Annet

Kameraovervåkingen av Oslo øker, men kriminaliteten går ikke ned

Kameraovervåkingen av Oslo øker, men kriminaliteten går ikke nedTil tross for at Oslo er blant de mest overvåkede byene i verden, ser forskere ingen nedgang i kriminelle hendelser i hovedstaden. Oslo har flere ganger blitt omtalt som den nest-mest overvåkede byen i Europa, målt etter antall videokameraer som holder øye med befolkningen. Bare i London skal det finnes flere kameraer.

Heidi Mork Lomell jobber som forsker på Politihøgskolen i Oslo, og har forsket på ulike sider ved kameraovervåkning. Hun understreker at selv om det blir stadig flere kameraer både utvendig og innvendig i butikker, så bidrar ikke det til at antallet kriminelle hendelser går ned. – Det finnes ingen studier som sier at det blir mindre kriminalitet når man setter opp overvåkningskameraer i et bysentrum, sier Mork Lomell. Hvis målet med mange overvåkningskameraer er å få mindre kriminalitet, mener Mork Lomell at tiltaket er bortkastet.

Jeg synes dette høres rimelig ut, for det er vel ikke nødvendigvis slik at potensiell drapsmann eller voldsforbryter - som utfører handlingen i det offentlige rom - helt bevisst planlegger ved f.eks. å velge en gate eller område der det ikke er overvåkingskamera? Impulsivitet spiller vel en vel så viktig rolle?

Hva tenker du om dette?

Les mer hos NRK