Annet

Salg av eiendom, Mor Go`hjertas vei 23

Byrådssaken begrunner salget av Mor Go`hjertas vei med ”kommunens strategi for å få en mer hensiktsmessig spredning av den kommunale boligmasse.” Det kan jo høres klokt ut. Den strategien forutsetter jo at kommunen ikke bare selger i en del av byen, men også har en vilje og evne til å kjøpe i en annen. Når kommunen i år selger 244 leiligheter, og kun kjøper 12, går dette den gale veien. Konsekvensen blir at bostedsløse fortsatt skal henvises til hospits og at kommunen får stadig større problemer med å bosette flyktninger og andre grupper som trenger bistand fra kommunen, sa Ivar Johansen da bystyret behandlet salg av Mor Go`hjertas vei 23.


Oslo bystyre 15. des. 2004
Ivar Johansen, SV

Sak 543 Salg av eiendom, Mor Go`hjertas vei 23

Ordfører,

SV går i mot dette salget, ut fra i hovedsak 3 grunner:

For det første:

Byrådssaken begrunner salget av Mor Go`hjertas vei med ”kommunens strategi for å få en mer hensiktsmessig spredning av den kommunale boligmasse.” Det kan jo høres klokt ut. Den strategien forutsetter jo at kommunen ikke bare selger i en del av byen, men også har en vilje og evne til å kjøpe i en annen. Når kommunen i år selger 244 leiligheter, og kun kjøper 12, går dette den gale veien. Konsekvensen blir at bostedsløse fortsatt skal henvises til hospits og at kommunen får stadig større problemer med å bosette flyktninger og andre grupper som trenger bistand fra kommunen. Det kan være grunn til å minne om byrådserklæringen til det sittende byråd, hvor det så vakkert heter: ”I Oslo er det et betydelig behov for rimelige utleieboliger.” Forutsetningen for en sosial boligpolitikk er at kommunen rår over et tilstrekkelig antall boliger, og ikke gjør seg avhengig av det private markedet.

Boligbygg hevder at de ”vil bruke inntektene fra et salg til å rehabilitere boliger som er bedre egnet for å møte beboernes og bydelens behov også i fremtiden.” Boligen trenger rett nok rehabilitering, men dette er vitterlig en blokk som ligger idyllisk til i et stort grøntområde, usjenert mot Akerselva og omgitt av selveier- og OBOS-boliger. Vår andre grunn til ikke å selge er derfor at den praktfulle beliggenhet gjør at dette vil kunne bli gode kommunale boliger, som byen trenger.

Det tredje SV vil fokusere på er at kommunen i denne saken også selger med på lasset, 20 handikappede og deres leiligheter. Flere av disse er rullestolbrukere.

For et år siden sendte Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap ut et alvorlig varsku til norske kommuner. Alt for mange bygninger som benyttes til pleie- og omsorgsformål har ikke tilfredsstillende brannsikkerhet. Mange er oppført etter regelverk som gjelder for boliger, uten at en tar hensyn til at disse boligene nå benyttes av personer som er i den situasjon at de trenger assistanse ved rømning.

Handikapleilighetene i Mor Go`hjertas vei ble opprinnelig etablert i tilknytning til en heldøgnsbemannet kommunal institusjon; Bjølsen servicehjem. Da var brannberedskapen god. Sterkt funksjonshemmede rullestolsbrukere i handikapleilighetene kunne raskt få nødvendig assistanse ved rømning. En brann kan også starte natterstid, og med sengeliggende, tunge funksjonshemmede som ofte bruker lang tid på å komme seg over i en rullestol. De er avhengig av assistanse. Her kan minuttene være viktige.

Et salg, koblet til leiekontrakt for 20 handikapleiligheter, kan være problematisk. Det kan hende det ikke er mulig å etablere tilstrekkelig brannsikkerhet for tunge funksjonshemmede i denne gården, og at en ikke bør inngå den foreslåtte leiekontrakt for handikapleilighetene. Det er jo et paradoks at de 17 funksjonshemmede har fått en bedre brannberedskap etter at gården nå er inntatt av boligokkupanter. Uansett salg eller ikke-salg ber SV byrådet gjennomgå saken på ny, og vurdere brannsikkerheten og om dette er mulig å få til her eller om en bør konkludere med at handikapleiligheter for tyngre rullestolsbrukere i stedet bør ligge i tilknytning til heldøgnsbemannede institusjoner.

Til sist, ordfører, har denne saken satt fokus på brannsikkerhet i handikap- og omsorgsboliger. Byrådet har grepet fatt i dette for denne gården på en offensiv måte, og det er avdekket mangler som det haster med å utbedre. Vi finner grunn til at dette gjennomgås også for tilsvarende boliger i denne byen og fremmer forslag om dette.



Forslag:

Bystyret viser til rapporten ”Brannsikkerhet i ”omsorgsboliger”” fra Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap, og ber byrådet sikre en gjennomgang av brannsikkerheten i boliger som benyttes til pleie- og omsorgsformål. Det sendes fram en orienteringssak til bystyret.