Annet

Munchmuseet: Jeg ber Byrådet klargjøre overfor bystyret

Den låste situasjonen vedrørende Munchmuseet er uakseptabel, og krever handling. Jeg har i dag sendt fram følgende spørsmål Byrådet skriftlig skal besvare overfor bystyret:

Dersom dagens bystyre ikke greier å få flertall for plassering av et nytt museum, og saken utsettes til etter neste kommunevalg, hvilke konsekvenser får dette for behovet for vedlikehold ved dagens museum og for ivaretakelsen av Munchs kunst?

Konsekvenser for et nytt Munch museum knyttet til de varslede oppsigelsene ved dagens museum, når det gjelder kompetanse og kapasitet til å kunne restaurere og klargjøre malerier for eventuell flytting?

Hva er det beregnet omfanget av behovet for fagfolk i ett nytt moderne museum?

Når det nå ikke er et flertall for noen geografisk plassering for et nytt museum, hvilke inititativ vil byrådet ta fremover for at det skal legges tilrette for et parlamentarisk flertall, slik kulturministeren har lagt til grunn for et spleieselag med Staten?

Kommentarer   

-2 #1 Olav Postmyr 13-05-2013 10:45
Ettersom partene står steilt mot hverandre i spørsmålet, bør kanskje et tredje alternativ diskuteres. Fortsett med Nasjonalgalleri et der det er og utvid med historisk når det flyttes. Oppbevaring under bakken mellom museene. Munch til Vestbanen vegg i vegg med det nye Samtidsmuseet. Stenersen museet til det fraflyttede Munchmuseet. Kunstindustrimu seet der det er. Det synes jeg er den beste løsningen.
+1 #2 Viggo Ditlevsen 13-05-2013 13:44
Og flere alternativer flytter realiseringen inn i framtiden ("Framtidsmusee t").. Bjørvikaprosjek tet er nærmest en overskuelig realisering. Konkurranser. Evalueringer. Interessekonfli kter. Politiske kollisjoner. Det har vi i vente, i årevis, om ikke Lambda nå blir bygget. Kulturprosjekte r i Norge har en lei tendens til å bli en slagmark når det gjelder lokaliseringssp ørsmål.
+2 #3 Steinar Christensen 13-05-2013 14:41
Johansen stiller flere spørsmål. Det ene er hva byrådet kan bidra med for å legge tilrette for et parlamentarisk flertall. Det er ikke godt å si ! Men, et flertall av SVs velgere ønsker et nytt museum til Bjørvika i henhold til Aftenposten. Og det mangler en eneste stemme for å oppnå et parlamentarisk flertall. Om SV tar miljø på alvor, ( ikke bygger ned de grønne lungene ), om de tenker alternativt på energi, ( energi fra sjøvann ), om de i det hele tatt ønsker å løse problemet, da sitter SV i posisjon til å løse kabalen. Det er enklere for SV enn for byrådet !!!!
#4 Bjørn Cappelen 13-05-2013 15:46
Nytt Munchmuseum står i veien for en storstilt naturfaglig satsing. Tøyen kan bli Norges naturfaglige tyngdepunkt. En kombinasjonen av, de naturhistoriske museer, Botanisk hage(forsknings samlingen til UiO), et planlagt Arboret (samling av tresorter) i den åpne del av parken og et kjempestort utstillingsveks thus venter på realisering. De eksisterende bygningene for Munchs kunst er tenkt nyttet til et naturfaglig vitensenter for barn og unge. Tøyen kulturpark, samlegrepet for kultursatsingen på Tøyen, vil også gi plass til store åpne arealer for permanent arrangement av Øya-festivalen. Med denne satsingen trenger ikke Tøyen Munch. Skisser viser at bygning for nytt Munchmuseum ulykkeligvis deler Tøyenkulturpark i to og beslaglegger store deler av det flate arealene i kulturparken. Bystyret kan selv bevisstgjøre seg disse trusler og muligheter, og stille krav til byrådet. Byrådet må tydeliggjøre disse mulighetene ovenfor bystyret og vise vilje til å gjernnomføre tiltakene. Med dette scenariet ville det være mulig å skape et bredt politisk flertall for ny lokalisering av Munchmuseet. Kanskje også med Arbeiderpartiet s stemmer.
