Annet

Fantasifullt fra KrF om personalboliger

- Det blir vel fantasifullt når den tidligere byråd legger ansvaret på SV – og at det ikke var hennes egen klønete opptreden som byråd – som førte til at staten overtok alle sykehusboligene uten en krone i kompensasjon til Oslo kommune, skriver Ivar Johansen i et tilsvar til Ann Kathrine Tornås.
 


Fantasifullt fra KrF om personalboliger
Av Ivar Johansen,, bystyremedlem for SV

Ann Kathrine S. Tornås, Kr.Fs gruppeleder i Oslo bystyre, har som tidligere ansvarlig byråd for salg av sykehusenes personalboliger et personlig behov for å forsvare egne handlinger.

Det blir dog vel fantasifullt når den tidligere byråd legger ansvaret på SV – og at det ikke var hennes egen klønete opptreden som byråd – som førte til at Staten overtok alle sykehusboligene uten en krone i kompensasjon til Oslo kommune. For Tornås vet naturligvis bedre enn det hun skriver i Aftenposten aften 10. august i en polemikk mot undertegnede.

Den gang bystyret behandlet salget av sykehusboligene (30. mai 2001) fremmet SV følgende forslag:

”1. Oslo kommune legger til grunn at personalboligene i dag er en del av Oslo kommunes boligmasse, og at staten ikke under noen omstendigheter kan påregne og overta personalboligene uten en reell økonomisk kompensasjon.

2. Oslo kommune vil etter en eventuell statlig overtagelse av sykehusene vurdere salg eller utleie til staten med utgangspunkt i dagens bruk og sykehusenes behov for personalboliger. Byrådet bes i den forbindelse avklare sykehusenes behov for personalboliger.”

Vi var krystall-klare på at boligene skulle forbli personalboliger og i fellesskapets eie, ganske enkelt fordi behovet for personalboliger til helsepersonell er stort. Og tilsvarende var vi krystall-klare på at dersom Staten skulle overta boligene som personalboliger for sykehusansatte, så skulle det skje gjennom et reelt økonomisk oppgjør. SV fikk i bystyret dessverre bare støtte fra RV for dette syn. Kr.F. og bystyrets borgerlige flertall, hadde det så travelt med å få personalboligene over til det private Sundal Collier & Co at en tok lettvint på å innhente alternative takster på boligene. Samtidig brøt de ESAs prosedyrer for eiendomssalg (dette er stadfestet av ESA gjennom sin beslutning av 11. mars i år). Dermed hadde byrådet og bystyreflertallet gitt ESA en rimelig grunn til å starte en undersøkelse for å bringe på det rene om det forelå statsstøtte i strid med artikkel 61 i EØS-avtalen.

Byråd Tornås og hennes kolleger kunne allerede i 2001 gått i forhandlinger med Staten om overtakelse eller leie av personalboligene, slik SV argumenterte for – med et reelt økonomisk oppgjør til kommunen basert på markedsverdi. I stedet fikk Sundal Collier & Co altså boligene 100 millioner under markedsverdi (jfr. at Sundal Collier nylig har solgt dem videre med en slik fortjeneste), og Staten fikk sykehusboligene uten ei krone til kommunen. Oslo kommune ble sittende igjen med svarteper; uten personalboliger og uten en krone for boligene. Sannelig ingen heltemodig innsats av daværende byråd Tornås.

You have no rights to post comments