Annet

Sagene Bad: Bystyreflertallet sa nei til å kjøpe tilbake badet

Sagene Bad: Bystyreflertallet sa nei til å kjøpe tilbake badet

"Når det borgerlige bystyreflertallet selger unna det offentlig eide og drevne Sagene bad til en privat interessent ut fra den klare forutsetning at det fortsatt skal driftes for et barn for skolebarn og byens innbyggere, ja da må vi forvente at så skjer.

Jeg mener at flertallet i denne salen har et moralsk ansvar for å rette opp igjen denne fadesen. Barna på Sagene kan ikke fortsatt bli møtt med det barna omtaler som «luft-suppe og vente-boller.» Kommunen må kjøpe tilbake bygningen og badet, og sørge for at Sagene folkebad igjen fylles med vann," sa jeg blant annet da bystyret i går behandlet SV og Rødt-forslag om at bystyret skal kjøpe tilbake Sagene Bad for å sikre at badet blir satt i stand, og at det blir vann i bassenget. Høyres borgerlige flertall stemte dessverre ned forslaget.

 

Oslo bystyre 23. okt. 2013 Ivar Johansen, SV

Privat forslag Kjøpe og gjenåpne Sagene Bad

Ordfører,

Det er ikke bygd et nytt bad i Oslo siden 1983, da Holmlia Bad ble bygd. Siden den gang har Oslos befolkning økt med 150.000 mennesker.

Kommunen har et betydelig ansvar for å sikre at Oslobarna får nødvendig svømmeopplæring.  Tallene er dystre når det gjelder Oslobarns svømmeferdigheter. Kommunens egen kartlegging fra 2011 viste at hver fjerde tiåring ikke klarer å svømme 25 meter. Langt flere må gi opp å svømme 200 meter. På enkelte Osloskoler kan åtte av ti ikke svømme. Det betyr at de står igjen på kanten når andre stuper uti. Og risikerer å havne i den tragiske drukningsstatistikken. Ethvert barn som drukner er selvsagt en tragedie.

Selv ikke når man bygger noe skoler tas det høyde for dette. Flere tusen nye skoleplasser vil stå ferdig til skolestart høsten 2014. I de neste 4 årene settes det av om lag 10 milliarder kroner til skoleutbygging og rehabilitering. Men nye svømmebasseng er fullstendig fraværende i kommunens skoleplaner.

I stedet opplever vi at offentlige bad selges unna, og tas i bruk til annet formål (Torggata Bad), selges til private som lar det stå tomt (Sagene bad) eller at forfallet er så stort at det stenges (Sogn skole).

Selvsagt må ikke alle bad være eid og driftet av kommunen. Men, når det borgerlige bystyreflertallet selger unna det offentlig eide og drevne Sagene bad til en privat interessent ut fra den klare forutsetning at det fortsatt skal driftes for et barn for skolebarn og byens innbyggere, ja da må vi forvente at så skjer.

Det ble åpnet for offentlig/privat samarbeid, det som vi i dag vel ville bli kalt OPS, men lokalbefolkningen på Sagene og Grünerløkka kan med rette føle seg lurt. Lurt av bystyreflertallet, som for en billig penge – kr. 550.000 - kvittet seg med offentlig eiendom, samtidig som det ble garantert at lokalbefolkningen gjennom dette skulle sikres et fortsatt badetilbud.

Daværende byråd Grete Horntvedt sa i 2006, da saken ble behandlet her i bystyret: «Dette er etter byrådets mening en vinn-vinn-situasjon. Sagene bad blir rehabilitert. Skolebarna kan igjen få svømmeopplæring i bassenget. Fredningen av Sagene bad blir respektert, og publikum kan slippe til i badet.»

Det ble i stedet en tap-tap-situasjon.

Jeg mener at flertallet i denne salen har et moralsk ansvar for å rette opp igjen denne fadesen. Barna på Sagene kan ikke fortsatt bli møtt med det barna omtaler som «luft-suppe og vente-boller.» Kommunen må kjøpe tilbake bygningen og badet, og sørge for at Sagene folkebad igjen fylles med vann.