Annet

Boligprofitøren

Boligspekulanten

Mange sliter med å komme i leiemarkedet i Oslo. Alternativet kan være å betale 5.600 kroner i måneden for et 4,5 kvadratmeter stort rom. Gjennom sitt selskap Fidan Eiendom leier den tidligere bystyrepolitikeren for Høyre, Nordan Helland, ut over 140 rom i 21 leiligheter. Knøttsmå rom til stive pris.

Pressefolk følger bloggen min, og plukker opp nyheter. I dag har Dagsavisen plukket opp en sak jeg blogget om 18. april. Dagsavisen skriver blant annet:

"– Forkastelig, mener bystyremedlem og tidligere bystyrekollega Ivar Johansen (SV).  Han mener at Helland driver ren boligspekulasjon på måten han leier ut.

– Dette er parallellene til han i Hagegata 31 på Tøyen som har kjøpt en leilighet og delt det opp i åtte små enheter for å få mest mulig profitt. Dett er utnyttelse av  boligmangelen i Oslo, sier Ivar Johansen til Dagsavisen.

– Det er dessvere ikke ulovlig det han gjør, men det er ikke nødvendigvis klokt og etisk riktig, sier han. Leilighetene  til Helland er bygget om til å inneholde bare små rom, samt kjøkken og bad. De færreste har fellesarealer som stue. – Det er svakheter i regelverket. Det må opp på nasjonalt nivå for å endre lover og forskrifter. Det skal ikke være slik at folk spekulerer i boligmangelen, sier Johansen.

Moderniseringsminister Monica Mæland er klar over «hyblifiseringen», og svarte dette i april da SVs stortingsrepresentant Kari Elisabeth Kaski spurte henne om dette på bakgrunn av Dagsavisens artikler. «Det er muligheter i dagens regelverk for å hindre hyblifisering, men reglene for dette oppfattes som uklare og vanskelige å anvende», skriver Mæland i et svar på et skriftlig spørsmål fra SVs Kari Elisabeth Kaski.

«Å forsterke tiltakene mot boligspekulasjon og såkalt hyblifisering er blant løftene i regjeringsplattformen. Mæland mener det kan være nødvendig med endringer i lov eller forskrift for å hindre utleiere i å dele opp allerede små leiligheter i mindre enheter for å maksimere profitt», skriver hun videre. Departementet vurderer i tillegg om eierseksjonsloven bør få regler som kan gi styret eller øvrige beboere verktøy til å forhindre uønsket hyblifisering av boligseksjoner i sameier."

Les mer i Dagsavisen.