Annet

I etterpåklokskapens lys…

Det er klok politikk å låne penger til for eksempel å bygge omsorgsboliger, sykehjem, kjøpe T-banevogner og ruste opp skolene. Som i privatøkonomien er dette utgifter til inntekts ervervelse, skriver Ivar Johansen i denne artikkelen i Akers Avis.



I etterpåklokskapens lys…
Av Ivar Johansen, bystyremedlem SV

I vinter hamret Høyres bystyremedlem Brit Andreassen ( i en debatt med meg her i Akers Avis ) på at Arbeiderpartiet og SVs forslag om relativt sett beskjedne kommunale låneopptak for 2005 for å vedlikeholde og investere i kommunal eiendom var ”uansvarlige”. I innlegg etter innlegg fastholdt hun en slik karakteristikk.

Nå foreligger Høyre og Fremskrittspartibyrådets budsjettforslag for 2006, og da er det verdt å merke seg at H/Fr.P. samlet sett foreslår at Oslo kommune ikke bare tangerer det Brit Andreassen tidligere i vinter mente var et uansvarlig høyt lånenivå. Nei, H/Fr.P. mener det er ansvarlig og klok politikk å at kommunen neste år låner ca. 410 millioner mer enn det Arbeiderpartiet og SV foreslo for inneværende år.

”Det er i Oslo bystyre mer ansvarlige borgerlige partier som sørger for å tilpasse utgiftene til inntektene, og SV har derfor heldigvis ikke fått flertall for sine uansvarlige forslag”, skrev for eksempel Brit Andreassen i denne avis i desember i fjor.

Det er klok politikk å låne penger til for eksempel å bygge omsorgsboliger, sykehjem, kjøpe T-banevogner og ruste opp skolene. Som i privatøkonomien er dette utgifter til inntekts ervervelse.

Høyres finansbyråd lytter ikke til Brit Andreassens retorikk. Når han anbefaler et kommunalt låneopptak som ligger godt over det SV foreslo for 2005 gir han samtidig en attest om at SVs budsjettalternativ på dette området for inneværende år var nøkternt og klokt.