Annet

Folketeaterbygningen – årsberetning og regnskap 2003

Dette er en bygning med sterke historiske tradisjoner i Oslos kulturliv. Når operaen flytter til Bjørvika, vil operaens lokaler og scene bli ledige, og disse vil kunne gi rom for mye spennende kulturaktiviteter. Men det forutsetter at det ved et salg, legges tydelige klausuler, som sikrer Oslos kulturliv fortsatt tilgang på disse unike lokalene. Før operaen ble etablert i lokalene i 1959, hadde lokalene blitt brukt til både kino og ulike teatervirksomheter. Oslos kulturliv trenger mangfold, og denne bygningen vil fortsatt kunne bidra med sine spennende og historisk interessante lokaler. Men det forutsetter at Byrådet i sin salgssak, sikrer dette, sa Ivar Johansen da bystyret behandlet årsberetning for Folketeaterbygningen.

Oslo bystyre 23. sept. 2004
Ivar Johansen, SV


Sak 417 Folketeaterbygningen – årsberetning og regnskap



Ordfører

SV tar Folketeaterbygningens årsberetning og regnskap til orientering. Men vi har tre merknader knyttet til saken.

1.

Folketeaterbygningen AS er i dag et heleid kommunalt selskap, og SV vil bemerke at det er kritikkverdig at styret ikke har noen kvinnelig styremedlemmer. Byrådet har alle muligheter til å sikre at alle styrer og utvalg i kommunen har begge kjønn representert i styrene, og i tillegg at det er en god kjønnsbalanse. At Folketeaterbygningens styre som består av tre representanter ikke har en eneste kvinne, kan ikke tolkes på annen måte enn at Byrådet her har gjort en for dårlig jobb. For SV er det viktig at kommunen går i front i å sikre at alle styrer har minst 40 pst. representasjon av begge kjønn. Når Byrådet etter hvert skal opprette nye styrer, så forventer SV at Byrådet sikrer bedre kvinnelig representasjon på alle nivåer.

2.

SV har også merket seg at styrets medlemmer får en årlig godtgjørelse på kr. 60 000,-. I 2003 var det 5 møter, noe som betyr kr. 12000,- pr. møte.
Til sammenligning får en Bydelsutvalgsrepresentant ca. 1200,- kroner pr. møte, dvs. 1/10 av det styremedlemmene av Folketeaterbygningen får.

Dette er for SV, ordfører, et tankekors – og viser at Byrådet har valgt å verdsette ansvar for å forvalte kontorbygg, 10 ganger så høyt, som for eksempel å ha ansvar for å utvikle og sikre en god pleie og omsorgssektor i bydelene.

3
.
Flertallet i bystyret har dessverre tidligere gitt Byrådet fullmakt til å selge Folketeaterbygningen og SV vil benytte denne anledningen til å minne om SVs ønske om at det ved et eventuelt salg legges en klausul om at operadelen av huset, også i fremtiden skal forbeholdes kulturformål. Dette er en bygning med sterke historiske tradisjoner i Oslos kulturliv. Når operaen flytter til Bjørvika, vil operaens lokaler og scene bli ledige, og disse vil kunne gi rom for mye spennende kulturaktiviteter. Men det forutsetter at det ved et salg, legges tydelige klausuler, som sikrer Oslos kulturliv fortsatt tilgang på disse unike lokalene. Før operaen ble etablert i lokalene i 1959, hadde lokalene blitt brukt til både kino og ulike teatervirksomheter. Oslos kulturliv trenger mangfold, og denne bygningen vil fortsatt kunne bidra med sine spennende og historisk interessante lokaler. Men det forutsetter at Byrådet i sin salgssak, sikrer dette.