Annet

Bortkastede millioner

Bortkastede millionerJeg er naturligvis glad for støtte på lederplass i Aftenpostens aftenutgave i går:

"Flere titalls kommunale eiendommer i Oslo står tomme, og har gjort det lenge. Vi er enig med SVs Ivar Johansen, som sier dette er å kaste millioner av kroner ut av vinduet. Nå ser det heldigvis ut til at vi er i ferd med å få gjennomslag for en bedre håndtering av byens eiendommer. Johansen fikk for kort tid siden med seg finanskomiteen på en ordning som sikrer at «alternativ bruk eller utleie blir vurdert der det er sannsynlig at lokaler blir stående tomme ut over seks måneder». 

Vi håper eierskapsbyråd Øystein Sjøtveit (Frp) har rett i at dette vedtaket er overflødig. Forklaringen er at han selv engasjerte seg før Johansen tok opp saken i finanskomiteen. Sjøtveit har fått utarbeidet en liste over disse eiendommene og lover å gjøre grep der dette er nødvendig. Finner byrådet eiendommer som kommunen ikke har bruk for, vil de trolig bli solgt.

Men det illustrerer problemet at byrådet for tiden ikke har noen håndfaste planer for videre bruk av Ringnes-villaen. Tidligere planer om å etablere en barnehage der, er forkastet," skriver Aften bl.a. på lederplass.Dette er lederartikkelen i Aftenpostens aftenutgave 18. mai 2010:

"FLERE TITALLS kommunale eiendommer i Oslo står tomme, og har gjort det lenge. Vi er enig med SVs Ivar Johansen, som sier dette er å kaste millioner av kroner ut av vinduet.

Bryggerimesterboligen til Ringnes på Grünerløkka, som preger nabolaget som en vakker etikett, er et godt eksempel. Bak murveggene fra 1889 er det tomt. Det har det vært siden barnevernsinstitusjonen, som holdt til på eiendommen ble nedlagt i fjor sommer. Bydelen kunne hatt bruk for disse lokalene, og de kunne i likhet med andre tomme bygninger vært utleiet på kommersiell basis.

DET ER MULIG Omsorgsbygg har rett i at boligen må pusses opp før den kan leies ut. Men dette er bare ett av flere eksempler på at kommunen ikke er bevisst på problemet og mangler oppfinnsomhet. Det er viktig at også nedslitte bygninger tas i bruk, slik at de ikke forfaller ytterligere. Det kan bli starten for en oppussingsprosess.

Nå ser det heldigvis ut til at vi er i ferd med å få gjennomslag for en bedre håndtering av byens eiendommer. Johansen fikk for kort tid siden med seg finanskomiteen på en ordning som sikrer at «alternativ bruk eller utleie blir vurdert der det er sannsynlig at lokaler blir stående tomme ut over seks måneder».

VI HÅPER eierskapsbyråd Øystein Sjøtveit (Frp) har rett i at dette vedtaket er overflødig. Forklaringen er at han selv engasjerte seg før Johansen tok opp saken i finanskomiteen. Sjøtveit har fått utarbeidet en liste over disse eiendommene og lover å gjøre grep der dette er nødvendig. Finner byrådet eiendommer som kommunen ikke har bruk for, vil de trolig bli solgt.

Men det illustrerer problemet at byrådet for tiden ikke har noen håndfaste planer for videre bruk av Ringnes-villaen. Tidligere planer om å etablere en barnehage der, er forkastet."

Kommentarer   

0 #11 Mags 20-05-2010 13:52
Nå har det seg slik at en okkupasjon av et tomt bygg som står og forfaller ikke koster kommunen noen ting, så lenge de ikke bruker masse ressurser på og få kastet okkupantene ut. Hvis et bygg har stått tomt over lengere tid og forfaller og det ikke finnes konkrete planer i nærmeste fremtid vil faktisk det at noen okkuperer huset og holder det ved like bidra til at renovasjonskost nadene for kommunen når en reell plan for bygget står klart. Det finnes nok av eksempler på at bygg står tomme og forfaller så lenge at eneste mulighet er og rive hele bygget og bygge nytt. Dette kan ikke vær særlig økonomisk alltid, men det er vel det de også vil. Kunne bygge nye stygge fancy byggninger i stede for og beholde et gammelt fint bygg og renovere dette. Oslo er faen meg en jævla stygg by! Finnes jo ikke noe sjarm igjen. Kun få steder.
0 #12 Haakon 21-05-2010 12:52
Helt enig i at det er mye planløst og stygt, Mags.
Ikke bare i Oslo, men alt for mye skal bygges i "tidens stil" i stedet for å tenke helhetlig.
Slik sett blir Bjørvika spennende siden alt blir bygget i samme epoke - selv om ikke alle liker stilen.

Det værste jeg jeg sett er kjøpesenteret i Kongsberg. En gammel, koselig by med mye gammelt og natur. Hva gjør man ? Jo - man lager fasade av lilla metallplater....

Når det gjelder bygg som står tomme : Det er klart at bygg som står tomme koster! Ikke slik kommunene regner, kanskje, men det koster.
Tapt leie er et tap (faktisk!) og forfall er et tap. Taket går nærmere og nærmere utskiftning, el, vann, alt det der. Og det er tap.

Når det gjelder okkupasjon er også loven klar. Huseier er ansvarlig for sikkerheten til de som er i bygget. Huseier har mange ansvar - vi så i vinter dette med istapper for eksempel.
Så - når da Oslo ikke bevilger penger til å gjøre disse bygg i god nok stand til utleie - hvorfor skal de da ta på seg ansvaret for folk som ikke en gang betaler for seg ?

Legg til kommentar