Annet

Marte Michelet: For mye defaitisme

Marte Michelet: For mye defatisme

En tydelig Marte Michelet:

"Det slår meg når jeg ser reaksjonene på Listhaugs avgang at det er altfor mye defaitisme blant høyrepopulismens motstandere, og en altfor utbredt overbevisning om at høyrepopulismen er usårlig og uovervinnelig.

Man stopper ikke ordentlig opp ved seieren det utvilsomt er at landets mest fremskutte fanebærer for den høyrepopulistiske agendaen er tvunget vekk fra posten som Justisminister.

I stedet for å løfte fram at dette er et stort nederlag for henne og for ytre høyre, og i stedet for å utnytte at striden har skapt nye allianser og nye muligheter til å presse dem ytterligere på retrett, går mange rett videre til å sukke over Sandberg og sukke over at Listhaug, (det geniet), helt sikkert bare blir enda mektigere nå.

Man har kanskje blitt så vant til å beskrive situasjonen pessimistisk, som mørk, illevarslende, tragisk, at man ikke helt får til den andre mobiliserende modusen: Optimismen. Beskrivelsen av framgang, overtak, suksess, et større fellesskap, en viktig dag, et viktig skritt i riktig retning.

Følelsen av at man alltid står hjelpesløs overfor den høyrepopulistiske trollingen er feil, Listhaugs avgang viser nettopp det. De vinner ikke alltid uansett. De vet ikke alltid hva de gjør. De har ikke full kontroll over spillet. De elsker ikke all motstand. Alt det der er Listhaugs spin nå, "hahaha samma for meg, jeg vant egentlig, dette var helt etter planen, bare vent jeg skal knuse dere alle sammen". Ikke kjøp det, ikke selg det videre.

Den seige, lange motstanden som må stilles opp mot høyrepopulismen kommer ingen vei hvis den verken tror den kan vinne eller ser når den vinner litt mark. Og i går tapte Listhaug, big time," skriver Marte Michelet.


Kommentarer   

0 #1 Gjermund Andreassen 24-03-2018 17:59
Helt enig i dette. Defaitisme virker ødeleggende på evnen til å argumentere, til å tennke nytt, til å holde famen høyt for demokrati og mrnneskeverd.

Legg til kommentar