Annet

Bolig: Oslo trenger et større utleiemarked

Bolig: Oslo trenger et større utleiemarked

– Om du er sykepleier, lærer eller enslig, så klarer du faktisk ikke å kjøpe deg en ordentlig leilighet i Oslo. Nå er det ekstremt kostbart. Og det er lenge siden OBOS tok på seg et sosialt ansvar, sier Evelyn Dyb, sosiolog og forsker ved Høgskolen i Oslo og Akershus, til Aftenposten, og legger til: - Jeg håper ikke det blir slik at du må være gift for å ha råd til å kjøpe noe i Oslo.

Hun mener det er mulig å reversere utviklingen. – Men da må det politisk vilje til, og nye aktører må komme inn på markedet. Flere interessegrupper kan drive et boligbyggelag som et kooperativ.

– Det er ikke mye kommunen kan gjøre på det boligsosiale området som planmyndighet dersom det er private aktører som kommer med utbyggingsforslagene. Men hvis kommunen eier tomtegrunnen selv, eller kjøper opp nye arealer, kan de selges med bestemte betingelser til utbyggere. Da er det for eksempel mulig å fastsette at en viss andel av boligene skal være utleieboliger, og at en del av dem skal selges eller leies ut til under markedspris, sier forskeren til avisa.

I byrådserklæringen mellom AP, SV og MDG heter det at "byrådet vil utrede muligheten til å bygge og etablere ikke-kommersielle utleieboliger." Jeg tror dette er overmodent.

Kommentarer   

#1 Ola Bog 28-05-2017 07:26
Akk, ja ..

"Ifølge BBY tok kommunen utbytte på 370 millioner i 2014, 375 millioner i 2015, og har planer om å ta ut 390 millioner i 2016. Dette til tross for at BBY har et enormt etterslep på vedlikehold, og selv en rekke ganger har bedt om å få beholde en større del av overskuddet selv.
Nå krever Leieboerforenin gen et utbyttestopp fra de kommunale boligene.
– Det er uetisk at kommunen tar utbytte fra de kommunale boligene når vi samtidig vet hvordan situasjonen er for dem som bor der. De har det vanskelig, og trenger ekstra ressurser, sier Aasen til Dagsavisen." (Dagsavisen 21/5/2016)
dagsavisen.no/.../...

