Sosialpolitikk

Fattigfolk må møtes med respekt og verdighet

Fattigfolk må møtes med respekt og verdighet

Bymiljøetaten har sendt fram en rapport om tilreisende bostedsløse i 2016, ut fra et ryddeperspektiv.

I en sak Byrådet i den sammenheng har sendt fram til bystyret oppsummeres rapporten slik: «I 2016 har det vært en økning i antall tilreisende bostedsløse som benytter byens parkeringsplasser, portrom, gater, parker, grøntområder, skoger og øvrige byrom til overnatting. Dette har medført ulike utfordringer bl.a. for sanitære forhold. Videre har det medført økte utgifter for Bymiljøetaten, som har forvaltningsansvar for kommunale byrom, herunder fellesarealer som torg, gater, møteplasser, parker, friområder og kommunens skogseiendommer i Marka."

Dette er en side av konsekvensen av fattigdom i Europa, og som først og fremst må møtes ved å bedre levekårene folk fattigfolk der de kommer fra. Men vi vil nok måtte leve med at EØS-borgere fra fattige distrikter søker en bedre livssituasjon for seg og sin familie ved å reise til Norge og EU-landene for å skaffe seg inntekter. Helst ved å utføre lønnet arbeid, men i den utstrekning de ikke får arbeid: ved å strekke ut en hånd eller et kaffekrus med anmodning om hjelp.

I den akuttsituasjon de er i må vi være opptatt av noe annet, og mer, enn jage fattigfolk som overnatter under bruer eller i skogsområder. Vi må utnytte den ressurs de representerer ved sin kompetanse og arbeidskraft, men vi må også bistå dem i et verdig overnattingstilbud. Den rødgrønne byrådsplattformen peker i riktig retning når den sier nei til tiggeforbud, og under delkapittelet «Veien ut av fattigdom» skriver at Oslo må «øke antall overnattingsplasser og sanitærmuligheter for mennesker som ikke har et sted å bo.»

Hvordan ser andre på dette?

Kommentarer   

-2 #1 Hendrik Halsne 02-12-2016 05:47
Utenlandske borgere som ikke har egne økonomiske midler til eget opphold, bør utvises. Norske skattebetalere kan ikke pålegges å sørge for deres opphold i Norge. Norge og andre land i Europa bør heller ikke aksrptere at land som Romania velger å eksportere sin sosiale nød, i steden for å gjøre noe med den.
#2 Cecilie Kirkebø 02-12-2016 05:53
Norge bør helt klart ha overnattingstil bud inne om vinteren nok til Norske og tilreisende i problemer .vil bytte ut respekt og verdighet med menneskelighet da ,man får ikke respekt ved å søpple ned overalt hvor man kommer blandt annet .
+3 #3 Torstein Winger 02-12-2016 06:32
Nødhjelp er nødhjelp. Jeg reiser ofte hjem på sen kveldstid via Carl Berners plass. I en nisje i det tidligere bygget til Progress tannhjulfabrikk , rett ved siden av inngangen til Meny, er det et par som pleier å rigge seg til for natten. Et trist syn, og det er unektelig et spørsmål hvor de får ivaretatt sine høyst nødvendige behov som toalettbesøk og personlig hygiene. Et slags herbergetilbud bør det være. Forøvrig bør de rumenske romfolkenes tragiske situasjon ses på som et felles europeisk problem.
#4 Jon-Erik Haug 02-12-2016 06:57
For oss som lever sammen med de er det er helvete. De stjeler så mye fra fattige og narkomane og gjør all den værste kriminalitetete n i Oslo senrtum grønland og steder på Grünerløkka, Tøyen, og også gamlebyen, Galgeberg osv. Jævla dritt hvordan de er rundt her. Har blitt frastjålet totalt 12000kr og jeg lever på minste trygd. De er sånn mot alle. Og det blir ekstremt mye komflikt ut av det. Nabolaget er helt ødelagt pga de.. er så sint!
+2 #5 Liv Langberg 02-12-2016 07:59
Hvordan tenker du at vi skal kunne utnytte arbeidskraften deres hvis vi fortsetter å la dem tigge, aka selge østeuropeiske piller og naske?

