Annet

Tydelig beskjed til Oslo kommune: Stopp løsarbeidersystemet

Fagforbundet med tydelig beskjed til Oslo kommune: Stopp løsarbeidersystemet

Vi kan ikke lenger sitte stille og høre på ekkoet fra fortiden, det må bli slutt på at pleie- og omsorgstjenestene opprettholder et løsarbeidersystem.

"Om alle ekstravakter i morgen var borte, så ville ikke hjemmetjenester, sykehjem eller andre pleie og omsorgstjenester fungere. Tjenestene til eldre og pleietrengende er fundamentert på, og totalt avhengig av, daglig kjøp og salg av arbeidskraft. Etter arbeidsgivers godtbefinnende. Hadde ekstravaktene blitt fjernet fra for eksempel kommersielle sykehjem, så hadde samtlige helger stått uten nødvendig bemmanning. Det er bare å se på turnusene. Det er ikke uvanlig at det er like mange stillinger på en avdeling som dekkes opp av ekstravakter, som det er faste ansatte. Vakant står det på stillingene, det burde stått løsarbeider.

Og i kommunen er det ikke bedre. Der har ledere fått beskjed om å passe på å sette ekstravakter som har jobbet over 2 år på gata. Har du bidratt til at arbeidsgiver får turnusen til å gå opp i helger, i sommerferien, i jula, eller i påsken i 2 år, så er takken kroken på døra. Arbeidsmiljøloven sier nemlig at ekstravakter kan kreve fast ansettelse etter 3 år, og det vil ikke kommunen ta seg råd til. Til og med deltidsansatte blir nektet ekstravakter i frykt for at de krever større og fast stilling. Ekstra ille er at Oslo kommune er enig med fagforeningene om å jobbe for hele og faste stillinger...

I gamle dager hadde vi som var organisert mot nok til å sette foten ned for slik utnytting av arbeidsfolk. Vi satte makt bak krava med sympatistreiker, generalstreiker og til og med ulovlige streiker. Fagbevegelsens kamper har blitt kronet med seier de gangene arbeidsgiver har skjønt at vi virkelig mener alvor. Og nå mener vi alvor; vi kan ikke lenger sitte stille og høre på ekkoet fra fortiden, det må bli slutt på at pleie- og omsorgstjenestene opprettholder et løsarbeidersystem!" skriver Tim Sørensen, tillitsvalgt i Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo.

Les mer under "les mer."

 

Om bryggesjauere og løsarbeidere

Av Tim Sørensen, Fagforbundet Pleie og Omsorg Oslo

I riktig gamle dager, lenge før arbeidsmiljølov, tariffavtaler og minstelønn, stod arbeidsfolka på havna i Oslo med lua i hånda og venta på lossearbeid. De var fordelt i arbeidslag, som alle var ute i samme ærend; å få noe arbeid også den dagen. Når oppdragene ble ropt ut begynte arbeidslagene å konkurrere om oppdragene med å underby hverandre på pris. Ordningen var slik at de som bydde lavest pris fikk jobben.

Det er langt fra arbeidsfolka på havna, til dagens ansatte i pleie- og omsorgtjenster i Oslo. Og det er godt. Vi har i dag arbeidsmiljølov, tariffavtaler og et regulert arbeidsliv. Men alt for mange av av våre kolleger står fortsatt i kø, med lua i hånda, og venter på at arbeidsgiver skal gi dem arbeid også denne dagen. Eller kvelden, eller natta. Men kanskje som oftest i helga, når de fleste andre har fri. Ekstravakter kalles de. Og hvis du lytter så kan du høre ekkoet fra fortidens arbeidsliv mellom stavelsene.

Ekstravakter er ansatte som ikke eier noen fast stilling, men er prisgitt det arbeidet som de klarer å skaffe seg fra dag til dag. Og akkurat som arbeidsfolka på Oslo havn, er konkurransen også i dag stor. Ekstravakter som tillater seg å ta en tur på kino, bade en sommerdag, eller bare skrur av mobilen hjemme ved middagsbordet, riskikerer å gå glipp av muligheten til å kaste seg på når arbeidsgiver legger ut ledige vakter. For ”heldigivis” har utviklingen kommet så langt at arbeidsgiver ikke trenger å se de skuffede ansiktene til de som ikke får jobb. Alt legges elegant ut på en APP på mobilen, og så er det første ekstravakt til mølla. Og nåde den som setter mobilen på lydløs når de legger seg om kvelden.

Men ekstravakter slipper vel å underby hverandre, og de har vel ordna arbeidsforhold? Lønna som ekstravakter får, er lavere enn de faste ansatte. Ekstravakter lønnes alltid lavest mulig. Alltid. Og selv om ekstravakter ikke har mulighet til å underby hverandre på lønn, så legger arbeidsgiver til rette for konkurranse på andre måter. De som aldri sier nei, får ekstravakter. De som aldri krever forskjøvet arbeidstid, får ekstravakter. De som aldri krever overtidsbetalt, eller ekstra betaling for arbeid på ukentlig fridag, de får ekstravakter. De som holder kjeft om underbemmanning, mangel på opplæring og ulovlig søndagsarbeid, de får ekstravakter. De som lover arbeidsgiver å aldri kreve fast stilling, selv om de har rett på det, de får ekstravakter. Krever du noe av dette, eller stiller spørsmål, eller sier ifra til en tillitsvalgt kan du bare glemme å få jobb neste gang det er en ledig vakt.

Og problemet er stort. Det er så stort at om alle ekstravakter i morgen var borte, så ville ikke hjemmetjenester, sykehjem eller andre pleie og omsorgstjenester fungere. Tjenestene til eldre og pleietrengende er fundamentert på, og totalt avhengig av, daglig kjøp og salg av arbeidskraft. Etter arbeidsgivers godtbefinnende. Hadde ekstravaktene blitt fjernet fra for eksempel kommersielle sykehjem, så hadde samtlige helger stått uten nødvendig bemmanning. Det er bare å se på turnusene. Det er ikke uvanlig at det er like mange stillinger på en avdeling som dekkes opp av ekstravakter, som det er faste ansatte. Vakant står det på stillingene, det burde stått løsarbeider.

Og i kommunen er det ikke bedre. Der har ledere fått beskjed om å passe på å sette ekstravakter som har jobbet over 2 år på gata. Har du bidratt til at arbeidsgiver får turnusen til å gå opp i helger, i sommerferien, i jula, eller i påsken i 2 år, så er takken kroken på døra. Arbeidsmiljøloven sier nemlig at ekstravakter kan kreve fast ansettelse etter 3 år, og det vil ikke kommunen ta seg råd til. Til og med deltidsansatte blir nektet ekstravakter i frykt for at de krever større og fast stilling. Ekstra ille er at Oslo kommune er enig med fagforeningene om å jobbe for hele og faste stillinger...

I gamle dager hadde vi som var organisert mot nok til å sette foten ned for slik utnytting av arbeidsfolk. Vi satte makt bak krava med sympatistreiker, generalstreiker og til og med ulovlige streiker. Fagbevegelsens kamper har blitt kronet med seier de gangene arbeidsgiver har skjønt at vi virkelig mener alvor. Og nå mener vi alvor; vi kan ikke lenger sitte stille og høre på ekkoet fra fortiden, det må bli slutt på at pleie- og omsorgstjenestene opprettholder et løsarbeidersystem!