Sosialpolitikk

Bostedsløse plasseres fortsatt på hospits

Bostedsløse plasseres fortsatt på hospits

De vakre politiske erklæringer betyr lite.

2011: "Politiet og brannvesenet trodde knapt det de så da de var på inspeksjon hos Villa Frogner sist uke: Hotellet, som er drevet ulovlig i årevis, var i full drift og hadde fullt belegg. Også de fire rommene i kjelleren, som allerede i 2009 ble stengt av brannvesenet, var bebodd. Bookinglistene viste at sosialklienter og folk med henvisning fra sosial vakttjeneste var innlosjert i kjelleren."

Og en bombastisk byråd: "Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) understreker at kommunen ikke skal bruke overnattingssteder som ikke har kvalitetsavtale. Om det likevel gjøres, skal hvert tilfelle rapporteres inn."

2014: Byrådet aksepterer fortsatt at det brukes hospitslignende tilbud, og det skjer såpass ofte at det er utarbeidet et eget skjema for å informere om hvert enkelt tilfelle for når man plasserer bostedsløse på hospits. Villa Frogner er ikke som det var i 2011, men fortsatt tilfredsstiller det ikke kommunens krav til minstestandard for overnatting. Bydel Sagene skriver som begrunnelse for at de plasserer bostedsløse på Villa Frogner: "Det var det eneste ledige hospitset." Som om det er selvsagt at bostedsløse skal plasseres på hospits.

Byrådet lar det bli med at de har fått informasjonen. Jeg har sendt fram spørsmål byrådet skriftlig skal besvare overfor bystyret. Se nedenfor.

 

Jeg har sendt fram følgende spørsmål byrådet skriftlig skal besvare overfor bystyret:

I et oppslag i Aftenposten 9. september 2010 heter det:

"Sosialbyråd Anniken Hauglie (H) understreker at kommunen ikke skal bruke overnattingssteder som ikke har kvalitetsavtale. Om det likevel gjøres, skal hvert tilfelle rapporteres inn. – Vi har tatt opp med Sosial vakttjeneste, og vil presisere overfor bydelene, at de kun skal henvise til steder som er godkjent. Denne saken viser at det er grunn til å stramme inn regelverket. Jeg vil også undersøke hvordan kommunikasjonen er mellom etatene, sier hun."

På tross av dette brukes fortsatt hospitser og hospitslignende tiltak til akutt-overnatting.

1. Hvilken presisering ble gitt bydelene i 2010?

2. Har dette ført til reduksjon i bruk av overnattingssteder som ikke har kvalitetsavtale?

3. Hvor mange tilfeller er rapportert inn for bruk av overnattingssteder som ikke har kvalitetsavtale, for hvert av årene 2010, 2011,2012, 2013 og 2014 og hvor mange overnattingsdøgn ?

4. Hvor mange av disse var barn?

5. Foranlediger situasjonen tiltak?

Kommentarer   

#1 Siri Eriksen Sveen 24-01-2015 07:34
Uverdig! Men vi bygger jo ikke utleieboliger og kommunen har ikke nok leiligheter til alle boligløse sjeler. Hvorfor?
+4 #2 Espen N Wettre 24-01-2015 07:35
Er vel noen hundre tomme bygårder i Oslo, så hvis viljen virkelig var der, ville det sikkert vært mulig å få til noe.
+1 #3 Siri Eriksen Sveen 24-01-2015 07:36
Jeg forstår virkelig de som okkuperer men ville aldri greid det sjøl.
+2 #4 Espen N Wettre 24-01-2015 07:38
Går an for kommunen å ruste opp til minimumstandard , og gi folk tak over hodet. Eller blir det da så attraktivt å være hjemløs at alle vil være det?
+1 #5 Jon Helge Angeltveit 24-01-2015 07:58
En av sakene jeg har savnet hos Arbeiderpartiet er en inkluderende boligpolitikk. Det er sørgelig og tragisk for dem det rammer all den tid det er et basisbehov for oss alle. Og da spesielt i kalde Norge. Svakt AP!! (De andre partiene forventer jeg meg lite fra.)
+2 #6 Jorunn Gulbrandsen 24-01-2015 10:20
Det skyldes nedbygging av institusjonspla sser de siste 20 år. Det heter nå boligbaserte tjenester og lokale poliklinikker skal gi alle den oppfølging de trenger; LEON prinsippet er i utgangspunktet en bra modell men sviktende ligger i for lite bemanning i kommunene uten god nok kompetanse på rus og psykiatri. Vi trenger flere institusjonspla sser for de alvorlige og kronisk syke, Bent Høye og co.
+2 #7 Astrid Rohde 24-01-2015 13:19
Håper folk stemmer annerledes ved neste valg. Å bruke hospits må vel være vel så dyrt som å finne et bra sted til denne gruppen?
+2 #8 Åse Karin Karlsen 24-01-2015 18:14
Å sinnsykt dyrt er det også, spørs om det tilsvara luksushotell??? men luksus er det siste man tenker på i alle fall på dei hospitsa jeg har stukket hodet innom..Kanskje politikere bør prøve ei natt på ett slikt sted????kanskje noen og enhver kan våkne da????
#9 Barbro Eide 24-01-2015 18:16
Av og til lurer jeg på om begrepene god og ond kunne byttes i kvaliteter, f.eks "smart, spesifikk og flink" er 3 jeg kom på...
Hva som er godt og ondt er ikke alltid så lett å si i mindre ekstreme tilfeller i hverdagen, men en kan spørre seg og det er smart og tar ordentlig og spesifikt på ting. Det gjør definitivt ikke dette her.
Jeg påstår ikke at det er ondskap, men.
#10 Kristian Hestad Olsen 25-01-2015 08:37
Hospits er vel noe av det dyreste alternativet som kan tilbys, og ett direkte sugerør inn i budsjettene... Mange som fyller kontoene sine på slikt, og stigmaet rundt hele greia... Uff!

You have no rights to post comments