Sosialpolitikk

Sykehus-sosionom: Syke bostedsløse plasseres på pensjonat og hospitslignende tilbud

Sykehus-sosionom: Syke bostedsløse plasseres på pensjonat og hospitslignende tilbud

Sosionom Astrid Kjellevold ved Oslo Universitetssykehus utfordrer Oslo kommune:

"Akkurat nå har jeg som sykehus-sosionom kontakt med 2 pasienter med akutt boligbehov. Ingen av dem har botid i bydelen de bor i pga midlertidige leieforhold og flere flyttinger. Bydelenes "boligfremskaffere" er ikke lett tilgjengelige for dem (prioriteres til nyetableringer er det blitt sagt). Pasientene får beskjed om at de må lete selv på det åpne markedet - men erfarer at ingen vil leie ut med kommunal garanti. "Løsningen" blir midlertidig pensjonat til blodpris. Dårlig politikk for alle parter."

Og hun legger til: "Det er et presserende problem i Oslo: personer som er yngre, syke, med lav inntekt, som trenger bolig. Kommunale leiligheter er knapphet og ujevnt fordelt mellom bydelene, med flere års ventetid og krav om botid. Man kan ikke søke på tvers av bydeler."

Hun spør: "Hvorfor er ikke kommunale leiligheter bydelsovergripende tiltak? Og hva gjøres for å skaffe flere små leiligheter i kommunal regi?  Hjelp til å skaffe seg bolig på det åpne marked er svært vanskelig når man er syk."

Hva er andres erfaringere med det samme?

Kommentarer   

+1 #1 tim 22-02-2015 09:26
Det er et glansbilde av et hospit,s.. (bilde). Virkeligheten er at disse somregele ikke er til og bo ikke! -Har Vært på noen av hospits Oslo kommune leier til super blodpris! 15-20000 for et rom med en seng. Et toalett og hver oppgang. Deler md narkomane..og andre svakstilte. . Der plasserer man pasienter. Det har Vært praksis i mange år. Og penger i lomma på spekulanter..he lt på trynet!
+3 #2 Thore Saugerud 22-02-2015 10:17
Dette er en vanskelig sak å svare på bare ut i fra det som skrives her. Jobber med dette i bydel og kjenner meg igjen. Men dette er ikke ensidig. Har selv opplevd at sykehuset sier at vi vil få beskjed i god tid før utskrivelse, men fikk beskjed under ansvarsgruppemø te at han ville bli skrevet ut om 30 min. Skal man få til et godt samarbeid må brukerene ikke bli skrevet ut for tidlig(jeg jobber med psykiatri), da det vil medføre at personer mister bolig, uansett hvor den er. I vår bydel skal boligfrem skaffer bl,a prioritere de som skal skrives ut, men utleiere vil ofte treffe de som de skal leie ut til så bruker må møte opp på visninger. Når det kommunale leiligheter er vår bydel som har få leiligheter. Hvis alle kunne flytte inn i kommunale boliger, f.eks i Sagene ville det medføre en opphopning av tunge saker i enkelte bydeler. Derfor gjorde man om systemene for en del år siden. Er usiker på om man vil forandre det, men det er viktig at alle bydelene får flere kommunale boliger, Det jeg mener ar at dette ikke er ensidig et kommunalt problem men et problem begge parter er en del av.
-1 #3 Unni Signy Løkken 22-02-2015 10:53
Hei, er heldig jeg midlertidig har fått leie stua i en bitteliten leilighet i Oslo.
Solgte et digert hus i Hurdal hvor jeg hadde 4 gjesterom og keramikkverksted.
Fikk ikke engang nok til en etroms i Oslo for kapitalen fra hussalg. Noe må gjøres med boligpolitikken . Prisene er ville, og på det private markedet tar boutgifter all månedlig livsmiddel, slik at en må tære på sparekapital for å overleve, og da sier det seg selv at leilighet blir umulig!
+2 #4 Oddbjørg Kjelsnes 22-02-2015 11:31
Dessverre er det slik over hele landet, kommunene må bygge ut flere boliger til denne gruppen mennesker!
#5 Geir Alsvik 22-02-2015 12:35
Ufyselige og ikke minst skammelig hvordan nordmenn og kvinner med problemer behandles. Og ikke minst at private hospits-eiere kan ha et sugerør ned i det offentliges budsjetter. Her er ikke empati med noen av det svakeste blant oss en særlig synlig entitet.
#6 Astrid Kjellevold 23-02-2015 17:43
Er klar over problemet med pasienter som skrives ut med kort varsel fra sykehus, Thore Saugerud - det er ikke situasjonen her. Dette er polikliniske pasienter som mister sin leiebolig eller der bostandarden ikke er akseptabel pga sykdom. Kan ikke gå i detalj om enkelthistorier , men dette er et generelt problem, og som Oddbjørg Kjelsnes sier litt lenger ned i tråden gjelder det heller ikke bare Oslo, selv om problemet nok er størst her. Jeg tror det bare vil øke i omfang fordi så mange søker til Oslo. Det er dog ikke min erfaring at somatisk syke blir plassert på hospits sammen med rusavhengige som Tim skriver. Men vedtak om pensjonatplass gjøres først dagen før eller samme dag som man står uten bolig - og det gir en stor usikkerhet for den det gjelder.
Jeg håper du Ivar Johansen kan få løftet saken til politisk nivå og vha allianser i bystyret får gjort noe her - og at du holder oss oppdatert på bloggen din om hva som skjer videre. Takk for at du står på for de som trenger det mest!
#7 Gjertrud Tveitevåg 30-04-2015 12:09
Er spesielt opptatt v psykiatrien. Noen vil ha behov for bemannet bolig/psykiatri bolig. Jeg forstår at dette er et stort problem i alle fall i Grünerløkka bydel. Jeg er også opptatt av boligmiljø og reagerer sterkt på at det er lagt psykiatribolige r i Prinsen. Sett med mine øyne kan ikke dette være noe særlig bra sted å bo om man er psykisk syk.

You have no rights to post comments