Annet

KS-drøfting: Bør arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser endres?

KS-drøfting: Bør arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser endres?

I KS sitt hovedstyre skal vi neste uke behandle KS sitt syn på arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven. Administrasjonen anbefaler hovedstyret å vedta:

"KS har følgende hovedsynspunkter knyttet til arbeidstidsbestemmelsene i arbeidsmiljøloven:

- KS mener arbeidstidsbestemmelsene er en viktig faktor for å møte arbeidskraftsutfordringene til beste for både brukere, ansatte og virksomheten

-KS mener det særlig knytter seg utfordringer mht å etablere arbeidstidsordninger innenfor helse- og omsorgssektoren. Dette gjelder både ordinære turnuser og alternative arbeidstidsordninger.

Utfordringer knyttet til ordinære turnusordninger:

a)      KS mener at arbeidsgiver etter drøftinger med tillitsvalgte må kunne fastsette turnusordninger som gjennomgående praktiseres i dag innenfor helse- og omsorgssektoren.

b)      KS mener aml må endres slik at:

- arbeidsgiver etter drøftinger med tillitsvalgte kan fastsette daglig hvile ned til 9 timer, eller 8 timer dersom den enkelte arbeidstaker samtykker.

- arbeidsgiver etter drøftinger med tillitsvalgte kan etablere turnusordninger som innebærer at det enkelte vakter kan arbeides inntil 10 timer pr dag og at det enkelte uker kan arbeides inntil 50 timer.

Utfordringer knyttet til alternative arbeidstidsordninger:

a)      Noen av arbeidstakerorganisasjonene i kommunal sektor har utarbeidet en sjekkliste for lokale parter med formål om å få en mer enhetlig praksis når det gjelder avvik fra arbeidstidsbestemmelsene. KS ønsker i utgangspunktet å åpne for at lokale tillitsvalgte bør få fullmakter til å inngå avtaler etter aml. § 10-12 (4), men vil vurdere hvordan denne sjekklisten viser seg å fungere i praksis, før man eventuelt foreslår endringer i arbeidsmiljøloven.

b)      KS mener det er hensiktsmessig at medleverforskriften endres. KS mener virkeområdet for medleverforskriften, som i dag bare gjelder arbeid med enkelte brukere, bør utvides til også å omfatte flere brukere med tilsvarende behov for kontinuitet, for eksempel psykisk utviklingshemmede og demente. Alternativt at det utarbeides en ny forskrift."

Jeg kan ikke se at at administrasjonens forslag til vedtak er nødvendig. Arbeidsmiljøloven er en fleksibel lov som gir rom og muligheter for - i samarbeid og avtaler med de ansattes organisasjoner - å etablere arbeidstidsordninger som har den fleksibilitet som er nødvendig for å sikre hensiktsmessig organisering av arbeidstiden til beste for både brukere, ansatte og virksomheten. Jeg tar svært gjerne i mot konkrete innspill og synspunkter. Hele saksframstillingen ligger på linken nedenfor.

Kommentarer   

#1 Elisabeth Rode Gustavsen del 1 09-10-2013 13:41
Takk for at du deler og gjerne vil ha tilbakemeldinge r på: KS-drøfting: Bør AMLs arbeidstidbeste mmelser endres.

Etter mitt syn bør den ikke endres, AML er fleksibel nok slik den er utformet! Det er viktig å holde ved gjeldende rett der tillitsvalgte godkjenner turnus, for å sikre en best mulig ivaretakelse av den enkelte arbeidstaker! Jeg jobber som nattsykepleier på Aker Sykehus. På min arbeidsplass kan man enten jobbe natt eller dag/kveld. Dette er en god ordning, da ingen av oss vil jobbe 3-delt turnus.

Jeg kan bare nevne at etter den siste omorganiseringe n, så ble noen av miljøarbeideren e som jobbet fast dag/kveld flyttet over på natt. Et knapt halvår senere, så er de alle tilbake på dag/kveld. Det ble for belastende for de å jobbe natt. Mange hadde ikke helse til det og ble sykmeldt( de fikk høyt blodtrykk og søvnproblemer), dessuten ble det nær sagt umulig for de som er aleneforsørgere å være borte på natten.

