Annet

Enstemmighet i bystyret: Europride-invitasjon til Oslos vennskapsbyer

Enstemmighet i bystyret: Europride-invitasjon til Oslos vennskapsbyer

Et enstemmig bystyre sluttet seg i går til det forslag jeg tok initiativ til - på vegne av SV- i bystyrets finanskomite i samband med de grove menneskerettighetskrengelser mot lesbiske, homofile, bifile og transpersoner (LHBT) i St. Petersburg og Russland:

"I forbindelse med Europride i Oslo 2014 inviterer Oslo kommune sine samarbeidsbyer, med program hvor f.eks. politi, helsetjenester og organisasjoner kan utveksle erfaringer om hvordan man jobber forebyggende i forhold til vold, diskriminering og helsearbeid knyttet til seksuell legning. Herunder å ha et perspektiv på menneskerettigheter."

Etter henvendelser jeg fikk fra Europride ble forslaget utvidet med en tilleggssetning hvor også menneskerettighetsperspektivet ble bragt inn. Les mitt innlegg i bystyredebatten nedenfor.

 

Oslo bystyre 25. september 2013 Ivar Johansen, SV

Sak Oslo kommune tar opp menneskerrettighetsbrudd mot homofile i møte med St.  Petersburg

Ordfører,

Det er et viktig initiativ Arbeiderpartiets bystyregruppe her reiser, og det er særlig viktig fordi Oslo jo har en samarbeidsavtale med St. Petersburg. Samarbeidspartnere og venner skal nettopp ta opp, som en del av vennskapet, også det som i utgangspunktet kan være ubehagelig. Ekte venner gir også tydelig beskjed når en har gjort noe svært dumt, slik at man får mulighet til å korrigere kursen.

Derfor er Aps initiativ riktig. Og jeg merker meg at byrådslederen allerede svært tydelig i et brev til guvernøren i St. Petersburg har uttrykt bekymring for menneskerettighetssituasjonen i Russland, og samtidig understreket at et eventuelt fornyet samarbeid mellom Oslo og St. Petersburg bør inkludere det sivile samfunn og menneskerettigheter.

Men dette handler om mer enn St. Petersburg.

Russlands president Vladimir Putin undertegnet i begynnelsen av juli loven som forbyr såkalt «homoseksuell propaganda». Loven forbyr å gi informasjon om homoseksualitet til personer under 18 år. Bøter på opp til 5000 rubler – cirka 1000 kroner – gis til de som informerer om «ikke-tradisjonelle seksuelle relasjoner» til mindreårige. Flere store russiske byer, deriblant St. Petersburg og Moskva, innførte den omstridte lovgivningen, til store internasjonale protester.

Initiativtakeren til Russlands homofiendtlige lov sier homofile vil bli arrestert under OL i Sotsji i februar neste år. Dette er naturligvis helt uakseptabelt, og verdenssamfunnet får her en stor utfordring på hvordan dette skal håndteres.

Fra SVs side har vi tenkt at et bidrag Oslo kan komme med er å invitere alle våre vennskaps- og samarbeidsbyer i forbindelse med Europride i Oslo i 2014, hvor man kan drøfte menneskerettighetsperspektivet i dette, og f.eks. politi, helsetjenester og organisasjoner kan utveksle erfaringer om hvordan man jobber forebyggende i forhold til vold, diskriminering og helse.

Vi er svært fornøyd med at en enstemmig finanskomite, og dermed sikkert også i dag: et enstemmig bystyre, slutter seg til vårt initiativ.

Forebygging av vold og diskriminering blir stadig viktigere i et Europa rammet av krise. Homodiskriminering og homovold er endel av en gammel tradisjon hvor autoritære ideologier finner hverandre og forenes og homofile brukes som syndebukker for alt som er galt.

Denne gang var det de homofile som ble rammet, - i Russland. En annen gang kan det være andre som rammes. Fra SVs side mener vi Oslo i forhold til våre vennskaps- og samarbeidsbyer må ha menneskerettighetsperspektivet høyt. Det får bystyret rikelig mulighet til å drøfte når Byrådet nå får et pålegg fra et flertall her i bystyret om å legge fram en sak som drøfter dette med samarbeidsbyer.