.
#2 Stig Høisæther 28-05-2017 07:44
Leiemarkedet i de store byene er overlatt til leier og utleier. Tilførselen av leie boliger er stor sett i offentlig regi, sosiale boliger og studentboliger. Byene er i ferd med å bli til kollektivet, der flere bor trangt og dyrt med fellesrom. Vi ser 30 tallet der familier bodde trangt idag blir der enslige bor trangt og dyrt. Ikke kommersielle boliger må lovfestes om ikke blir det neppe realisert. Boligmarkedene preges av høye priser og lav tilførsel av bolig typer, eie og leie. Forskjellene øker og flere blir marginalisert økonomisk, mens andre tjener seg rike.
#3 Mathias Bismo 28-05-2017 08:41
For så vidt enig, men det fordrer at det offentlige faktisk setter av penger til vedlikehold. Hvis ikke ender vi fort oppvsom i Sverige og Storbritannia.
#4 Jan Atle Bergstrøm 28-05-2017 08:46
Dette er blitt verre, år for år siden 1970-tallet, da man fremdeles kunne tjene 15 tusen i måneden og betale fem hundre i husleie.
Så kom Thatcher-Reagan -Brundtland, og ideen om 'scarity engineering' ble født. De hadde lest i Donald at Onkel Skrues myntsamling er så verdifull nettop fordi myntene hans ikke er i omløp - de ligger allesammen i bunnen av pengebingen. Skulle han grave dem frem og sette dem i omløp, ville de bli mindre sjeldne, og dermed mindre verdt.
Siden dengang er hushaire blitt en mektig lobby, med full kontroll over media.
Det er viking at vi ikke bygger boliger, for da 'legger vi press på' boligmarkedet.
Vi må passe oss, slik at ikke alle får et sted å bo, for da vil boligmarkedet 'kollapse' - mao. boligene vil ikke koste mer enn de er verdt i materialer og arbeid, og alle med inntekt (tilogmed pensjonister) vil få råd til å bo et sted, noe hushaiene ser på som et skrekkscenario.
Og husk at boligblokker ikke 'passer inn i bybildet', 'ingen orker vel å bo sånn' (de vil heller fryse ihjel på fortauet!?!) og så er det 'stygt. Miami, Hong Kong og Dubai er jo flotte steder, men de ligger jo i utlandet, og der er det andre regler for hva som er 'pent' og hva som er 'stygt'.
Det står milliarder på spill.
Hushaiene kommer til å ta i bruk alle midler for å stoppe boligbygging.
Det vil komme bymiljøkampanje r, svertekampanjer , skremselskampan jer, en ny runde med rasistpropagand a, 'forsknings'res ultater som viser at folk ikke vil bo i blokk, overskrifter, TV-programmer, alt for å stoppe dette.
+1 #5 Helle Bakke 28-05-2017 09:49
Ironisk og illustrerende nok har Obos solgt utleie-porteføl jen sin til Oslo Kommune, hvilket har satt flere leitagere i en vanskelig bo-situasjon. Såkalt "gjengs" leie er nå forøvrig på nivå med markedspris. Dette framstår som svært dårlig forvaltning av felles ressurser, i all tid mange av folkene som bor i kommunale boliger, er avhengig av å få bostøtte.
Tida er mer enn overmoden til å innføre en rettferdig og bærekraftig boligpolitikk. Og dersom ikke et såkalt rødgrønt byråd klarer det, kommer det aldri til å skje.
#6 Hilde Houen 28-05-2017 09:51
Se til Sverige mht gode leieforhold i kommunalt eide leiligheter..
#7 Leiv G. Gabrielsen 28-05-2017 12:37
I bygge nye boliger i oslo er dyrt, la oss ta en bolig på ca 50 kvm, på stovner vil den koste ca kr 40.000 pr kvm.Det er ca kr 2 mill. rentekost ca 2% felleskostnader ca 2900 pr måned. Skal denne leies ut koster det ca kr 6200 pr måned. Dette er den laveste kalkuleringen jeg klarer å finne i oslo med null "fortjeneste" Da antar jeg 0 formueskatt og 0 eiendomskatt på dette.
#8 Nina Egedius 28-05-2017 12:39
Det gjelder ikke bare sykepleiere og lærere, men alle med en inntekt på et normal - nivå. Det er faktisk umulig å kjøpe egen bolig med kun én inntekt i dagens Oslo. Når markedskreftene får lov til å råde, vil det være noen som tjener penger på eiendom. Tilbud og etterspørsel. Folk med mest penger, arvet eller høye lønninger, eller to med gode inntekter, vil alltid komme foran i et markedsliberali stisk samfunn.

Man trenger ikke være forsker eller sosiolog for å forstå at det er mer enn overmodent med tanke på bygging og etablering av ikke-kommersiel le utleieboliger.
Så får heller høyresiden bare klage over at det "ødelegger" eller "uthuler" eiendomsmarkede t som mye de vil. De har skummet fløten av et ekstremt fantastisk selgers marked for lenge.

For øvrig er jeg av den mening at folk flest bør kunne EIE sin egen bolig, selv med én lav, eller to lave inntekter. - Et regulert utleiemarked er flott og hører med i en velferdsstat, men retten til å kunne eie egen bolig handler om mye mer.
#9 Kirsten Ellewsen 28-05-2017 12:40
På 80-tallet kunne du kjøpe en grei bolig for en pris av 2,5 x brutto inntekt. Boligrenten var da på 14 % effektivt. Idag er samme leilighet verd 8 - 9 x bruttoinntekt. Det får man ikke lån til. Det er rart det ikke blir tatt noen grep for å begrense ikke bare spekulanter - men også eiendomsmeglere . Og 20% egenandel burde være minimumskrav.
#10 Anne Reis 28-05-2017 15:36
Det er umulig å finne noe man har råd til å leie, det blir rom i kollektiv eller hybel. Det er ikke noe for et voksent menneske, selvom man er singel. Men ingen politikere gjør noe med dette, det har vært sånn i mange mange år og bare blitt verre og verre. Og det er like dyrt for ei rønne, som nyoppussa omtrent. Jeg var og så på en skikkelig slitt leilighet på 39 kvm til 11.500,-, hadde ikke fått plass til halvparten av tinga mine, og jeg har ikke overflod av stæsj. Det er virkelig deprimerende.
+1 #11 Per Erik Borgen 28-05-2017 15:36
Hei, Glem ikke at en kommunal utleieleilighet koster kr. 13000 PR. Mnd.Hvordan skal en uføre pensjonist klare betale dette

You have no rights to post comments