Annet

Boligprofitøren

Boligspekulanten

Mange sliter med å komme i leiemarkedet i Oslo. Alternativet kan være å betale 5.600 kroner i måneden for et 4,5 kvadratmeter stort rom. Gjennom sitt selskap Fidan Eiendom leier den tidligere bystyrepolitikeren for Høyre, Nordan Helland, ut over 140 rom i 21 leiligheter. Knøttsmå rom til stive pris.

Pressefolk følger bloggen min, og plukker opp nyheter. I dag har Dagsavisen plukket opp en sak jeg blogget om 18. april. Dagsavisen skriver blant annet:

"– Forkastelig, mener bystyremedlem og tidligere bystyrekollega Ivar Johansen (SV).  Han mener at Helland driver ren boligspekulasjon på måten han leier ut.

– Dette er parallellene til han i Hagegata 31 på Tøyen som har kjøpt en leilighet og delt det opp i åtte små enheter for å få mest mulig profitt. Dett er utnyttelse av  boligmangelen i Oslo, sier Ivar Johansen til Dagsavisen.

– Det er dessvere ikke ulovlig det han gjør, men det er ikke nødvendigvis klokt og etisk riktig, sier han. Leilighetene  til Helland er bygget om til å inneholde bare små rom, samt kjøkken og bad. De færreste har fellesarealer som stue. – Det er svakheter i regelverket. Det må opp på nasjonalt nivå for å endre lover og forskrifter. Det skal ikke være slik at folk spekulerer i boligmangelen, sier Johansen.

Moderniseringsminister Monica Mæland er klar over «hyblifiseringen», og svarte dette i april da SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski spurte henne om dette på bakgrunn av Dagsavisens artikler. «Det er muligheter i dagens regelverk for å hindre hyblifisering, men reglene for dette oppfattes som uklare og vanskelige å anvende», skriver Mæland i et svar på et skriftlig spørsmål fra SVs Kari Elisabeth Kaski.

«Å forsterke tiltakene mot boligspekulasjon og såkalt hyblifisering er blant løftene i regjeringsplattformen. Mæland mener det kan være nødvendig med endringer i lov eller forskrift for å hindre utleiere i å dele opp allerede små leiligheter i mindre enheter for å maksimere profitt», skriver hun videre. Departementet vurderer i tillegg om eierseksjonsloven bør få regler som kan gi styret eller øvrige beboere verktøy til å forhindre uønsket hyblifisering av boligseksjoner i sameier."

Les mer i Dagsavisen.


Kommentarer   

0 #1 May Britt Stamsø 04-06-2018 09:26
Til forskjell fra mange andre land, er selveierandelen for bolig i Norge veldig høy. Parallelt med økt selveierandel, har leiemarkedet skrumpet inn og leieprisene føket været. En side ved dette er at unge som ikke kommer seg inn på boligmarkedet for å kjøpe, blir sittende i en hengemyr med ekstreme leiepriser der de ikke klarer å spare til egenkapital. De kommer seg ikke inn på boligmarkedet med mindre de har foreldre som bidrar eller tjener mye penger.

Folk som eier bolig har store skattefordeler, mens leietakere ikke har dette. Er det ikke på tide med skattefordel for leietakere for å bøte på denne urettferdighete n. Veldig mange av oss (særlig godt voksne) som har kjøpt bolig, har ikke betalt en krone, snarere tjent masse penger på å eie bolig på grunn av prisstigning og skattefordeler. "Vi er alle boligspekulante r" er er uttrykk jeg har hørt.

Da jeg og min mann flyttet til Oslo for å studere i 1977, betalte vi 270 kr mnd for å leie leilighet i en bygård ved Bislett. Dette var før dereguleringen på 80-tallet.

Så lenge vi har stor mangel på utleieboliger, og lovverket ikke regulerer hyblifiseringen samt at vi har politikk som stimulerer til bygging av flere utleieboliger, vil spekulasjon bare øke.

Boligpolitikk er et vanskelig, men uhyre interessant tema. Jeg legger ved en ikke helt ny artikkel, men ikke mindre aktuell. Det er ikke meg, men min søster som uttaler seg :) hioa.no/.../...
0 #2 Anne 04-06-2018 17:07
Forkastelig. Jeg sliter så mye med å finne meg en leilighet jeg kan betjene på laveste uføresatsen, det er helt umulig i fødebyen min Oslo. Jeg ser nå etter rom i bofellesskap i en alder av 54 år. Jeg får ikke startlån, lite bostøtte og har ikke mulughet til å være uavhengig av sosialen hvis jeg ikke gjør dette. Jeg har vært avhengig av det sosialsystemet siden -83, og er MØKKLEI. Bor heller på 10 kvm, men ikke til den prisen han bolighaien kjører på. Hva er det som er så vanskelig, hvorfor gjør ingen noe med boligsituasjone n? Både utleie og kjøp, det er så sinnsykt dårlig politisk arbeid, eller mangel av. Er det noen av dere som bryr dere?

Legg til kommentar