+2 #5 Inga Lise Meinich Doxrud 13-05-2013 16:04
Kjære Ivar Johansen. Jeg er SVer på min hals, men jeg skulle virkelig ønske dere kunne snu når det gjelder Lambda. Det er masse flott man kan ha på Tøyen til glede større glede for beboerne og befolkningen forøvrig. Teknisk museum f.eks.
#6 Jack Sæterdal 13-05-2013 16:07
Når nå SV har gått ut med at de vil ha nytt museum på sirkustomta på Tøyen må det jo lålse seg helt. Når "miljøpartiet" SV vil bebygge en av byens åpne, grønne parkområder er der ikke mye logikk igjen i politikken!
+1 #7 Tone Bergli Joner 13-05-2013 18:49
Jeg går for Tøyen. Med tilleggsbygg og skrått tak. Synes det er for skummelt med Munchs bilder så nært saltvann. Og for mye oppsplittede inntrykk, heisturer mm.
Tøyen kan bli en perle med en ny lekker T-banestasjon dekorert med masse kopier av "Munch-bilder" på veggene.
Slik de har gjort i Stockholm med Strindberg. På T-banestasjonen "Tegnerlunden" ser du Strindbergs håndskrevne manus og fotos mot knallrøde vegger (Røda rummet). Tone
#8 Dang Van Ty 13-05-2013 19:14
Jeg går for at Munch Museum skal ligge der den er og heller utvider arealet. Tøyen parken og museumet ligger veldig godt til rette der og støtter hverandre fin. Ingen grunn til å samle alle galleri og museum ned ved sjøen.Oslo er ikke bare sjøkanten. Turistene skal også ha grunn til å bevege seg rundt i byen, legger fra seg litt penger her og der og ikke bare konsentrere seg rund vannkanten som forøvrig om vinteren er både kjempe surt og kaldt. Tøyen er bare gangs avstand fra Bjørvika. Det er i seg selv en liten opplevelse å vandre opp over der gjennom Tøyen . Jeg tenker på Tøyen som et sted med masse fremmed og spennende kultur og med mange fine bilig restauranter som turistene kan glede seg til. Vi gjør jo det - vi oppsøker slike steder når vi er i utlandet. Hvorfor skal ikke vi gi turistene den samme gleden? Dessuten vet jeg ikke om Munchs bilder har godt av klimaet ved sjøen. Ty
+1 #9 Brit-Lise Brunes 13-05-2013 19:35
Viktig med en avklaring. Flaut at politikere må bruke så lang tid, og skape så mye usikkerhet.
+1 #10 Dag Asbjørnsen 13-05-2013 19:48
At FrP snudde i denne saken er bare å forvente. Men SV
fremstår ikke som spesielt seriøse. Dette er ingen god
symbolsak å vinne unge progressive velgere på
+3 #11 Gerd Woll 14-05-2013 06:42
Stå på for Tøyen fortsatt - der er det muligheter til å lage et langt mer tilpaset museumsbygg enn høyblokka i vannkanten. Tomta gir også muligheter til seinere påbygginger hvis det skulle bli nødvendig, noe som ikke er mulig i Bjørvika.
Ellers er det grunn til stor bekymring over situasjonen i et museum som mister framtredende fagfolk når man heller burde satset på oppbygging av fagkompetanse. Også kunsthistoriker e med stor faglig tyngde trenger tid til å spesialisere seg på Munchs kunst på internasjonalt nivå. Skal et nytt Munch-museum - hvor den enn blir liggende - fylle sin oppgave som et seriøst museum internasjonalt trengs oppbygging av den faglige ekspertisen, ikke nedbygging.
#12 Harald Lyche 17-05-2013 19:38
Veldig bra at du følger med, og følger opp Ivar. - Man kan sette det litt i perspektiv; Når det er Så vanskelig for en størrelse som Munch, med den posisjon hans kunst har i dag, hvilke forventninger kan vi kunstnere som holder på nå gå med for vår del...

You have no rights to post comments