Annet

Nøtterøy kommune: Endelig enige om turnusavtaler

Nøtterøy kommune: Endelig enige om turnusavtaler

Tillitsvalgte i Nøtterøy kommune har stått på for å få på plass avtaler om arbeidstid før det nye helsehuset på Nøtterøy ble åpnet i oktober. De kan puste lettet ut og glede seg over at de har fått gjennomslag for at arbeidsplan (turnus) skal settes opp før en overordnet avtale om arbeidstid lages, og den viser igjen at arbeidsmiljøloven er en fleksibel lov, som gir muligheter. Det blir ikke en overordnet arbeidstidsavtale for alle arbeidssteder innenfor helse og omsorg slik kommuneledelsen ønsket seg, men egne avtaler for hvert arbeidssted.

Det har vært harde måneder for tillitsvalgte og ansatte innenfor helse på Nøtterøy i Vestfold. Kommuneledelsen ville ha ansatte og tillitsvalgte til å signere arbeidstidsavtaler som kunne føre til kortere hviletid, lengre vakter og høyere gjennomsnittsberegning enn arbeidsmiljølovens hovedbestemmelser. Denne avtalen skulle gjelde for alle ansatte innenfor helse- og sosialsektoren i Nøtterøy kommune.

Det nektet arbeidstakerorganisasjonene å godta. Arbeidsplassene og arbeidsbelastningene er ulike. Det som er akseptable unntak på et sted, gir for store belastninger på en annen arbeidsplass, påpekte de tillitsvalgte. Derfor må arbeidsplanen (turnusplanen) settes opp og vurderes av tillitsvalgte lokalt før en overordnet avtale for den enkelte avdeling inngås.

Både Delta, Fagforbundet, Sykepleierforbundet og Fellesorganisasjonen (FO) har stått sammen i kampen. Deltas hovedtillitsvalgt Åse Hejdenberg sammenlikner det med å kjøpe bil: - Du skriver ikke under en kontrakt før du har sett bilen, sier hun til Deltas medlemsblad "Ta del".