Bøndene rundt Oslo er desperate etter arbeidskraft i (det utvidede) sommerhalvåret, og benytter i stor grad utenlandsk, ufaglært arbeidskraft. De voksne sigøynerne som kommer hit har ofte erfaring med den typen arbeid. Men melder seg ikke som interessenter, av ulike grunner.

Det er dem selv som taper aller mest på det, da arbeidsforhold vil gi dem rettigheter de ellers ikke har i Norge. Er derfor kontant imot tiggerforbudet, da jeg mener det er med på å holde disse allerede marginale folka nede.
#6 Ivar 02-12-2016 08:01
et eksempel på inntektsgivende arbeid som har vært vellykket mange steder i landet rbnett.no/.../...
#7 Carima Tirillsdottir Heinesen 02-12-2016 08:05
Jon-Erik: Hvordan i alle dager har du klart å bli frastjålet 12.000 kroner fra tiggere? Jeg bor også i Oslo, og jeg har aldri opplevd noe negativt med dem, tvert imot. Så nei, de er ikke sånn mot alle.
#8 Solveig Klinkenberg 02-12-2016 11:21
Var før ofte i London. Her så vi fattige tiggere ligge rundt i byen og vi snakket om at det var bra vi ikke "hadde så dårlige omsorgstilbud i Norge. Nå har vi det. Det har blitt helt greit å se at tiggere nærmest fryser i hjel. Nordmenn flest lukker øynene for dette. Hørte nylig en person si at Norge også burde stoppe å forsørge handicappede og "sy puter under ermene deres". Vedkommende mente disse fikk "yte i samfunnet som folk flest og betale for de tjenestene de fikk." Hvis det var funksjonshemmed e flyktninger "fikk de bli der de er". De kommer ikke til Norge. De dør der de er, men vi bryr oss ikke.
#9 Turid Anett Sverdrup 02-12-2016 12:03
"EØS-avtalen gir borgere av EØS-land rett til å oppholde seg i Norge i inntil seks måneder for å søke arbeid her. Arbeidssøkere fra EØS-land, uten annet oppholdsgrunnla g enn den rett EØS-avtalen gir til å søke arbeid, vil ikke ha rett til ytelser fra sosialtjenesten for å finansiere oppholdet i Norge. EØS-borgere som ikke er arbeidstakere har også rett til å oppholde seg i Norge, forutsatt at vedkommende kan forsørge seg selv.
Personer som ikke har lovlig opphold i Norge har ikke krav på økonomisk stønad etter kap 5. Dette gjelder personer som har unndratt seg effektuering av et bortvisningsved tak, og for eksempel oppholder seg i kirkeasyl. Videre gjelder det personer som har hatt en tidsbegrenset oppholdstillate lse som er utløpt, og ikke fornyet, for eksempel studenter som er ferdige med studietiden i Norge. Det gjelder også turister som blir værende etter at visumet er utløpt" ...... regjeringen.no/.../id108835
+1 #10 Natalia Bogdanovich 02-12-2016 14:03
Jeg mangler opplysninger fra jurister på definisjon "tilreisende bostedsløse" utlendinger og deres juridisk status og rettigheter i Norge? Hint: kan en norsk turist i Tyskland ha rett på gratis overnattingsste d og mat fra myndigheter? Eller er det sant at bare en viss etnisitet som har lov og rett å lage slum, kaste søppel og gjøre fra seg i parker i Norge?
#11 Jeanett Bjerke 02-12-2016 14:07
Burde kanskje være mer fokus på reel forebygging før folk havner under busker og broer. Tiltak som bidrar til å holde rett kurs. Det er det nemlig dårlig med.
+1 #12 Sverre Munthe 02-12-2016 21:47
Det er tiggere og det er tiggere. Finnes det en måte å diffrensiere mellom de som kommer hit for å tigge og de som bor her? Burde man kunne tillate politiet å undersøke litt? Tar ikke mange sekundene å finne ut om man er fra Norge eller ikke. Og om en utlending lærer seg norsk så godt at han lurer en politimann, vel da får han få lov å tigge da.
#13 Daniela 25-03-2017 20:08
Dette er organisert kriminalitet ! Det er ingen hjelp ' når dere gir til tigerne da støter derre organisert kriminalitet !

You have no rights to post comments