Annet

KS støtter svekking av arbeidsmiljøloven

KS støtter svekking av arbeidsmiljøloven

KS sitt hovedstyre behandlet i dag den særs kontroversielle saken om endring av arbeidsmiljølovens arbeidstidsbestemmelser. Administrasjonens forslag har fått krasse kommentarer fra Fagforbundet, FO og Sykepleierforbundet. Flertallet i hovedstyret støttet administrasjonens innstilling, mens Arbeiderpartiet og SV gikk sammen om det forslaget jeg hadde formulert:

"KS ønsker å utnytte den fleksibilitet loven gir med rom og muligheter for – i samarbeid og avtaler med de ansattes organisasjoner - å etablere arbeidstidstidsordninger som

-          Gir den fleksibilitet som er nødvendig for å sikre hensiktsmessig organisering av arbeidstiden, til beste for både brukere, ansatte og virksomheten.

-          Som er basert på avtaler med de ansattes organisasjoner.

-          Som gir mulighet for lengre avtaletid.

-          Løser utfordringer mht å etablere arbeidstidsordninger innenfor helse- og omsorgssektoren. Dette gjelder både ordinære turnuser og mer alternative arbeidstidsordninger.

-          Møter arbeidskraftsutfordringene og målet om å oppnå mer heltid.

-          Fastsetter ordinære turnuser innenfor helse- og omsorgssektoren gjennom avtaler med de tillitsvalgte som ved særskilte tilfeller fraviker krav om 11 timers sammenhengende hvile og gir muligheter for gjennomsnittsberegning av arbeid.

-          Over noe tid se på de erfaringer med den sjekkliste/retningslinjer for lokale parter noen organisasjoner i kommunal sektor har utarbeidet med formål å få en mere enhetlig praksis når det gjelder avvik fra arbeidstidsbestemmelsene. KS vil vurdere hvordan disse retningslinjene viser seg å fungere i praksis, før man eventuelt vurderer å foreslå at lokale tillitsvalgte kan få fullmakt til å inngå lokale avtaler om avvik.

-          Ser på muligheten for hvorvidt de hensyn medleverforskriften har ivaretatt kan være aktuelle for brukere med tilsvarende behov for kontinuitet, for eksempel barnevern, psykisk utviklingshemmede, og multifunksjonshemmede og at det derfor eventuelt er aktuelt å inngå avtaler etter aml § 10 – 12 (4)."