Annet

Ansatte må selvsagt, om de ønsker, ha rett til å stå lenger i jobb

Ansatte må selvsagt, om de ønsker, ha rett til å stå lenger i jobb

"Det er absolutt klokt å se på tiltak som gir kommunalt ansatte muligheter for å stå lenger i arbeid. Brannfolk som ønsker det bør selvsagt ha rett til å jobbe lenger enn til de er 60 år, og folk på min alder i Havnevesenet eller Vann- og Avløpsetaten må selvsagt også ha en rett til å jobbe lenger," sa jeg blant annet da bystyret behandlet et Høyre-forslag om å se på særaldersgrenser i Oslo kommune.

 

Oslo bystyre 23. okt. 2013 Ivar Johansen, SV

Sak Aldersgrenser i arbeidslivet

Ordfører

Det materielle innholdet i forslaget fra Høyres gruppeleder er helt greit.

Jeg forutsetter at Byrådet, som en del av den løpende vurdering av arbeidsgiverpolitikken, regelmessig ser på alle deler av avtaleverket mellom Oslo kommune og de ansattes organisasjoner.

Hovedansvaret for arbeidsgiverpolitikken ligger jo hos Byrådet, og Høyres finansbyråd kan jo når som helst her ta initiativ til forhandlinger med de ansattes organisasjoner. Og jeg skjønner derfor ikke hvorfor Høyres gruppeleder mener Byrådet må få en instruksjon fra bystyret for at de vil se på særaldergrenser og andre tiltak som kan bidra til at arbeidstakerne blir stående lenger i arbeidslivet.

Det vil si, jeg ser en grunn: Forslaget er datert 27. juni, og Høyre var i valgkampmodus. Jeg har tillit til at Byrådet ser på dette, uten pålegg fra bystyret.

På det materielle er vi fra SVs side helt enig med forslagsstiller. Det er absolutt klokt å se på tiltak som gir kommunalt ansatte muligheter for å stå lenger i arbeid. Brannfolk som ønsker det bør selvsagt ha rett til å jobbe lenger enn til de er 60 år, og folk på min alder i Havnevesenet eller Vann- og Avløpsetaten må selvsagt også ha en rett til å jobbe lenger.

Men det er en særaldersgrense Høyre av en eller annen grunn unnlater å nevne i sin oppramsing: særaldersgrensen som gjelder for heltidspolitikernes gull-pensjoner. Selv etter at Stortinget har ryddet opp hos seg, og i all hovedsak fjernet, de særs gunstige pensjonsvilkårene for folkevalgte, sitter man her i Rådhuset og tydeligvis har all verdens tid på å rydde opp. Fortsatt har heltids folkevalgte i bystyret og Byrådet vesentlig kortere opptjeningstid enn de øvrige ansatte i kommunen, og altså en særaldersgrense på 65 år.

Nå har man ruget på denne saken i Rådhuset lenge nok, i svært mange år, og det er på tide å avvikle egne privilegier.

Så bare en liten kommentar til Arbeiderpartiets merknader. Ja, det er riktig at byrådet – av dette bystyret – er gitt ansvar for å forvalte kommunens arbeidsgiveransvar, og herunder ansvaret for å forhandle om tariff- og overenskomster. Bystyret har gitt ganske vide delegasjonsfullmakter til Byrådet, på mange saksområder. Men selvsagt vil disse fullmaktene alltid være innenfor de overordnede rammer som bystyret gir. På alle saksområder delegert til Byrådet kan bystyret gi overordnede styringssignaler som blir rammer for Byrådets utøvelse av fullmaktene.

Dette bare som en forklaring på hvorfor SV ikke er med på en merknad Ap står alene om i finanskomiteen.