Annet

Salg og festeavgiftsregulering av kommunale boligfestetomter - Opphevelse av soneprisvedtakene

SV mener at vedtakene om sonepris for Oslos kommunes boligfestetomter har hatt en viktig funksjon i byens boligmarked. En politisk bestemt kvadratmeterpris er blitt lagt til grunn i stedet for markedsverdien. Dette har utgjort grunnlaget for beregning av festeavgifter og pris ved salg av boligfestetomter, og har eksistert ved siden av statlige prisreguleringer, sa Ivar Johansen bl.a. da bystyret behandlet opphevelse av sonepris ved salg kommunens boligfestetomter.


Oslo bystyre 25. mai 2005
Ivar Johansen, SV


Sak 191 Salg og festeavgiftsregulering av kommunale boligfestetomter - Opphevelse av soneprisvedtakene

Ordfører,

SV mener at vedtakene om sonepris for Oslos kommunes boligfestetomter har hatt en viktig funksjon i byens boligmarked. En politisk bestemt kvadratmeterpris er blitt lagt til grunn i stedet for markedsverdien. Dette har utgjort grunnlaget for beregning av festeavgifter og pris ved salg av boligfestetomter, og har eksistert ved siden av statlige prisreguleringer.

Soneprisvedtakene har vært viktige for å regulere Oslos boligmarked. De har satt begrensninger for hvilken pris innbyggere som leier eller kjøper kommunens tomt må betale, dvs tomter hvor bolig allerede er oppført. Således har de også til en viss grad bidratt til å regulere prisutviklingen på boliger.
Siden bystyret på 1980-tallet fattet soneprisvedtakene har imidlertid lovverket som skal regulere forholdene rundt tomtefeste endret seg.

I fjor vedtok Stortinget endringer i tomtefesteloven. Premissene knyttet til innløsning av festetomter ble endret. Lovendringen innebærer at festere fremdeles gis en beskyttelse og en pris som er vesentlig lavere enn markedspris. Den nye loven innebærer at tomter kan kjøpes til 40% av råtomtens markedsverdi. At bystyret nå opphever soneprisvedtakene betyr derfor ikke full markedspris for festere.

Om soneprisvedtakene derimot opprettholdes - vil boligeiere kunne kjøpe tomter fra kommunen til en pris som er ytterligere redusert i forhold til den prisreduksjon Stortingets lovendring innebærer.

SV mener at derfor soneprisvedtakene kan få urettferdige utslag. Det kan også fremstå som uheldig subsidiering av boligeiere som fester av kommunen, i og med at vedtak kun gjelder for slike tomter.

På den annen side vil SV også uttrykke en bekymring for at en opphevelse av soneprisvedtakene kan føre til et dyrere boligmarked. Inngangsbilletten på boligmarkedet for førstegangskjøpere er allerede svært høy. Det kan være grunn til å frykte at økte tomtepriser vil gi økte boligpriser. Det vil kunne gjøre det enda vanskeligere for førstegangsetablerere å komme inn på Oslos eksklusive boligmarked. Mange Osloboere står uten en sjanse til å komme inn på dagens boligmarked.

En avveining mellom de to hensyn er nødvendig. SVs gruppe har diskutert saken grundig. Etter en helhetlig vurdering mener likevel SV at det er riktig å støtte byrådet i denne saken og vi vil derfor stemme for en opphevelse av soneprisvedtakene.

You have no rights to post comments