Annet

Det anstendige Høyre

Det anstendige Høyre

Mímir Kristjánsson, redaksjonssjef i Klassekampen, skriver:

"I Listhaug-bråket etterlyses det av mange på venstresida et parti som blir kalt «det anstendige Høyre». Før hadde man et «anstendig Høyre», nå har man en uanstendig utgave, fordi de samarbeider med Frp.

Denne frasen avslører for meg en flik av venstresidas utfordringer. For er Høyre et anstendig parti, sett med venstresidebriller? Nei, det er et parti som går til valg på å berike landets rikeste mennesker, tilfeldigvis de samme menneskene som finansierer partiets valgkamp. Og var Høyre mer anstendig før? Nei, tvert imot. Det gamle, såkalt dannede, Høyre var mot stemmerett for kvinner og eiendomsløse og mot trygd for uføre og arbeidsløse. Det finnes ikke noe mer uanstendig i min bok!

Gir det mening å si at Listhaugs «lik og del»-bilder er mer uanstendig enn å berike sine allerede rike venner med skattekutt i milliardklassen? Ikke for meg. Men hvis du lever i en verden hvor klassekamp er utdatert og kulturkrig er det eneste som gjelder, da er det sikkert på sin plass å savne det fordums «anstendige Høyre».

Det finnes anstendige og gode mennesker i alle partier, selvfølgelig også i Høyre. De fleste i politikken vil bare det beste. Men hvis man skal kalle et politisk prosjekt i Norge for «uanstendig», så er det for meg bare å slå opp i Høyres historie. Der finner man en dypt uanstendig forakt for vanlige mennesker som vi på venstresida ikke skal ha romantiske forestillinger om," skriver Mímir Kristjánsson.


Kommentarer   

0 #1 John I. Henriksen 14-03-2018 16:49
Bra Mimir. Måtte denne grunnholdningen dominere Klassekampen, slik at fortsatt støtte til og abonnement på avisa blir tiltrekkende.
0 #2 Tore Sinding Bekkedal 14-03-2018 18:27
Det er selvsagt lite anstendig ved Høyres fordelingspolit ikk. Men anstendigheten nå handler om evne og vilje til å fungere i et demokratisk samfunn, ved å holde seg unna høyreautoritær retorikk som det å anklage meningsmotstand ere for landssvik er.

Legg til kommentar