Annet

Takk til husokkupantene

Takk til husokkupanteneDet er grunn til å framføre en takk til husokkupantene i Hausmannsgate som gjennom flere år har lagt ned hopetall av arbeidstimer, verdt millioner av kroner, for å vedlikeholde to kommunale gårder som Høyre/Fr.P-byrådet har latt forfalle. I en by hvor hundrevis av vanskeligstilte og ubemidlede boligsøkere står i kø for å få en permanent bolig lar byrådet kommunale boligeiendommer forfalle. Flott at ungdommer da tar på seg det ansvaret byrådet ikke tar, ved a) ta boligene i bruk og b) foretar nødvendig vedlikehold.

Hausmannsgate er ikke unik. Også andre steder i denne byen har kommunale gårder stått tomme i flere år, i en by som har skrikende mangel på boliger. Ungdommer som midlertidig tar disse gårdene i bruk gjør fellesskapet en tjeneste.

Les NRK Østlandssendingen
Les beboernes egen versjon


Beboerne i Hausmannsgate 42 var inntil 2. desember deltagere i en positiv medvirkningsprossess med Oslo Kommune. Beboerne var i kontraktsforhandlinger og samarbeidet om oppussing og brannsikring av eiendommen. Dette var basert på reguleringsplanen; "Hauskvartalet - Spesialområde byøkologisk kulturkvartal og friområde".

Reguleringsplanens formålsparagraf:

«Det avgrensede planområdet skal behandles som en helhet hvor målet er å legge tilrette for bevaring og utvikling av Hauskvartalet som et levende lokalsamfunn og kulturhus med følgende hovedmål:

- Å legge til rette for utviklingen av et byøkologisk kulturkvartal, der utviklingen er basert på LA 21 prinsipper med stor grad av brukermedvirkning. Det skal utarbeides et miljøprogram i samarbeid med «Hauskvartalet» og eierne.

- Å legge til rette for enkel standard og dermed gunstige rammevilkår for nyetablering av kunstrelaterte virksomheter og bolig».

Med byrådens annonsering av ønske om å selge boliggårdene ble beboerne over natten omdefinert fra å være forhandlingspartnere og deltagere i en medvirkningsprossess, til å bli rettsløse okkupanter.

Kommentarer   

0 #51 Haakon 12-02-2010 12:12
Ingrid : Jeg vet det - men om du husker alle årene de var der, hvordan de krevde å ha hevd på gården. Krevde at Oslo skulle gi dem en annen gård om de måtte flytte, hvordan de bedrev pøbelstreker ( herverk er visst demonstrasjon i de kretser ) så ser du hva jeg mener.

Om du leser over ser du at jeg er tolerant og bidrar. Men - når det kommer til folk som dette ( og blitzere) som tar seg til rette og angriper politi når de ikke får viljen sin, og bare skal kreve og kreve - har ikke sympati. Sorry.
Om de ville så gjerne bidra med denne oppussingen kunne de kommet til kommunen å spurt hvordan de ville ha gården sin og innledet et samarbeid. Men - sorry - slikt er ikke i deres natur. Og da kan jeg ikke sitte å appaludere deres oppførsel.

Undres : Det er en AVTALTE mellom kongehuset og eier av bygget. Hadde disse personene hatt en AVTALE med Oslo ville den blitt respektert.

Hanna : Ja - det er mange steder. Mange klubber, fritidssenter osv. Jeg har selv vært på en klubb for Afrikansk kultur som tidligere lå i Pilestredet. Det er mange. Og - om de vil ha sitt eget kan de bruke sine eminente håndtverkerkunn skaper til å skape inntekter til å lage sitt eget.
0 #52 Andreas 12-02-2010 12:24
Men Haakon, nå prater du uten å ha peiling igjen. Som om folka i Hauskvartalet ikke har hatt samarbeid med kommunen.

Beboerne i Hausmannsgate 42 var inntil 2. desember deltagere i en positiv medvirkningspro ssess med Oslo Kommune. Beboerne var i kontraktsforhan dlinger og samarbeidet om oppussing og brannsikring av eiendommen. Dette var basert på reguleringsplan en- vedtatt av bystyret; "Hauskvartalet - Spesialområde byøkologisk kulturkvartal og friområde".

Reguleringsplan ens formålsparagraf :

«Det avgrensede planområdet skal behandles som en helhet hvor målet er å legge tilrette for bevaring og utvikling av Hauskvartalet som et levende lokalsamfunn og kulturhus med følgende hovedmål:

- Å legge til rette for utviklingen av et byøkologisk kulturkvartal, der utviklingen er basert på LA 21 prinsipper med stor grad av brukermedvirkni ng. Det skal utarbeides et miljøprogram i samarbeid med «Hauskvartalet» og eierne.

- Å legge til rette for enkel standard og dermed gunstige rammevilkår for nyetablering av kunstrelaterte virksomheter og bolig».
0 #53 Haakon 12-02-2010 12:40
Vel - da er det to scenarioer som kan ha hendt :
1. Avtalen ble ikke oppfyllt.
2. Kommunen brøt avtalen og beboerne bør gå til sak for å få erstatning.
0 #54 sophie 12-02-2010 17:20
jeg bor i hauskvartalet og deltar i mange av de aktivitetene som nevnes her, brukerstyrt kafe, konserter, yoga, støttekvelder og tv-produksjon

i tillegg til dette driver folk mye med musikk, mange spiller i flere band,særlig de yngste som har bøttevis med kløing i fingrene :-)
mange driver med radio, legendariske radiorakel har alltid vært vår kjære følgesvenn
og mange lager gateavisa, en avis hvor alles bidrag er velkomne og som har vært utgitt i 40 år nå (jubileum!)

alt det her og mye mer skjer bak åpne dører, alle er velkomne og alt er veldig billig (kaffe 5 vaffel 5 middag 40 konsert 50)
grunnen til at det er så billig er, foruten at vi ikke tyner folk for penger bare fordi vi kan, at alle jobber gratis

stikk innom hauskvartalet da vel
gå på en konsert, spis i kafeen, se en film, gå på en utstilling eller et teaterstykke
les oppslagstavlen og gå på en av de mange work-shopene som holdes her til en brøkdel av prisen i resten av byn
ta med deg en fin genser fra frisjappa :-)

og hvis du gjør det og likevel synes vi er kjempedumme, så skriv det
men da vet du i hvert fall hva du synes er dumt med oss
0 #55 Tiril 13-02-2010 00:40
I alle store byer har man behov for slike steder som dette. Hvis ikke blir alt bare mye verre. Jeg kan ikke fatte at noen er så trangsynte og kapitalistiske at dette måtte skje. Grusomt. Ekkelt. Jeg er så enig med det du har skrevet at jeg har ikke ord for det.
0 #56 Anne Beate Johnsen 13-02-2010 04:07
Tyven og Tyven, Herr Blom.
0 #57 anarchia 14-02-2010 14:23
"Om det er blitz du sikter til så er det kirkens bymisjon!!! som har kjøpt det og styrer mye av det nå."

nei det er nok ikke sånn, kirkens bymisjon har huset ved siden av, helt adskilt

blitz styres som før av alle brukerne gjennom flat struktur

Legg til kommentar