Annet

Vil Venstre skaffe oss et nasjonalt kinomonopol?

Vil Venstre sikre oss et nasjonalt kinomonopol?Venstre-byråd Hallstein Bjercke sitter nå og vurderer hvem han skal selge en av Oslos viktigste kulturbedrifter, Oslo Kino, til, etter at anbudsfristen gikk ut 5. mars, Byråden sier han vil anbefale salg «hvis kommunen får rett pris fra rett kjøper».

En av selskapene som har lagt inn bud er det inntil nylig Bonnier-eide SF Kino. SF Kino har i dag en markedsandel i det norske kinomarkedet på nær 22 prosent, Hvis SF Kino får kjøpe Oslo Kino, får de en markedsandel på vel 46 prosent i Norge. Ser vi kun på byene, er markedsandelen over 50 prosent. I praksis vil SF Kino da styre hvilke filmer som blir distribuert til norske kinosaler, for ingen filmimportør vil naturligvis ta inn filmer som ikke er sikret visning i de store byene. Byrådspartiene Venstre, Høyre og Kristelig Folkeparti, som ellers snakker så vakkert om konkurranse, kan altså her i praksis gjennom salget etablere et nasjonalt kinomonopol.

Og trolig vil det bli mer kommers enn man tidligere kunne ane. SF Kino fusjonerte i helga med den finske Finnkino. Hovedaksjonæren av Finnkino, investeringsselskapet Ratos blir dermed hovedaksjonær i det fusjonerte selskapet med sin 60 % eierandel. Her kan vi altså risikere at "kulturpartiet" Venstre selger Oslo Kino til et finsk investeringsselskap, hvis hovedformål er maksimal økonomisk profitt.

Vi får se.  Her en artikkel jeg hadde om dette i Dagens Næringsliv i juni fjor.