Annet

Rina Mariann Hansen: Black Box Teater har rett på støtte

Rina Mariann Hansen: Black Box Teater har rett på støtte

Frp vil kutte støtten til et teaterstykke de er uenig med. Det er dypt problematisk, skriver kulturbyråd i Oslo Rina Mariann Hansen:

"Jeg har ansvaret for å gi driftstilskudd til Black Box Teater i Oslo. For neste år har bystyret vedtatt å støtte Black Box med 12,3 millioner. Kulturdepartementet gir 7,21 millioner i støtte. Black Box er en programmerende scene i Oslo, en type scene det finnes for få av. Det er en institusjon som gir frie grupper anledning til å vise frem prosjektene sine.

Når Fremskrittspartiet foreslår å kutte støtten til Black Box fordi de har vist et teaterstykke der Frp er uenig i virkemidlene, synes jeg det er dypt problematisk.

Hvem krenkes?

Jeg skjønner godt at familien til justisminister Tor Mikkel Wara synes det er ekkelt å bli filmet i smug hjemme hos seg selv. Samtidig synes jeg det er merkelig at mange presumptivt oppegående og orienterte mennesker blir så sinte for et teaterstykke at de vil trekke tilbake økonomisk støtte. Dette er folk som ellers synes at andre lar seg krenke altfor lett.

Jeg synes etterspillet etter oppsetningen «Ways of seeing» er en del av en interessant debatt. Hvilke virkemidler er greit å bruke i kunsten? Gjelder ikke folkeskikk for kunstnere? Er loven brutt? Inspirerer forestillingen til konspirasjonsteorier?

Ja til sterke virkemidler

Wara mener forestillingen gir et forvrengt bilde av hans agenda og at den urimelig trekker hans familie inn i en sfære de burde vært skånet for. Jeg synes det er rimelig at han og familien sier ifra når de mener grensen for privatlivets fred er brutt.

Vi møter ytringer vi ikke liker, med debatt. Og her har motforestillingene til Wara og familien fått stort gjennomslag i mediene. Samtidig mener jeg Black Box og kunstnerne bak forestillingen har rett til å bruke sterke virkemidler og være kritiske.

Jeg forutsetter at teateret ikke bruker virkemidler som er i strid med norsk lov. Og jeg vil forsvare teaterets rett til driftsstøtte fremover," skriver byråden.

Det er jeg absolutt enig i. Men her kan synspunktene være delte. Hva mener du?


Kommentarer   

0 #1 Wenche Th. Engh 22-12-2018 08:26
Selvfølgelig skal ikke politikerne sensurere teatrene. Godt at ikke aksepteres verken i Bystyret/Byråde t eller Kulturministere n. Advokater har tydelig sagt at innholdet i stykket ikke bryter norsk lov.
Det er neppe sannsynlig at den som har tagget på Waras hus, har latt seg inspirere av dette stykket.
0 #2 Sonia Muñoz Llort 22-12-2018 09:29
Forslag til kutt til dette teaterstykket er en fantastisk hyklersk spill fra FrP.

Jeg synes det er fint at de føler ubehaget mange mennesker opplever daglig gjennom budskapet til institusjoner FrP støtter ideologisk og som skaper hat gjennom direkte løgn.

Forskjellen er at kunst analyserer og representerer en del av virkeligheten, mens institusjoner FrP støtter forsøker aktiv i å skape en ny virkelighet hvor mange blir ansett som uverdige mennesker.

Fint at de kjenner på ubehaget.
0 #3 Stigson H. 23-12-2018 11:15
De kan jo legge seg i buskene utenfor mitt hjem og forsøke å filme. Prøv det black box, se hva som skjer. :) Jeg kan love at dere kommer til å springe fortere enn dere noengang har sprunget før når jeg kommer ut døra.

Dette er ingenting annet enn bortkskjemte drittunger som kaster bort 19 millioner av våre skattepenger hvert eneste år. Når man begynner å filme husene til folk og lage `teater`av det, da er det slutt. Da må man betale for feilen man har gjort.

Legg til kommentar