Annet

Skar leir i Maridalen tas i bruk

Skar leir i Maridalen tas i bruk

Jeg sloss for at kommunen skal være en god forvalter av fellesskapets verdier. Derfor skal tomme bygg tas i bruk, enten av kommunen selv eller av ideelle organisasjoner og tiltak.

Derfor heier jeg på at byrådet nå endelig har funnet løsninger for Skar leir i Maridalen. Skar leir har bydd på komplekse utfordringer blant annet beliggenheten i marka, nærheten til Maridalsvannet som drikkevannskilde, avløpsproblematikk og vedlikeholdsetterslep. Utslippsrestriksjonene i Maridalsvannets nedslagsfelt er svært strenge, noe som blant annet fører til strenge begrensinger for antall personer som kan oppholde seg i leirområdet. Bygningene har derfor stått tomme de siste 10 årene.

Eiendommen har 21 bygninger med et samlet areal på ca 10 840 m2. Fire av de største bygningene er fredet av Riksantikvaren. Byantikvaren har i tillegg oppført ytterligere10 bygninger på «gul liste».

Dette foreslår byrådet å gjennomføre:

- Etablering av enkel varmestue i vaktbua for turfolk.

- Legge til rette for et lite bomiljø nærmest mulig leirbygningene, for å få aktivitet/tilstedeværelse i leiren hele døgnet.

- Legge til rette for næringsvirksomhet, øvings-/praksislokaler for lærlinger/elever og/eller kulturvirksomhet.

- Bygninger som ikke kan benyttes innenfor utslippstillatelsen (forlegning, messe og boliger) saneres.

- Det etableres et bio-renseanlegg for rensing av gråvann. Sortvann (avløp fra toaletter) samles i tette tanker og bringes ut av leiren.

- Bygninger og tekniske anlegg rehabiliteres til enkel standard.

Det foreslås at fem bygninger rives, herav tre tomannsboliger. De øvrige boligene bygges om til eneboliger for å redusere utslippet. Alle tekniske anlegg (vannverk, vannledninger, avløp, renseanlegg, el-anlegg, varmeanlegg osv.) må rehabiliteres/fornyes. Bygningsmassen settes i enkel, men utleibar stand. Etter dette vil Skar leir kunne romme 4 eneboliger, 26 arbeidsplasser og 15 elev/lærlingeplasser, samt en turisthytte/varmestue.

Dette er et bra utgangspunkt, og gir mulighet for samarbeid med organisasjonsliv og aktører som kan bidra til å utvikle området.

Forslaget skal nå behandles av bystyret. Kom gjerne med synspunkter/innspill.

Kommentarer   

#1 Berit Rekve 14-09-2017 14:40
Så bra.
Viktig at ein tek betre vare på det kommunen har. Det ser ut til at det mange stader har vore dårleg vedlikehald av felleseiga.
#2 Andreas Kristensen 14-09-2017 16:24
Gamle forsyningskomma ndoen holdt til der. Veldig fin leir. Godt at den blir utnyttet igjen! Det er så fint der oppe, ved Maridalen. Til trass for at det er langt inn i skogen går bussen der fra også.
#3 Bodil Chr. Erichsen 14-09-2017 22:28
Veldig bra at området tas i bruk! Jeg drømte en gang i tiden om å lage folkehøyskole der oppe, med samfunnsfag :-) Da la jeg merke til tomannsboligene , som jeg gjerne så rehabilitert. Er det to slike som er tenkt gjort om til enebolger? I så fall synes jeg umiddelbart et par tomannsboliger kunne få stå også, men det er jo mange hensyn å ta ... spent på fortsettelsen! Er det noen mulighet for å lage kurs/konferanse senter der oppe? Med tanke på alle de folka som var der før, må det jo være mulig å ha det noenlunde folksomt der, selv om vi i dag må ta andre miljøhensyn?
#4 Inger Johanne Hofstad 15-09-2017 12:14
Under en etterutdanning på Folkehelsa på nittitallet, hadde jeg den glede å bo på Skar leir i nesten fire måneder ( som gammel reserveoffiser i hæren hadde jeg anledning til det). Det var på alle måter en fantastisk opplevelse. Jeg ble kjent med folkene som bodde der, og ikke minst med Maridalen. Jeg husker at på den siste bussen fra byen var jeg ofte eneste passasjer, og bussjåføren ytet da god service ved å kjøre meg helt til leirporten. Godt at et slikt fantastisk sted/boområde blir tatt i bruk igjen.
#5 Hilde Reh 15-09-2017 16:34
Bruk bygningene til en utviding av Markaskolwn med internatmulighe t og verksteder. Gjerne for ungdom som trenger litt tett oppfølging. Videregående skole ala Sollerudstranda . Mulighet for lærekandidatløp og ordinært løp med praksisteori og mest mulig fellesfag ute og forankret i beliggenheten og naturen man bor og jobber i.

You have no rights to post comments