beskjed i 2011 om at praksisen ville opphøre, men dette har ikke skjedd.

Jeg har henvendt meg 3 ganger og aldri fått skriftlig svar. I sommer så jeg også et tilfelle av at en vekter gikk bort på stranden til et par som så litt rufsete ut og sjekket sekken deres. Hva foranledningen var, vet jeg ikke, men spekulerer i at det også foreligger en instruks om å sjekke personer som ser litt annerledes ut. Vekterne kontrollerte også hva folk drakk på badebryggen i sommer og instruerte at alkoholinntak var forbudt. Dette er for så vidt riktig, men jeg trodde politiet eventuelt skulle følge opp dette.

Det er altså Securitas som foretar disse kontrollene på instruks fra Tjuvholmen drift, som igjen instrueres av Tjuvholmen KS.»

Samfunnsgeograf Tone Huse har satt ord på dette: Den nyliberale formen for byutvikling Oslo har drevet med de siste ti åra lar seg ikke nødvendigvis kombinere med inkluderende byrom. Det underliggende prinsippet er at man skal skape økonomisk vinning og skape attraktive rom for attraktive aktører. Forsking fra andre land viser at disse byrommene ofte blir lite inkluderende fordi mennesker med høy kjøpekraft helst vil bevege seg der de slipper å støte på fattige og tiggere.

Jeg har tatt overstående opp med Gunnar Bøyum, administrerende direktør for Tjuvholmen Drift, og konsekvensen er nå at instruksen til vekterne er endret: Han skriver bl.a. dette til meg:

"Generelt sett har dessverre flaskesamling ofte medført tilgrising og forsøpling rundt avfallsbeholdere. For enkelthets skyld har vekterne på Tjuvholmen  hatt instruks om at dette skulle forbys. Ettersom det nå oppfattes problematisk, har vi endret instruksen slik at dette er tillatt forutsatt at det ikke medfører tilgrising."

Klokt!

Kommentarer   

+1 #1 Kim Runar Gjelstenli 15-09-2014 10:03
Kjempebra. Jeg veit at en del vektere på objektet er glad for denna endringa.
#2 Tom Dahle 15-09-2014 13:47
Ja, det kan ikke være gøy for vekterne heller å måtte være de som sparker de som ligger helt nederst.
+1 #3 Finn Halvorsen 15-09-2014 16:00
Bra noen orker å ta sånne kamper! Godt jobba! Aktiv motstand mot:Sosial renovasjon. Den antiseptiske linje. Kla$$ejus. Konformitetspre ss. Intoleranse.

You have no rights to post comments