Det er viktig med en god nattevaktsturnu s, som sørger for friperioder(5-8 dager) til å hente seg inn, for det tar tid og er belastende å måtte snu døgnet hver uke. Derfor er det viktig at tillitsvalgt godkjenner turnus i tråd med arbeidstakers ønsker.
#2 Elisabeth Rode Gustavsen del 2 09-10-2013 13:42
De som jobber dag/kveld jobber: 08:00-15:15, 15:00-22:45. Noen ganger har de kortvakter i sin 6-ukers turnus, det gjelder både dag- og kveldsvaktene. Det de opplever som tyngst, er såkalte springvakter. Hvor de har kveldsvakt og skal på dagvakt dagen etterpå. Reisevei til og fra jobb tar tid, mange bruker 1/2-1t. Det tar litt tid å lande og finne roen etter en vakt, for så å spise, slappe av og gå og legge seg. Å korte ned hviletiden mellom disse vaktene bør unngås. Da blir det bare enda mer belastende med springvakter. Dessuten så er det mange som har barn, og som må levere barn i barnehage før de skal på dagvakt. Hviletiden er knapp nok som den er, hviletiden bør ikke minskes! Blir hviletiden kortere, vil jeg anta at det kan medføre økt sykefravær. Søvn er viktig for å opprettholde et godt immunforsvar, være uthvilt og opplagt når man kommer på jobb. For å skape stabil arbeidskraft er faktorer som bl.a. en god turnus, nok hviletid, flest mulig fast ansatte i 100%stillinger viktig. Ved sykdom blir fast ansatte først prioritert, det er mange som jobber uønsket deltid men som er avhengig av å tjene mer for å kunne leve av lønnen. Hvis ingen av de fast ansatte kan jobbe ved sykdom, så har vi faste vikarer som blir ringt til.
#3 Erik Eriksen 09-10-2013 16:03
Enig med deg. Arbeidsmiljølov en er meget fleksibel som det er i dag, og innenfor rammene av denne er det mulig å avtale unntak/ arbeidstidsordn inger som ivaretar behovene som både arbeidsgiver, ansatt og ikke minst publikum har.
Man kan imidlertid ikke dispensere seg bort fra manglende planlegging og helhetstenking. Man kan kan dispensere seg bort fra å gi ansatte gode arbeidsvilkår og kompensasjon for ulempe. Og det er nok det som er det egentlige formålet her....
Det virker som man ofte glemmer i denne diskusjonen at loven også skal verne samfunnet mot effektene av at ansatte jobber for lenge. Jeg finner det interessant å sammenligne med langtransportsj åfører. De fleste er nå enige i at disse blir pålagt hvile til regelmessige tider (relativt rigid) og ingen ville godtatt at det ble opp til partene i de enkelte transportbyråer å avtale seg frem til unntak. Men det virker som det er helt OK at sykepleiere som skal håndtere avansert medisinsk utstyr eller politifolk som skal håndtere komplekse væpnede oppdrag er på jobb mye lengre enn lovens minstestandard, uten pauser. Det å skulle ha ansvaret for å avtale unntak er en ansvarsfull jobb som krever dyp innsikt i relativt komplisert jus og sammensatte problemstilling er. Det krever også stor grad av evne til å ta helhetlig ansvar og å være uavhengig. Dette taler for ar fullmakten til å avtale unntak ligger på et høyere nivå enn lokalt på de enkelte virksomheter. BLir fullmakten delegert til de enkelte virksomheter vil man også kunne oppleve en form for konkurranse der det gjelder å ha mest og flest unntak. Lykke til!
#4 Rigmor Hogstad 10-10-2013 06:42
De største Unntakene i aml's arbeidstidskapi ttel forutsetter atvirksomheten har tariffavtale. Det gjelder redusert daglig og ukentlig hviletid, daglig og ukentlig arbeidstid, bl.a. Lovmakerne har her sett at tariffavtalene bedrer lovens bestemmelser om ukentlig arbeidstid, og derfor er det anledning til å utvide grensene ved ytterligere avtaler med de tillitsvalgte, som nettopp "svarer for" tariffavtalen. Som part i denne avtalen, synes jeg det er rart at KS vil lovfeste en avtaleadgang som vil kunne fravike egen tariffavtale - og avtalemed tillitsvalgte om gjennomsnittsbe regning av arbeidstiden. Nylig har KS inngått en avtale med Fagforbundet, Delta og Nsf der de er enige om at arbeidsgiver ikke v/individuell avtale med arbeidstaker, kan avtales eg bort fra avtalen med tillitsvalgt om gjennomsnittsbe regning i en turnusplan. Derfor kan ikke dette lenger gjøres i fht gjennomsnittsbe regning av arbeidsfri på søn-og helgedag, og dette skal nå avtales med tillitsvalgte. Kort sagt: enten må man forholde seg til tillitsvalgte eller kun til den enkelte arbeidstaker. Jeg trodde KS så flere fordeler med å ha en motpart som kan forplikte alle arbeidstakere, framfor å inngå avtale med hver og en ansatt.
#5 Arild Johansen 10-10-2013 16:41
Hvorfor praktiserer sykehjem og omsorgsboliger 6 ukers turnus med fult av spring vakter hvor de har kveldsvakt og skal på dagvakt dagen etterpå.Det er fult mulig å lage 6 ukers turnuser med kunn en sprng vakt. Innenfor dagens regelverk er det fult mulig å lage slike turnuser.Målet bør også i helsesektoren være å ha færrest mulige springvakter og lengst mulig tid mellom vaktrnr. Slik er det desverre ikke i dag.
#6 Bjarne Rohde 10-10-2013 17:34
Eg er samd med dei over som peiker på at det allereie i dag er stort rom for å avtale anna arbeidstidsordn ingar.

Eg reagerer også på at det gjennomgåande står 'drøfte', ikkje 'avtale', noko som gjer at arbeidsgjevar kan einsidig diktere arbeidstidsordn inga så lenge han har drøfta ho med tillitsvalde.
#7 John Sandvik 16-10-2013 22:30
Å skyve avgjørelsene over på lokale tillitsvalgte er en svært merkelig greie kombinert med Arbeidstilsynet s godt utviklede dispensasjonsap parat, jeg registrerer en glede hos arbeidsgiversid en som burde få en bjelle til å ringe. Når det er sagt er det ikke synd på de ansatte som godtar slike arbeidstidsordn inger, det er jo til syvende og sist den enkelte ansatte som må avgjøre dette, siden de tillitsvalgte og arbeidstilsynet tradisjonelt jatter med arbeidsgiver.

You have no rights to post comments